Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Освіта » Вступна кампанія під час війни: як це відбувається у Запоріжжі

Вступна кампанія під час війни: як це відбувається у Запоріжжі

Вступна кампанія під час війни: як це відбувається у Запоріжжі

фото ЗНУ

Під час війни освітній процес у Запоріжжі не припиняється. Вчорашні школярі подають документи у виші, навіть з-за кордону або тимчасово окупованих територій.

Редакція inform.zp.ua поспілкувалася з провідною фахівчинею приймальної комісії ЗНУ Єлизаветою Менісітовою, аби дізнатись про специфіку вступної кампанії в умовах війни.

Єлизавета Менісітова, провідний фахівець приймальної комісії ЗНУ
Єлизавета Менісітова, провідний фахівець приймальної комісії ЗНУ

Як стартувала вступна кампанія цього року? Чи були якісь складнощі?

Вже другий рік вступна кампанія проходить у таких незвичних для нас умовах. Основними труднощами, як і торік, залишається те, що наші вступники перебувають хто за кордоном, хто на тимчасово окупованих територіях.

Ми намагаємось з нашими вступниками тримати зв‘язок, бо виникають різні питання з приводу вступу, стосовно документів. Часто вступники бувають поза зоною, але ми різними способами намагаємось виходити  з ними на зв‘язок – і через електронну пошту, і через соцмережі.

Є, до речі, вступники, які можуть зв‘язуватись тільки через електронну пошту, бо не мають інших засобів зв‘язку.

фото ЗНУ. Вступна кампанія до часів повномасштабного вторгнення

Які зараз є форми вступу?

У нас є абітурієнти, які вступають на перший курс бакалаврату після школи, і також вступники на базі повної загальної середньої освіти, а крім того є ті, що приходять на навчання за скороченим терміном, бо вступають після коледжів. У них є диплом або молодшого спеціаліста, або фахового молодшого бакалавра.

Якщо ті, хто вступив на перший курс, буде навчатися 4 роки на бакалавраті, то вступники, які прийшли за скороченим терміном, навчатимуться 2 роки 10 місяців або 1 рік 10 місяців.

Тому є різні категорії вступників, різні траєкторії вступу. Тому й відрізняються умови та вимоги. Нам часто доводиться консультувати абітурієнтів покроково, що саме їм треба зробити, аби мати змогу вступити.

Пригадаймо вступну кампанію 2022 року . Як це було?

Якщо цього року ми були більш-менш готові до якихось труднощів, намагались передбачити, як зможемо допомогти нашим вступникам, як будемо з ними контактувати, спираючись на досвід минулого року, ми могли вибудовувати хоч якісь схеми дій. То торік усе було в процесі: ми не мали часу підготувати якийсь план дій – він з‘являвся, коли перед нами вже поставало якесь завдання.

Тим не менш, торік активність абітурієнтів була велика. Цього року вона лише зросла: до нас звертаються з оформленням пільг, по допомогу в реєстрації електронних кабінетів, а також на вступні випробування – це може бути або творчий конкурс, або співбесіда для пільгових категорій. Або фахові іспити для тих, хто йде в магістратуру.

фото ЗНУ
фото ЗНУ

Чи в цьогорічній вступній кампанії є якісь зміни?

Цього року є нововведення порівняно з минулим: реєстрація на вступні випробування відбувається через електронні кабінети. Якщо раніше форма реєстрації у нас своя була, то цього року обов‘язково лише через електронний кабінет реєструються на творчі конкурси або на співбесіди. 

От у нас зараз вже завершився перший етап: він тривав з 3 до 10 липня. Вступники реєструвались на творчі конкурси за спеціальностями «Фізична культура і спорт», «Сценічне мистецтво», «Графічний дизайн» і «Архітектура та містобудування». Для вступу на ці спеціальності зараховується тільки результат творчого конкурсу.

Крім того, реєструються зараз і на співбесіди: це для пільгових категорій вступників. Переважно, це учасники бойових дій, особи, місце проживання яких зареєстровано на ТОТ, і вступники, які через захворювання не мали змоги скласти Національний мультипредметний тест.

Співбесіду складають, як і національний тест: українська мова, математика – це два обов‘язкові предмети, а третій може бути будь-яким з переліку: фізика, біологія, хімія, історія України або іноземна мова. 

Таким вступникам треба було звернутись до нашого юридичного відділу, де їм виготовлять юридичні висновки, які пізніше дають абітурієнтам право піти на співбесіду або оформити пільгу.

