Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Ситуація на ЗАЕС більш безпечна: Держатом про переведення енергоблоків в холодний стан

Ситуація на ЗАЕС більш безпечна: Держатом про переведення енергоблоків в холодний стан

Ситуація на ЗАЕС більш безпечна: Держатом про переведення енергоблоків в холодний стан

Ілюстративне фото

Окупанти перевели всі енергоблоки Запорізької АЕС у стан холодного зупину. За словами енергетиків, така ситуація на станції більш безпечна.

Про це повідомив голова Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков.

За його словами, наразі всі енергоблоки окупованої ЗАЕС перебувають в холодному стані. І хоча ще в серпні 2022 року Держатомрегулювання закликало окупантів перевести всі енергоблоки в стан холодного зупину, росіяни неодноразова переводили їх в гарячий стан.

“Холодний стан енергоблоків – більш безпечний, ніж гарячий. За умови перебування енергоблоків в холодному стані, можемо говорити про зменшення водоспоживання, оскільки водні ресурси є обмеженими після знищення Каховського водосховища, зменшення електропостачання з енергосистеми України”, – додає Олег Коріков

У разі повного знеструмлення станції, такий стан енергоблоків збільшує запас часу до можливого розповсюдження радіації в навколишнє середовище.

“Усі енергоблоки Запорізької АЕС наразі перебувають в холодному стані, але головні загрози для ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС виникають через її окупацію та мілітаризацію з боку рф”, – стверджує голова Держатома.


Раніше Inform.zp.ua писав, що в березні гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зустрівся з очільником Кремля. Тоді Володимир Путін заявив, що вони мають намір перезапустити ЗАЕС. Таку інформацію WSJ передали джерела, які знайомі із розмовою.

Окупанти не назвали дату перезапуску, але ймовірно це може статися вже в цьому році. WSJ зазначає, що російські енергетики не знають, як безпечно перезапустити ЗАЕС.