Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » У Запоріжжі виявили чотири випадки хвороби Лайма: що треба знати запоріжцям про кліщів

У Запоріжжі виявили чотири випадки хвороби Лайма: що треба знати запоріжцям про кліщів

У Запоріжжі виявили чотири випадки хвороби Лайма: що треба знати запоріжцям про кліщів

Ілюстративне фото

Від початку цього року в Запоріжжі зареєстровано 4 випадки хвороби Лайма. Це інфекційне захворювання, яке переносять кліщі.

Про це повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб.

У Запоріжжі за 2024 рік було зареєстровано 4 випадки хвороби Лайма за 2024 рік. Хвороба Лайма або кліщовий бореліоз може супроводжуватися ураженням нервової системи та опорно-рухового апарату.

Всього виділяють три стадії розвитку хвороби Лайма:

  1. Рання локалізована: виникає через 1-30 днів після укусу кліща, проявляється мігруючою еритемою, що зберігається 2-3 тижні без лікування. На місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. У третині випадків хвороба завершується на цьому етапі, в інших – переходить в наступну стадію.
  2. Рання дисемінована: виникає через 3–10 тижнів після укусу кліща, проявляється множинними мігруючими еритемами, запамороченнями, мінінгізмом, менінгітом, серцево-судинними блокадами тощо.
  3. Пізня, або хронічна: виникає через місяці або й роки після зараження, з’являється неврологічними та ревматологічними проявами з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит).

Зазначається, що щеплення від хвороби Лайма немає.

Щоб запобігти присмоктуванню кліщів:

  • застосовуйте засоби від комах і закритий одяг при прогулянках на природі;
  • ретельно оглядайте одяг під час та після відвідування лісу, парку тощо.

Нагадаємо, що з початку року до запорізьких лікарень звернулося 19 людей, які скаржилися на укуси кліщів. Саме зараз, в теплий період року, розпочинається період активності цих комах.

У Запоріжжі розпочалися щорічна дезінсекція на водоймах від комарів. В місті також є місця, де водяться малярійні комарі, які розносять захворювання.