Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » У Запоріжжі виявлено 5 випадків сказу тварин – як вберегтися

У Запоріжжі виявлено 5 випадків сказу тварин – як вберегтися

У Запоріжжі виявлено 5 випадків сказу тварин – як вберегтися

Сказ у тварин

З початку року у Запоріжжі зареєстровано 5 випадків сказу тварин. У той час як минулого року в цей період не було жодного випадку захворювання.

Про це повідомили в мерії Запоріжжя.

Фахівці зазначають, що усі випадки сказу були виявлені у безпритульних або домашніх невакцинованих тварин.

Перший випадок загибелі тварини від сказу було зафіксовано 28 січня, а останній – 6 травня. У Заводському районі від сказу загинув домашній невакцинований кіт.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людей, яке характеризується ураженням нервової системи та завжди призводить до смерті. Передається шляхом укусів та через слину.

Інфікована тварина радикально змінює свою поведінку. Якщо тварина дика – нетиповою є поява її в населених пунктах, оскільки здорова дика тварина уникає зустрічі з людьми.

Домашня тварина може відмовитись від корму, мати активне слиновиділення, хрипкий уривчастий гавкіт, утруднене ковтання. У господарів ці явища нерідко викликають прагнення видалити неіснуючу кістку, якою могла вдавитися тварина, і при цьому, якщо тварина хвора, вони можуть самі заразитися сказом.

Лікарі вкотре наголошують, що профілактика сказу дуже важлива.

Для цього потрібно щорічно вакцинувати домашніх тварин проти сказу; уникати контактів з дикими та безпритульними тваринами та роз’яснювати це дітям.

Якщо людину вкусила чи обслинила тварина, особливо дика чи безпритульна, необхідно негайно звернутися до лікаря. Якщо тварина домашня, слід попросити власника надати документи, що підтверджують її щеплення.

Крім того, з метою профілактики та зменшення захворюваності на сказ у дикій фауні 6 травня на території області розпочалась весняна кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин шляхом розповсюдження вручну приманок з вакциною.

Принади з вакциною – це невеликі за розмірами (з сірникову коробку) брикети коричневого кольору з желеподібною капсулою (полімерний блістер з антигеном) всередині. Брикети мають специфічний запах м’ясо-кісткового борошна, що приманює тварин на великих відстанях.

У зв’язку з війною розповсюдження приманок з вакциною буде здійснюватися вручну. При цьому обробці піддаються всі середовища існування лисиці (сільськогосподарські угіддя, гори, ліси, приміські зони). Дані заходи проводяться по всій території Запорізької області.

Нагадаємо, від початку року на Запоріжжі зафіксовано 29 вогнищ захворювання на сказ серед тварин. Це на 15% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Кількість людей, які звернулись до медзакладів після укусів тварин, також збільшилась на майже 10%. Серед постраждалих за 4 місяці 2024 року 450 жителів Запорізької області, зокрема, 63 дитини.

Нагадаємо, протягом минулого тижня екологи виявили перевищення концентрації забруднювальних речовин в атмосферному повітрі Запоріжжя. Деякі з них перевищували норму в декілька разів.

Як писав раніше Inform.zp.ua, екологи зробили приблизний розрахунок збитків навколишньому середовищу після російського обстрілу Дніпровської ГЕС. Шкода за засмічення землі та ґрунтів складає майже 168 млн.