Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Іван Федоров: у Запоріжжі збудують центр реабілітації для цивільних та військових. ВІДЕО

Іван Федоров: у Запоріжжі збудують центр реабілітації для цивільних та військових. ВІДЕО

Іван Федоров: у Запоріжжі збудують центр реабілітації для цивільних та військових. ВІДЕО

Іван Федоров (Фото:IMAGO/Revierfoto via Reuters)

Щоденно армія РФ обстрілює Запорізьку область по 200, 300, а то й 400 разів. Медики  стикаються з новими викликами у лікуванні цивільних та військових.

Про вплив на моральний та емоційний стан людей в етері телемарафону «Єдині новини» розповів голова ЗОДА Іван Федоров.

Окрім фізичних ушкоджень, запоріжці отримують психологічні травми, з’явилися акуботравми – контузії від вибухів чи вибухових хвиль.

– Наразі вкрай актуальна реабілітаційна допомога як для військовослужбовців, так і для цивільних. Для людей, які виїхали з окупації, які щоденно спілкуються з родичами з окупованих територій, які евакуювали з територій, наближених до лінії фронту, для поранених та просто втомлених від сотень ворожих обстрілів, – зауважив Іван Федоров.

У планах – створити у Запорізькій області єдиний центр реабілітації для військових та цивільних.

Зараз реабілітаційні відділення відкриті на базі Запорізької обласної клінічної лікарні та у релокованих з окупованих територій лікарнях.

Раніше Inform.zp.ua писав, що станом на 20 травня 115 військовозобов’язаних запоріжців оновили дані для реєстру. Це можна зробити в ЦНАП, ТЦК або у застосунку Резерв+.

Як працює новий застосунок Резерв+

Резерв+ надає можливість оперативного оновлення даних та доступу до інформації у реєстрі Оберіг. Після оновлення даних у застосунку ви зможете побачити інформацію про себе з реєстру Оберіг.

Застосунок доступний для скачування в App Store та Google Play. Також у Резерв+ з’явиться з 18 червня QR-код, відсканувавши який відповідні представники зможуть отримати інформацію про ваш статус як військовозобовʼязаного, призовника або резервіста.

Після набуття чинності закону про мобілізацію 18 травня всі чоловіки віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані у ТЦК, ЦНАПі або електронному кабінеті. Ті ж чоловіки, які раніше були визнані обмежено придатними, обов’язково мають з’явитися до ТЦК і повторно пройти медичну комісію.

Як повідомлялося раніше, законопроєкт передбачає, що чоловіки віком від 18 до 60 років, які раніше пройшли ВЛК і отримали статус “обмежено придатний”, тепер мають повторно пройти ВЛК. У документі йдеться про те, що для цього таким особам відводиться до 9 місяців.

18 травня цього року почав діяти новий закон про мобілізацію. Частина ухвалених змін стосується безпосередньо медичної системи.

Хто має право на відстрочку:

  • люди з інвалідністю або ті, хто, згідно з висновком ВЛК, є непридатним за станом здоров’я;
  • ті, хто доглядають за хворими членами своєї родини, якщо немає інших родичів або ж за батьками чоловіка чи дружини, якщо вони самі не можуть здійснювати про себе подбати;
  • ті, хто має чоловіка чи дружину з І, ІІ чи ІІІ групою інвалідності за умови, якщо вона набута внаслідок певних захворювань;
  • студенти, які здобувають рівень освіти, що є вищим за попередній.