Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Викрали з власної оселі: в російському полоні 9 місяців перебуває працівник ЗАЕС

Викрали з власної оселі: в російському полоні 9 місяців перебуває працівник ЗАЕС

Викрали з власної оселі: в російському полоні 9 місяців перебуває працівник ЗАЕС

Сергій Спартесний

В липні 2023 року начальника зміни турбінного відділення ЗАЕС Сергія Спартесного викрали окупанти. Протягом 9 місяців вони утримують чоловіка в полоні.

Про це повідомили на Facebook-сторінці ГО “Медійна ініціатива за права людини”.

Сергій Спартесний проживав з дружиною в Енергодарі та працював на Запорізькій АЕС. Після окупації Наталія Спартесна виїхала з міста, а чоловік вирішив залишитися. 18 липня 2023 року до оселі Сергія окупанти прийшли з обшуком, а чоловіка відвезли до місцевого відділку поліції. Там Сергій Спартесний перебуває й сьогодні.

В російському полоні 9 місяців перебуває працівник ЗАЕС Сергій Спартесний
Сергій Спартесний. Фото: Суспільне

Росіяни висунули чоловіку звинувачення в “розклеюванні проукраїнських листівок в Енергодарі, співпраці з СБУ та стеженні за ФСБ, навчанні тероборонівців”.

Громадській організації Наталія Спартесна розповіла, що ці звинувачення неправдиві. Жінка дуже переймається за стан чоловіка та стверджує, що Сергія тримають в підвалі у поганих умовах.

“Я знаю, що вони всім одягають на голову пакети, зав’язують скотчем навколо шиї та застосовують електричний струм. Підозрюю, що до мого чоловіка теж”, – каже жінка.

В полоні російських окупантів перебуває багато мешканців тимчасово окупованого Енергодара. Наталія закликає українські та міжнародні органи й організації допомогти звільнити її чоловіка.


Як писав раніше Inform.zp.ua, згідно даних офіційного реєстру, наразі в російському полоні перебуває 1200 мешканців Запорізької області. Проте не офіційно, ця цифра значно більша.

Таку думку висловив очільник Запорізької ОВА Іван Федоров під час пресконференції.

“Коли люди починають шукати рідних, які потрапили в полон на ТОТ, то вони чують від загарбників проте, що полоненому буде гірше, якщо його будуть шукати. Моя думка, суто моя думка, як громадянина, що статистика приблизно в два рази більше ніж офіційно зареєстровано”, – сказав він. 

Останнє повідомлення, яке Альона Скуйбіда надіслала своєму чоловікові у квітні 2022 року з Бердянська, було: “Напишу, коли виїду з окупації”. Але поки вона доїхала до Полтавської області й відчула, що дихає вільно, її чоловік потрапив до полону.