Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » ООН задокументувала випадки страти українських військових в Запорізькій області

ООН задокументувала випадки страти українських військових в Запорізькій області

ООН задокументувала випадки страти українських військових в Запорізькій області

Російські військові. Ілюстративне фото

Місія ООН з прав людини в Україні проводила моніторинг з 1 грудня 2023 року по 29 лютого 2024 року. В ході дослідження на Запоріжжі встановили та підтвердили випадки страти українських військових окупантами.

Про це стало відомо зі звіту Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

За час моніторингу ООН зафіксувала 12 випадків страти щонайменше 32 захоплених українських військовополонених. Представники місії перевірили три з цих випадків.

Один із задокументованих інцидентів стався у грудні 2023 року біля Роботиного. Тоді мережею ширилися відео, де окупанти вбивають українських військовополонених, які склали зброю. Очевидець, інший військовополонений українець, підтвердив ООН, що це сталося з побратимами в його підрозділі.

В іншому випадку трьох українських військовополонених росіяни стратили на початку січня 2024 року в Запорізькій області. За словами свідка, двох українських захисників розстріляли на місці після того, як вони здалися в полон.

“Свідок також бачив, як російські військовослужбовці вбили третього українського військовополоненого, який підірвався на міні, коли російські військовослужбовці змушували його проводити роботи з розмінування“, – йдеть у звіті ООН.

У грудні 2023 року був й інший випадок порушення прав людини росіянами. Біля Роботиного окупанти взяли в полон двох українських військових. Після цього вони провели допит і вбили полоненого.

“За словами свідка, російський військовослужбовець вистрілив одному з українських військовополонених у ногу нібито за те, що той говорив нечітко. Незабаром після цього той самий військовослужбовець двічі вистрілив військовополоненому в спину, вбивши його”, – пише Моніторингова місія.

Члени Моніторингової місії ООН зазначають, що покарання та жорстоке поводження з військовополоненими є порушенням статті 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.


Раніше Inform.zp.ua писав, що на Запорізькому напрямку 18 лютого росіяни наступали на Роботине та захопили опорний пункт з українськими бійцями. Окупанти взяли військових 3-ї БрОП “Спартан” в полон, а потім розстріляли.