Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Україна нарешті отримала ATACMS: чи здатні ракети перевернути ситуацію Запорізькому на фронті – експерт

Україна нарешті отримала ATACMS: чи здатні ракети перевернути ситуацію Запорізькому на фронті – експерт

Україна нарешті отримала ATACMS: чи здатні ракети перевернути ситуацію Запорізькому на фронті – експерт

Ракета ATACMS

Сполучені Штати надали Україні довгоочікувані далекобійні ракети ATACMS. Військовий історик та професор Андрій Харук пояснив, як ці ракети можуть змінити обстановку на полі бою на Запорізькому фронті.

Наразі існують два варіанти ATACMS за дальністю і типом бойового навантаження. За дальністю це 165 і 300 кілометрів, за типом навантаження – касетні або моноблочні з осколково-фугасною частиною. У версії з дальністю 165 км бойова частина касетна і містить 950 уражаючих елементів. У версії з дальністю 300 км може бути або касетна бойова частина з меншою кількістю уражаючих елементів (300), або моноблочна. Станом на 1997 рік, американці перейшли від касетних до моноблочних ракет ATACMS через внутрішні обмеження, які не дозволяють використання касетних боєприпасів з великою кількістю мініатюрних бомб. Тому переважає тенденція до переходу на моноблочні ракети.

Україна, ймовірно, отримала ракети з дальністю 300 км, оскільки виробництво версії на 165 км було припинено в 1997 році. Такі ракети можуть значно ускладнити ситуацію для противника, зокрема, шляхом атак на командні пункти та логістичні бази.

Наскільки ATACMS змінять хід війни

Хоча вони, мабуть, не здатні радикально змінити ситуацію, вони значно полегшать завдання для українських військових. Моноблочні ракети ATACMS спрямовані на важливі об’єкти, такі як командні пункти та логістичні бази, і можуть виявитися дієвими відповідями на загрози.

Куди долітять ракети в тимчасово окупованій частині Запорізької області

Ракети ATACMS зможуть дістати до будь-якої точки на карті в тимчасово окупованій частині Запорізької області. Саме по аеродрому у Бердянську, розташованому у 100 км від лінії фронту, і було завдано перших ударів цими ракетами.

Карта ураження ракетами ATACMS
Карта ураження ракетами ATACMS

Чи можна використати ATACMS для знищення кримського мосту

Завдяки низькій масі бойової частини (230 кг), ATACMS не підходять для знищення об’єктів такого масштабу, як кримський міст. Для цього потрібні інші засоби з більшим об’ємом вибухівки.

Чи можуть російські сили протистояти ATACMS? Балістичні ракети, такі як ATACMS, важко збивати, тому російські системи ППО можуть зіткнутися з труднощами у протидії їм.


Читайте також: Зірвали штурм росіян на Запорізькому напрямку: як працюють пілоти БПЛА (ВІДЕО)