Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Як покращити самопочуття у спеку без кондиціонера: поради

Як покращити самопочуття у спеку без кондиціонера: поради

Як покращити самопочуття у спеку без кондиціонера: поради

Ілюстративне фото

Останніми днями до Запоріжжя повернулася спека. Однак зниження температури повітря в приміщенні за допомогою вентиляторів та кондиціонерів може призвести до жорстких обмежень електроенергії. 

Inform.zp зібрали поради від Міністерства охорони здоров’я України, як покращити стан здоров’я у спекотні дні без використання  електроприладів.

У телеграм-каналі Укренерго пояснили, що наразі відключення світла залежать і від погодних умов. Це пов’язано із тим, що через ракетно-дронові атаки росіян на українські ТЕС доводиться більше покладатись на роботу сонячних електростанцій.

“Більше того, сильна спека також негативно впливає на роботу сонячних панелей і за надвисоких температур вироблення сонячної енергії буде нижчим, ніж зараз. А споживання буде вищим, адже люди вмикатимуть кондиціонери та вентилятори. Тому в спекотні місяці графіки відключень можуть бути жорсткішими”, – наголошують у повідомленні. 

Як зазначають на сайті МОЗ, найважче переносять спеку:

  • діти до двох років;
  • люди, старші за 65 років;
  • ті, хто мають хронічні захворювання або психічні розлади.

А також надають низку рекомендацій, зокрема:

  • Пити більше води замість інших напоїв

Щоб уникнути зневоднення, у спекотну погоду важливо пити більше води, ніж зазвичай. Однак не рекомендується замінювати її алкоголем, напоями із кофеїном чи високим вмістом цукру. Це сприятиме додатковій втраті рідини.  

Також не варто пити надто холодні напої, адже це може спричинити судоми шлунка.

Бажано робити кілька ковтків води кожні 15-20 хвилин.

  • Їсти продукти із високим вмістом води

Аби допомогти організму відновлювати рідину, у раціон рекомендується додати такі продукти: огірок, кавун, полуниця, селера та листя салату. Також у цей час краще не вживати гарячу і жирну їжу, бо вона спричинить додаткове теплове навантаження.

  • Уникати перебування на вулиці у спекотні години

За можливості не виходити із приміщення з 10:00 до 18:00. Якщо ж вийти все-таки потрібно, то перед цим нанести на шкіру сонцезахисний крем SPF 15 або вище, обрати легкий одяг і вдягти капелюх.

  •  За можливості – приймати прохолодний душ чи ванну

Купання допоможе знизити температуру тіла. Однак варто робити воду прохолодною поступово, аби не створити додатковий стрес для організму.

Якщо можливості охолодитися таким способом немає, є альтернатива: вмитися або занурити кінцівки у прохолодну воду.

Раніше ми писали, що перші дні літа в Україні будуть спекотними, хоча у деяких регіонах очікуються опади.

Авторка: Карина Сінько