Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Закон про мобілізацію вступає в силу: що це означатиме для запоріжців

Закон про мобілізацію вступає в силу: що це означатиме для запоріжців

Закон про мобілізацію вступає в силу: що це означатиме для запоріжців

Відсьогодні, 18 травня, в Україні набирає чинності закон про мобілізацію. Він торкнеться всіх чоловіків у Запоріжжі віком від 18 до 60 років.

Inform.zp.ua розбирався, які зміни будуть у житті чоловіків призовного віку через новий закон.

Оновлення даних

Після набуття чинності закону про мобілізацію 18 травня всі чоловіки віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані у ТЦК, ЦНАПі або електронному кабінеті.

Ті ж чоловіки, які раніше були визнані обмежено придатними, обов’язково мають з’явитися до ТЦК і повторно пройти медичну комісію. Ба більше, тепер висновок ВЛК буде діяти лише 1 рік.

Обмежено придатні законом 10313 були виключені і зараз громадяни матимуть статус або придатний до військової служби, або непридатний до військової служби. Таким чином ця інформація буде внесена до єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів. Це буде оновлена інформація, вона буде використана ТЦК для виконання заходів мобілізації.

Де оновити дані

Всі військовозобов’язані запоріжці мають протягом 60 днів оновити свої дані. Зробити це треба до 16 липня включно.

Оновити дані можна в ТЦК, ЦНАПах або через застосунок “Резерв+”.

Як оновити дані в ТЦК

Згідно із законодавством, громадяни, які планують відвідати ТЦК, повинні принести із собою оригінали та копії таких документів:

  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • військово-обліковий документ;
  • медичні документи;
  • посвідчення водія (у разі наявності);
  • документи про освіту;
  • документи про склад сім’ї, наявність дітей чи догляд за особами з інвалідністю (якщо є);
  • документи, які підтверджують право на відстрочку (якщо є у наявності).

Як оновити дані в ЦНАПі

Центри надання адміністративних послуг у Запоріжжі сьогодні, 18 травня, працюватимуть з 9:00 до 16:45. Військовозобов’язані можуть оновити там свої облікові дані.

Військовозобовʼязаний українець чи українка приходить до ЦНАПу, надає актуальні дані про себе та підтверджує їх, адміністратор вносить дані в електронну систему, інформація автоматично підтягується в Оберіг, заявник отримує витяг з печаткою і підписом адміністратора ЦНАПу про актуалізацію даних.

Навіть якщо ви не маєте військового квитка, багато років не були у військкоматі або з певних причин не оновлювали дані в ТЦК, зробіть це в ЦНАПі. Так ви виконаєте норму закону та убезпечите себе від штрафу, зазначають в Мінцифрі.

Як оновити дані через застосунок Резерв+

Він надає можливість оперативного оновлення даних та доступу до інформації у реєстрі Оберіг. Після оновлення даних у застосунку ви зможете побачити інформацію про себе з реєстру Оберіг.

Застосунок буде доступний з 18 травня в App Store та Google Play. Також у Резерв+ з’явиться з 18 червня QR-код, відсканувавши який відповідні представники зможуть отримати інформацію про ваш статус як військовозобовʼязаного, призовника або резервіста.

Хто має право на відстрочку:

  • люди з інвалідністю або ті, хто, згідно з висновком ВЛК, є непридатним за станом здоров’я;
  • ті, хто доглядають за хворими членами своєї родини, якщо немає інших родичів або ж за батьками чоловіка чи дружини, якщо вони самі не можуть здійснювати про себе подбати;
  • ті, хто має чоловіка чи дружину з І, ІІ чи ІІІ групою інвалідності за умови, якщо вона набута внаслідок певних захворювань;
  • студенти, які здобувають рівень освіти, що є вищим за попередній.

Також закон передбачає перевірку рішень медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Це стосується чоловіків віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2022 року вперше встановили інвалідність II та III груп. Вони мають пройти медогляд повторно.

Виняток становлять ті, хто набув інвалідність:

  • у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності та/або за наслідками захворювань;
  •  внаслідок поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту України;
  •  внаслідок відсутності кінцівки, кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів;
  • через онкологічне захворювання;
  •  внаслідок інтелектуальних порушень чи психічних розладів;
  • у зв’язку з церебральним паралічем або іншим паралітичним синдромом чи причинами інвалідності з дитинства.  

Хто підлягає бронюванню 

  • чиновники категорії “А”;
  • голови обласних та районних рад;
  • сільські, селищні та міські голови;
  • чиновники категорії “Б” та органів місцевого самоврядування (не більше 50% від кількості військовозобов’язаних);
  • співробітники органів державної влади,співробітники підприємств та організацій, що є критично важливими для Збройних сил України, економіки та життєдіяльності населення.

Штрафи за порушення мобілізації

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративне правопорушення за порушення мобілізації.

Закон передбачає збільшення штрафів за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку.

Наразі штрафи у мирний час — від 3 400 до 5 100 грн (було від 510 до 850 грн).

Повторно протягом року — від 5 100 до 8 500 грн (було від 850 до 1 700 грн).

В особливий період — від 17 000 до 25 500 грн.

За порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачено такі штрафи у мирний час — від 5 100 до 8 500 грн для громадян; від 17 000 до 25 500 грн — для посадових і юридичних осіб.

Повторно протягом року — від 8 500 до 11 900 грн для громадян, від 25 500 до 34 000 грн — для посадових і юридичних осіб.

В особливий період — від 17 000 до 25 500 грн для громадян, від 34 000 до 51 000 грн — для посадових і юридичних осіб.

Штрафи накладатимуть протягом трьох місяців із дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з моменту його вчинення.