Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » $300,000 за квартиру: як у Запоріжжі відбудовують постраждалі багатоповерхівки (розслідування)

$300,000 за квартиру: як у Запоріжжі відбудовують постраждалі багатоповерхівки (розслідування)

$300,000 за квартиру: як у Запоріжжі відбудовують постраждалі багатоповерхівки (розслідування)

Будинок на вул. Кияшка 22. Фото Inform.zp.ua

Як встановили журналісти hromadske, відновлення квартири в постраждалих будинках Запоріжжя може обійтися у 75 – 300 тисяч доларів. При цьому за даними ЗМІ, влада міста часто обирала підрядників без проведення конкурсу, а будівельні компанії виявились пов’язаними з місцевими політичними силами. 

Про це йдеться у розслідуванні hromadske «Про*бати мільярд». 

Запорізька програма відновлення багатоповерхівок, які зруйнували або суттєво пошкодили російські ракети, наразі включає понад 10 будинків. Список постійно поповнюється новими будівлями.

24 вересня 2022 року у будинок за удресою Кияшка, 22 поцілила російська ракета. У центральній частині будівлі утворилася вирва, на місці загинула місцева мешканка.

фото Inform.zp.ua ул. Кияшко 22
фото Inform.zp.ua ул. Кияшка 22

Вже у жовтні розробку проєкту відновлення будинку без конкурсу віддали товариству з обмеженою відповідальністю «АнстройПроект». Запорізькі чиновники віддали цій організації розробку 85% проєктів міської відбудови.

У кінці травня 2023 року міська рада провела тендер на реставрацію будівлі – її оцінили в 50,5 мільйона гривень. За словами місцевих мешканців, вартість квартир у будинку навіть на піку цін не перевищувала 30 тисяч доларів. За нинішнім курсом реконструкція однієї квартири тут обійдеться в 75 тисяч.

Завищені ціни не лише на квадратні метри, а й на будматеріали, стверджують розслідувачі. Лише на семи позиціях тут збираються переплатити майже 800 тисяч гривень.

Контракт на відновлення будинку отримала єдина компанія, ТОВ «СтатусБудІнжинірінг», без проведення конкурсу. Ця ситуація розглядається як приклад спільної діяльності політичних опонентів у сфері державних замовлень. У компанії два власники, які раніше були противниками на політичній арені: Каріна Дідух та Марія Головач.

Одна з жінок у 2015 році балотувалася до міськради від «Європейської Солідарності». А тато іншої, Сергій Дідух, на тих же виборах представляв  «Опозиційний Блок».

Обидва згадані кандидати вибори програли. Сергій Дідух особисто приходив на презентацію початку відновлення будинку як «керівник компанії», хоча в реєстрах ніде відносно компанії не засвічений.

Повне розслідування можна подивитися нижче:


Читайте також: Будинок на Соборному, 44 в Запоріжжі відновлять після ракетної атаки.