Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Запоріжці почали звертатися з укусами кліщів: як допомогти людині у такому випадку

Запоріжці почали звертатися з укусами кліщів: як допомогти людині у такому випадку

Запоріжці почали звертатися з укусами кліщів: як допомогти людині у такому випадку

З початку року до запорізьких лікарень звернулося 19 людей, які скаржилися на укуси кліщів. Саме зараз, в теплий період року, розпочинається період активності цих комах.

Про це повідомили Inform.zp.ua в Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

В цьому ж закладі проводять лабораторні дослідження знятих з людини кліщів.

Укусил клещ: как помочь человеку и что делать с насекомым

Де найчастіше можна зустріти кліщів 

Фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб розповідають, що кліщі в теплий період року знаходяться в місцях, де є рослинність висотою від 20 до 60 сантиметрів. Іксодові кліщі є переносниками небезпечних інфекційних захворювань, зокрема, бореліозу (або хвороби Лайма). 

Минулого року в Запорізькій області на бореліоз захворіло 24 людини. Зі слиною кліща, який присмоктався до тіла, збудники Бореліозу потрапляють у внутрішні органи, суглоби, уражають центральну нервову систему. Хворі скаржаться на головний біль, біль у суглобах, серці, печінці, загальну млявість. На місці укусу може з’явитись кільцеподібне почервоніння діаметром до 5см. Без адекватного лікування хвороби, можливі ускладнення, які призводять до втрати працездатності.

болезнь Лайма
Последствия укуса клеща

Лікарі зазначають, що за умови вчасного звернення за медичною допомогою, абсолютна більшість пацієнтів повністю виліковується.

Як вберегтися від укусів кліщів?

  • Якщо ви зібралися на прогулянку, вибирайте парки, сквери, де скошується трава, що значно впливає на зниження чисельності кліщів.
  • найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, прилягаючий до тіла, світлого кольору  на якому добре видно кліщів.
  • обов’язково використовуйте репелент — спеціальний аерозоль або мазь .

Зауважте, коли кліщ прикріпляється до вашого одягу, він залишається нерухомим, аж до тих пір, поки ви не припините активно рухатись. Тільки тоді кліщ починає шукати місце присмоктування. Цей процес може тривати до трьох годин. Відчути укус кліща фактично неможливо: він виділяє знеболюючу речовину.

клещ
Клещ на коже

Тому дуже важливо!

  • Оглядати себе та своїх близьких через кожні  2 години прогулянки. Огляд потрібно проводити ретельно, оскільки нападником може бути так звана німфа – молодий, дуже маленький кліщ, до 2 мм розміром, який  не має забарвлення.
  • Повернувшись додому ще раз огляньте  дітей і себе від ступнів ніг до волосся, а також тварин: бажано в білій ванній або на фоні  білого простирадла.
  • Одяг, речі з прогулянки необхідно ретельно почистити або випрати,  попрасувати. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.
  • Не приносьте до помешкання польових квітів.

Що робити, якщо ви все ж виявили кліща, який вже присмоктався?

Якщо є можливість – одразу зверніться до лікаря. В травмпункті вам допоможуть витягти кліща та проконсультують щодо подальших дій.

Якщо поблизу лікаря немає, видаліть кліща самостійно за допомогою пінцету чи петлі з нитки, або пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, вхопивши кліща якомога ближче до шкіри. Витягайте кліща повільно, розхитуючи з боку вбік. Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть його стерильною голкою. Ранку потрібно обробити антисептиком, а руки вимити з милом.S nachala goda ot ukusov kleshchey v Zaporozh'ye postradali 420 chelovek

Видаленого кліща слід помістити у чистий флакон, пробірку та щільно закрити кришкою. Доправити його у заклад, де проводяться лабораторні дослідження кліщів. В Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗУ проводять такі дослідження. Фахівці можуть визначити вид, фази розвитку, цілісність, час кровосмоктання, зони природної небезпеки. 

Далі постраждалий сам вирішує, чи варто йому звертатися за консультацією до лікаря-інфекціоніста та подальшого лабораторного дослідження кліща. При неможливості дослідження кліща радять спалити або залити окропом.

Вартість лабораторного дослідження складає від 200,44 грн до 803,82 грн (в залежності від видів та методів досліджень) без урахування податку на додану вартість.

Для доставки на дослідження кліща поміщають в ємкість, що герметично закривається (краще ватно-марлевим корком), з невеликим шматочком зволоженої вати і доправляють в центр контролю та профілактики хвороб за адресою вул. Рекордна, буд. 27., 3-й поверх.

Графік роботи : понеділок – пʼятниця з 8.00 до 16.12. Перерва:12.00-13.00

Крім того, необхідно протягом трьох тижнів спостерігати за  станом свого здоров’я: в разі підвищення температури тіла чи виникнення почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватись — негайно зверніться до лікаря.

Чи знищують кліщів у Запоріжжі?

Журналісти Inform.zp.ua звернулися з таким запитанням до місцевої влади. Та в комунальному підприємстві “Зеленбуд” зазначили, що не проводять будь-які роботи, пов’язані з дезінфекцією зелених насаджень.