Творчі конкурси та співбесіди у нас проходять у дистанційному форматі. Такий підхід запровадили минулого року, але деякі моменти внесли ще під час пандемії коронавірусу. Творчі конкурси по відеозв‘язку, а от співбесіди можуть і особисто проводитись – залежить від того, як абітурієнт зареєструвався.

Щодо спеціальностей, на які можна вступити без результатів Національного мультипредметного тесту чи ЗНО, без творчого конкурсу, без співбесіди, то це спеціальності особливої підтримки: ряд технічних та педагогічних спеціальностей. Наприклад, металургія, галузеве машинобудування, електроенергетика, будівництво.  

Туди необхідно буде тільки подати заяву і прикріпити до неї мотиваційний лист. Однак там тільки контрактна форма навчання.

Багато вступників запитують у нас «що таке той мотиваційний лист?», «як його правильно написати?», «що в ньому повинно міститись?». У такому листі має бути стисло викладено, чому абітурієнт хоче навчатись саме на цій спеціальності.

фото ЗНУ
фото ЗНУ

Наскільки зручною виявилася вся ця електронна система?

Електронна реєстрація значно спрощує процес вступникам: вони всі свої кроки виконують в електронному кабінеті.Єдиний момент, їм усе це треба пояснити і надіслати, щоб вони все вчасно зробили, бо є певні терміни. Взагалі, вступна кампанія – це така річ, яка складається з певних етапів і важливо не пропустити жодного з них.

Його перевага в тому, що електронний кабінет дозволяє подати документи не в якийсь один конкретний навчальний заклад, а будь-куди.

Ця система працює лише на час воєнного стану чи планується розвивати її й надалі?

Вже настільки всі пристосувались до такого формату роботи, хоча, нам би хотілось, щоб було живе спілкування. Але що стосується електронного кабінету, то він настільки спрощує життя, що це, мабуть, залишиться й надалі, адже так наші вступники не мають обмежень.

Вони, перебуваючи в будь-якій точці світу, можуть подати заяву, зареєструватись на творчий конкурс, скласти його. Єдине обмеження – час. Вступникам варто слідкувати за термінами.

Яка при вступі діє система з Національним мультипредметним тестом?

На відміну від ЗНО, він складається фіксовано з трьох предметів, де їх могло бути 4 чи 5. Минулого року це була українська мова, математика та історія, а цього року третій предмет дається на вибір вступника.

У нас приймаються при вступі результати НМТ 22-23 років або результати ЗНО 20-21 років. Якщо людина вступає після школи, то вона має здати 3 предмети – в разі з НМТ менше і не може бути, але ЗНО приймається тільки за наявності 3-х предметів.

Що стосується вступників після коледжів: якщо вони подають результати НМТ, там у них фіксовано 3 предмети. А якщо результати ЗНО, то тут зараховується 2 предмети: українська мова та будь-який інший.

Чим відрізняється процедура вступу для абітурієнтів, що перебувають в окупації або за кордоном?

Вони, в принципі, виконують ті самі вимоги. Просто вступники, які не мають змоги фізично бути присутніми, виконують їх дистанційно. Всі інші кроки для них однакові.

Для тих, хто не може впоратися електронний кабінет, може звернутися до нашого консультаційного центру. Він створений для того, щоб допомогти абітурієнтам опанувати всі ці електронні технології вступу. Реєстрація електронних кабінетів, допомога з виправленням, наприклад, помилок, які трапляються при реєстрації. Також допомога при реєстрації на вступні випробування.

Яка нині ситуація з пільговими категоріями? Чи розширився їхній перелік через війну?

Цього року Міністерство освіти змінило порядок прийому: розширився перелік пільгових категорій. Тепер туди входять і особи, які раніше були визнані безвісти зниклими, особи, які були в полоні.

Якщо торік у нас була загальна категорія «особливо небезпечна територія», то тепер такого поняття вже немає. У нас є «тимчасово окуповані території», «території, де ведуться активні бойові дії», є «території, де можливі бойові дії» – це все трішки різні пільги.

Якщо людина на тимчасово окупованій території, то це дає право проходити співбесіди, якщо вступник не мав змоги складати НМТ чи ЗНО. Якщо абітурієнт перебуває в зоні активних бойових дій чи можливих бойових дій, то він повинен вступати на основі НМТ.  

Крім того, до пільгових категорій належать учасники бойових дій, їхні діти, а також діти загиблих учасників бойових дій.