У магазинах, супермаркетах та на базарах вже масово з’явилися гарбузи. Це означає, що настав час придбати цю яскраву й корисну ягоду та приготувати смачні страви. Inform.zp.ua підготував для вас добірку рецептів.
Користь гарбуза для організму
Для початку давайте розглянемо корисні властивості гарбуза. Хоч він на 90% складається з води, проте містить вражаючий набір корисних речовин, вітамінів та мікроелементів: калій, селен, кальцій,вітаміни груп А, Е, К, F, С, PP та D, залізо, магній, сірка, йод, кобальт, цинк, фосфорна, лінолева та кремнієва кислоти, фітостероли.
Крім того, гарбуз є чудовим джерелом заліза.
Гарбузова каша з молоком та рисом від Євгена Клопотенка
Інгредієнти:
- 500 г почищеного гарбуза
- 200 мл води
- 500 мл молока
- 50 г вершкового масла
- 2 ст. л. цукру
- 100 г рису
Покрокова інструкція:
- Очистьте гарбуз від шкірки та видаліть серцевину з насінням. Наріжте 500 г гарбуза великими кубиками.
- Викладіть гарбуз у каструлю з товстим дном, додайте 200 мл води та варіть 30 хвилин. Потім злийте воду й потовчіть гарбуз у пюре.
- Додайте до гарбузового пюре 500 мл молока й доведіть до кипіння. Тим часом промийте 100 г рису.
- Увімкніть духовку розігріватися до 160°C. Додайте до гарбуза рис, вершкове масло та цукор.
- Накрийте каструлю кришкою та поставте її на дно духовки на 30 хвилин при 160°C. Або продовжуйте варити кашу на плиті на мінімальному вогні 30-40 хвилин під кришкою. Подавайте теплою.
Кокосовий суп
Інгредієнти:
- 1,5 кг гарбуза
- 400 мл кокосового молока
- сіль
- 2 ч. л. сухого імбиру (або 2 см свіжого кореня)
Приготування:
- Очистьте гарбуз від насіння і запікайте при 160°C півтори години (великими шматками або половинками).
- Готовий гарбуз наріжте на кілька частин та збийте у блендері з кокосовим молоком, імбиром та сіллю до стану пюре. Додайте воду за потреби.
Закуска з гарбузом, м’ясом і помідорами
Інгредієнти:
- 1 кг м’яса або курки
- 1 середній гарбуз
- 150 г рису
- 100 г цибулі
- 100 г масла
- 3 помідори
- сіль, перець – за смаком
Приготування:
- Наріжте м’ясо дрібними шматочками, залийте водою й тушкуйте під кришкою на слабкому вогні до готовності.
- Відваріть рис до напівготовності. Дрібно наріжте цибулю й пасеруйте її в маслі. Гарбуз очистьте й наріжте тонкими скибочками.
- Змішайте м’ясо з рисом та цибулею, поперчіть і посоліть за смаком.
- У глибоку сковороду, змащену маслом, покладіть шар гарбуза, потім м’ясо з рисом, знову шар гарбуза, зверху викладіть помідори кружечками. Додайте трохи окропу або бульйону й тушкуйте в духовці під кришкою до готовності гарбуза.
- Подавайте із зеленню та сметаною.
Запіканка з гарбуза з яблуками, горіхами і медом
Інгредієнти:
- 500 г гарбуза
- 200 г сиру
- 4 ст. ложки манної крупи
- 2 яблука
- 2 яйця
- 100 г волоських горіхів
- 50 г ізюму
- 30 г вершкового масла
- 3 ст. ложки цукру
- 1 ст. ложка меду
- сіль за смаком
Приготування:
- Ізюм залийте водою й залиште на 20 хвилин. Горіхи підсушіть та подрібніть. Гарбуз і яблука наріжте кубиками.
- Збийте яйця з сіллю та цукром, додайте манну крупу й залиште на 20 хвилин, щоб крупа набухла.
- Протріть сир через сито, додайте його до яєць разом із медом і збийте тісто до однорідної консистенції.
- Викладіть частину тіста у форму для випікання, змащену маслом і посипану манкою. Потім додайте шар гарбуза, яблук, ізюм та горіхи. Зверху викладіть тісто.
- Запікайте при 180°C близько 40 хвилин. Подавайте зі сметаною, варенням або чаєм.
Теплий салат з гарбузом
Інгредієнти:
- 200 г гарбуза
- листя салату (шпинат, латук, рукола)
- 10 г волоських горіхів
- 50 г домашнього сиру
- червона цибуля
- бальзамічний оцет або лимонний сік
- рослинна олія
- сіль, перець – за смаком
Приготування:
- Наріжте гарбуз дольками або кубиками й запікайте в духовці при 180°C близько 15 хвилин. Можна також обсмажити на грилі або пательні.
- У миску викладіть мікс листя салату, додайте горіхи, домашній сир і нарізану червону цибулю.
- Додайте готовий гарбуз та заправте бальзамічним оцтом або лимонним соком і рослинною олією. Поперчіть і посоліть за смаком.
Салат можна адаптувати за своїм смаком: наприклад, замість горіхів використати кунжут або заправити лляною олією.
Нагадаємо, минулого року Inform.zp.ua вже публікував добірку рецептів з гарбуза.