Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Репортаж » Відновлення після обстрілу: Що відбувається з будинком по вулиці Якова Новицького,3 у Запоріжжі. ФОТО

Відновлення після обстрілу: Що відбувається з будинком по вулиці Якова Новицького,3 у Запоріжжі. ФОТО

Відновлення після обстрілу: Що відбувається з будинком по вулиці Якова Новицького,3 у Запоріжжі. ФОТО

Фото Служба відновлення

Будинок по вулиці Якова Новицького, 3 у Запоріжжі отримав ушкодження в результаті обстрілу з боку російських військ у ніч на 10 жовтня 2022 року. Російська ракета С-300 влучила у нього, забравши життя вісьмох людей, а ще восьмеро – отримали поранення. Один із під’їздів був повністю зруйнований, та три сусідніх зазнали значних пошкоджень. На сьогоднішній день процес відновлення п’ятиповерхового будинку триває вже півтора роки.

Будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі
Фото Нацполіція

Журналісти сайту Inform.zp.ua  дізналися про обставини атаки та процес відновлення. Свідки й жителі будинку, а також працівники кафе, що розташоване на першому поверсі, поділилися своїми спогадами про перші хвилини після обстрілу та про хід відновлювальних робіт.

Це була катастрофа – все у чорному диму

Журналісти відвідали Георгія Михайловича, мешканця цього будинку, який проживає у першому під’їзді. У момент обстрілу він знаходився вдома разом з дружиною. Подружжя прокинулося від страшного гулу та запаху диму.

«Це сталося близько другої ночі 10 жовтня 2022 року. Після удару в нашому під’їзді всі вікна були розбиті, скло та рами лежали на підлозі у всіх квартирах. Ми були в шоці. Я зрозумів, що ракета потрапила у наш будинок. Вийшли на вулицю – це була катастрофа, все було в чорному диму. Того вечора нас евакуювали до укриття у кінотеатрі ім. Довженка», – розповідає Георгій Михайлович.

Будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі
Фото Inform.zp.ua

Після обстрілу протягом перших двох місяців чоловік і дружина проживали в гостях у родичів, а потім розпочали ремонт у своїй квартирі, яка зазнала пошкоджень. Повернутися повністю у власне житло їм ще не вдається – тривають ремонтні роботи у будинку, тому немає доступу до води. Мешканці приїжджають хаотично на день-два, щоб перевірити стан своїх квартир.

За словами чоловіка, ремонтні роботи розпочалися не відразу, але наразі їх виконують дуже інтенсивно. Протягом лише тижня зведено новий поверх у зруйнованому під’їзді.

Я нікуди не тікала, а кричала: Люди, ви живі?

Від вибуху постраждали не лише мешканці будинку, а й працівники кафе “Bosfor”, що розташоване на першому поверсі. У Запоріжжі у той час ракетні обстріли були чи не щодня, і працівники кафе, замість того, щоб бути вдома, знаходилися в укритті на роботі.

«Усі працівники знаходилися у підвальному приміщенні кафе, бо у місті часто відбувалися ракетні обстріли, і на роботі було безпечніше. У ту ніч ми всі були у кафе. Ми не спали, коли почули вибухи. Це було десь близько другої ночі. Ми одразу не зрозуміли, що ракета потрапила у нашу будівлю. Було зрозуміло, що є “прильот”, але спочатку ми думали, що це сталося у дворі поряд», – розповіла директор кафе “Bosfor” Ольга Юріївна.

Коли працівники вирішили вийти на вулицю, вони побачили всі масштаби руйнувань та наслідки влучання.

Кафе Bosfor у Запоріжжі
Фото Inform.zp.ua

«Ми повернули голови та побачили, що одного під’їзду не було. Пішли у двір та почали викликати рятівників та швидку допомогу. Я одразу залізла на грудку із цегли та кричала: “Люди, люди, чи є хто-небудь живий?”… Мені відповідали зверху, одна жінка махала відром. А я боялася за людей на перших поверхах», – зізнається жінка.

Люди, які були поруч та стали свідками, не сховалися та не втекли, а почали допомагати ще до прибуття аварійних служб.

«Відчувалося, що рятівники їдуть дуже повільно, час мов зупинився. Але пройшло лише 7 хвилин, і всі спецслужби були на місці. Також приїхали багато волонтерів. Ми також роздавали людям гуманітарку – продукти, речі для гігієни», – розповідає Ольга Юріївна.

Після моменту влучання кафе не працювало деякий час – не було жодних комунікацій – світла, газу, води. Кафе відновило роботу приблизно через місяць. Закритися чи переїхати навіть не було у планах. Люди прагнули працювати та допомагати. Всі руйнування в кафе власники відновили за свої кошти. Згодом у кафе повернули світло та водопостачання, а потім – газ.

