Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Чи будуть запоріжці святкувати 8 березня: думки жінок Запорізького регіону

Чи будуть запоріжці святкувати 8 березня: думки жінок Запорізького регіону

Чи будуть запоріжці святкувати 8 березня: думки жінок Запорізького регіону

Колаж: Inform.zp.ua

Сьогодні, 8 березня, у світі відзначають День боротьби за права жінок. В Україні цей день також вважається державним святом, адже законопроєкт про скасування Верховна Рада ще не розглянула.

Про ставлення до Міжнародного дня боротьби за права жінок та про свято під час війни для Inform.zp.ua розповіли жінки Запорізького регіону.

Свою думку про святкування 8-го березня висловила начальниця відділу зв’язків з громадськістю ГУ ДСНС Запорізької області Юлія Баришева. Пані Юлія розповіла, що під час своєї роботи пліч-о-пліч з чоловіками вона зрозуміла, що гендерна рівність існує. На своїй посаді вона ніколи не стикалася з неповагою або дискримінацією з боку колег. 

Юлія Баришева речниця ДСНС розповіла про 8 березня
Юлія Баришева речниця ГУ ДСНС Запорізької області

Речниця поділилася й моментами з особистого життя. В її оселі квіти стоять не лише у святкові дні:

“В мого чоловіка немає розкладу на дарування квітів або обмежень тільки восьмого березня. Він вважає, що дарування квітів не треба чекати якесь свято. В моєму домі квіти щомісяця у день нашого знайомства, і так вже понад 10 років”.

Щоб висловити повагу та солідарність до жінок з прифронтових територій Запорізької області рятувальники повезуть туди гуманітарну допомогу та приємні сюрпризи – жовто-сині букети.

“Жінка – Україна – боротьба! Незламність – незважаючи на складні часи впевнено крокуємо до Перемоги!”, – каже пані Юлія.


Для іншої сильної жінки, військової Юлії, цей день є символом боротьби. І боротьба за права жінок, за словами захисниці, триває й на сьогодні. “Жінки, які знаходяться у війську, зрозуміють мене”, – каже Юлія.

Військова Юлія розповіла про 8 березня
Військова Юлія

“Раніше якось не вдавалася в подробиці, типу було свято та вихідний, але зараз трохи по-іншому ставлюся. Я ніколи особливо не відзначала цей день. Так, на роботі, або на службі вітали. Чоловік дарував подарунки, квіти і все таке. Думаю цей день, потрібно зробити значущим, але не в тому прояві, в якому воно зараз”.

Юлія каже, що суспільству треба донести, що насправді означає 8 березня. Це день, коли жінки можуть нагадати всім, що вони сильні та можуть бути на рівні з чоловіками, навіть зі зброєю у руках.

“В мене минулого року й цього року, та і всі роки до того, коли я зустріла цей день в армії, ніяких особливих святкувань не було. Просто квіти від коханого чоловіка та від побратимів презенти”.


Вчителька Тетяна Черепанова родом з тимчасово окупованого Бердянська.

Тетяна Черепанова
Тетяна Черепанова

Вона каже, що неодноразово зустрічалася з дискримінацією. До роботи в школі жінка працювала в медіа, де її колеги-чоловіки зневажливо ставилися до неї:

“На роботі один раз почула від колег чоловіків, що на радіо з моїм високим голосом краще б не суватися, й взагалі що для радіо краще підходить чоловічий тембр”.

Проте більше Тетяну дивувало, коли її однолітки говорили застарілими наративами: “Помовч, коли чоловіки говорять”, або “Спитай у чоловіка, що він про це думає”. Для неї було дивно чути такі слова, адже її виховували вільною та неупередженою особистістю. 

Для Тетяни цей день є лише ще однією можливістю нагадати світу про внесок жінок у культуру і науку.

“Я не дуже розумію, що саме святкувати? Рівні права і можливості? Тоді кожен день повинен бути “святом”. Але, думаю, що 8 березня повинно залишитися в Україні в такому вигляді, якому його запровадили ООН “Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир”. Цей день відзначається в США та країнах Європи. Італійки взагалі дарують квіти одна одній, а не чоловіки жінкам, мені подобається ця традиція”, – каже вона.


У волонтерки та працівниці IT-компанії Марії Куріпко цей день взагалі майже збігається з днем народження. Тому особливих святкувань 8-го березня в її родині не буває, всі застілля залишаються на наступний день.

Марія Куріпко волонтерка
Марія Куріпко

“Для мене це свято важливе як день-пам’ять всіх жінок, які доклали зусиль для того, щоб ми мали свободу. В наших школах, в країні загалом, мало говорили про фемінізм. Це не щось далеке, дивне або страшне, це про кожну з нас”, – каже вона.

Але найбільше Марію обурює ставлення до жінок, як до принцес, які, окрім гарної зовнішності, ще й мають догоджати чоловікам. Вона називає це старими установками та вважає, що попереду велика робота над суспільним мисленням. 

“Кожна жінка має вибір: стати мамою або бути чайлдфрі (ред. – люди, які свідомо відмовляються мати дітей), вийти заміж або займатися кар’єрою. Носити сукні або одягатися в оверсайз (ред. – одяг вільного крою) – це вибір бути такою, якою ти є і хочеш бути”, – додає Марія.


Пані Ірина Сергієнко обіймає посаду інспектора по зв’язках з громадськістю Управління патрульної служби Запоріжжя. Вона пишається, що в їх управлінні 25% співробітників – жінки. Інспекторка каже, що це велике досягнення для силової структури. 

Ірина Сергієнко розповіла про ставлення до 8 березня
Ірина Сергієнко інспекторка по зв’язках з громадськістю Управління патрульної служби Запоріжжя. Фото: Артем Познанський

“Я ніколи не стикалася на роботі з дискримінацією. У нас жінки отримують рівну зарплатню з чоловіками. Жінки отримують такі самі посади, що й чоловіки. Дівчата та жінки в рядах поліції – це надійні напарники, вони рішучі та дієві. Вони затримують грабіжників та інших злочинців, до них немає особливого ставлення”, – каже вона.

Свято 8-го березня подобається пані Ірині та асоціюється з теплою весною. Вона каже, що нехай цей день не буде вихідним, але його треба залишити в нашій країні. Адже воно актуальне, і його святкують в різних країнах світу. 

“Не треба водити хороводи або щось на кшталт цього, можна посидіти в сімейному колі. Я знаю, що наші хлопці на фронті також вітають своїх колежанок зі святом. Впевнена, що й в нашому управлінні чоловіки підготують для жінок приємні сюрпризи”, – каже інспекторка.

Всі героїні висловили різні думки про Міжнародний день боротьби за права жінок, проте спільним для всіх залишається саме слово “боротьба”. Це бої на фронті, робота на місцях прильотів, допомога в тилу. Редакція Inform.zp.ua вітає всіх жінок з 8 березня!

Всі фото надані героями матеріалу

Над текстом працювали: Кулагіна Крістіна та Юлія Христиченко