У Запоріжжі дослідили 16 проб річкової та стічної води. У вісьмох досліджених пробах води у річці Дніпро виявили холероподібні вібріони. Вони не можуть викликати захворювання на холеру, однак збільшують вірогідність виникнення інфекційних хвороб.
Про це повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Всього за період з 31 серпня по 06 вересня на холеру обстежили 96 осіб, позитивних результатів немає.
Зазначається, що виявлені непатогенні холероподібні вібріони можуть спричиняти поодинокі захворювання на гострі кишкові інфекції. Вони не мають ускладнень та не схильні до широкого розповсюдження. Зараження відбувається, якщо проковтнути забруднену воду з водойм під час купання або при використанні такої води для миття посуду, овочів та фруктів.
У Запорізькому обласному ЦКПХ нагадують, що купатися в річці Дніпро та інших водоймищах наразі заборонено.
“В умовах воєнного часу важливо пам’ятати, що погіршуються санітарно-побутові умови, доступ до чистої питної води, до якісних продуктів харчування. Внаслідок цього різко збільшується вірогідність виникнення інфекційних хвороб!”, – наголошують фахівці.
Що таке гострі кишкові інфекції та які симптоми
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
При таких симптомах ГКІ потрібно терміново звертатися до лікаря:
- сухість у роті та горлі;
- підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
- переймоподібні болі в животі;
- незначне сечовипускання або його відсутність.
Як вберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій
У Запорізькому обласному ЦКПХ радять вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуватися таких правил:
- Підтримуйте чистоту: мийте руки, дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі, а також захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
- відокремлюйте сиру їжу від готової, а для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С.
- не залишайте приготовлену їжу за кімнатної температури більше, ніж на 2 години та зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу. Крім цього, не зберігайте їжу надто довго (навіть у холодильнику) та не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
- використовуйте безпечну воду і свіжі продукти, чисту або очищену воду; ретельно мийте овочі й фрукти.