«Ми дуже добре спілкувалися з чоловіком, який мешкав у цьому будинку. Його звали Сергій. Ще на початку війни його дружина та теща виїхали за кордон. Чоловік був нашим постійним клієнтом…. У ту ніч його не стало. Він мешкав на першому поверсі другого під’їзду. Він загинув», – зізнається Ольга.

Жінка зізнається, що досі відчуває тремтіння від тієї ночі та не хоче згадувати наслідки, бо на очі навертаються сльози. «Те, що ми бачили, згадувати не хочеться. Ми чекаємо, коли відбудеться відновлення будинку, який після відбудови може стати ще кращим», – говорить Ольга.

Чому роботи розпочали не зразу?

Будинок по вулиці Якова Новицького, 3 (по вул. Незалежної України, 80) почали відновлювати лише у листопаді 2023 року. Відбудова проводиться коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. За відновлення будинку по вулиці Якова Новицького, 3 відповідає Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України, а саме його філія в Запоріжжі – Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області.

Будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі
Фото Служба відновлення

Служба відновлення оголосила тендери на реконструкцію за державні кошти шести будинків у Запоріжжі, які були зруйновані російськими ракетами. Мова йде про наступні багатоповерхівки: Незалежної України, 67; Якова Новицького, 3; Миру,14; Кам`яногірська, 6; Запорізька, 2-а та Запорізька, 2-б.

Будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі
Фото Служба відновлення
Будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі
Фото Служба відновлення

Тендер для відновлення будинку по вул. Незалежної України, 80/вул. Якова Новицького, 3 був оголошений 15 серпня 2023 року, з орієнтовною ціною у 214,18 млн гривень. У тендері взяла участь ТОВ “Будівельна компанія Консул”. Вона була єдиним учасником, тому не знижувала ціну. Кінцевим бенефіціаром “БК “Консул” є Олег Глушков з Дніпра. За 2022-2023 роки виконавець не отримувала підрядів, а тому закупівля на відбудову стала для нього першою із початку широкомасштабного вторгнення.

Будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі
Фото Inform.zp.ua

Проте на початку вересня 2023 року головний офіс Державного агентства відновлення рекомендував своєму філіалу – Службі відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області, провести додаткову перевірку цін на будівельні матеріали у кошторисі. За даними Державного агентства відновлення, “окремі позиції в тендері були завищені на 30%”, що спричинило “безпідставне завищення очікуваної вартості будівництва”. Проте Держвідновлення виявило ці порушення лише після проведення аукціону, коли було вже неможливо коригувати ціну. Відтак, Службі відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області вирішила взагалі скасувати торги через “неможливість усунення виявлених порушень законодавства”. Переможець торгів, компанія “Консул”, не погодилась із рішенням та оскаржила його в Антимонопольному комітету України, який підтримав скаржника, оскільки рішення порушувало права фірми. Таким чином, Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області була змушена оголосилити “Консул” переможцем, але досягла домовленості щодо зниження ціни угоди. Знижка становила 20% і замість 214,18 млн гривень ціна робіт по відновленню була зменшена до 172,35 млн гривень.

Будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі
Фото Inform.zp.ua

Коли завершиться відновлення

Як повідомили Inform.zp.ua у Службі відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області, в будинку наразі активно відновлюють зрунований другий під’їзд будинку. Ракета зруйнувала його повністю. Будівельники вже відновили стіни та встановили плити перекриття цокольного, першого, другого, третього та четвертого поверхів в цьому під’їзді. Також робітники влаштували сходи та площадки цокольного, а також першого, другого і третього поверхів. ТОВ “Будівельна компанія Консул” розпочала цегляну кладку стін п’ятого поверху, тривають роботи з влаштування перегородок третього та четвертого поверху зруйнованої частини будинку. 

Будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі
Фото Inform.zp.ua
Будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі
Будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі

Продовжується ремонт покрівлі, опоряджувальні роботи і роботи з влаштування інженерних мереж у квартирах першого, третього, четвертого, п’ятого та восьмого під’їздів. Окремі бригади робітників продовжують встановлення металопластикових вікон та влаштування балконів. 

Будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі
Фото Служба відновлення

Процес відновдення буде складати 25 місяців. Графік робіт розділений на три етапи. Перший етап завершується 30 квітня 2024 року. За цей етап мають бути відновлені стіни, покрівля, вікна та двері. Другий етап закінчується майже через рік, 30 квітня 2025 року, та передбачає всі внутрішні ремонтні роботи в будинку та повне відновлення зруйнованих квартирах. Третій етап завершується в листопаді 2025 року, утепленням фасаду всього будинку. Підрядна компанія зобов’язалась завершити всі роботи на об’єкті до 02 листопада 2025 року. 

Як виглядатиме будинок після відновлення:

Будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі
Як виглядатиме будинок Якова Новицького, 3 у Запоріжжі

Ви також можете почитати наші інші матеріали з теми відновлення у Запоріжжі:

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.