Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Транспорт » Перереєстровувати автівки стали частіше: з чим пов’язаний попит у Запорізькій області 

Перереєстровувати автівки стали частіше: з чим пов’язаний попит у Запорізькій області 

Перереєстровувати автівки стали частіше: з чим пов’язаний попит у Запорізькій області 

Ілюстративне фото

Впродовж квітня у Запорізькій та Дніпропетровській областях почали на 60% частіше перереєстровувати транспортні засоби. Експерти сервісного центру МВС пов’язують такий ажіотаж із законом про мобілізацію.

Inform.zp.ua розбирався з причинами попиту на перереєстрацію автівок та дізнавався, як це можна зробити.

З’явився ажіотаж

В сервісних центрах МВС спостерігається збільшення кількості перереєстрації транспортних засобів. У відповідь на запит до відомства журналістам відповіли, що впродовж квітня кількість реєстраційних операцій зросла на 60%.

“Так, за перший тиждень цього місяця, в сервісних центрах МВС у Дніпропетровській та Запорізькій області було проведено 2496 реєстраційних дій. Впродовж другого тижня – 2438, третього – 2926, а четвертого – 3995”, – розповіли в пресслужбі сервісного центру МВС.

Найбільшою популярністю користується послуга з перереєстрацію по договору купівлі-продажу та дарування. 

“З початку квітня було оформлено 11 199 договорів купівлі-продажу, а за аналогічний період березня – 10 091. Це свідчить про збільшення попиту на 11%. В межах всієї країни цей показник значно більший, і становить 42%”, – зазначються у відомстві.

В цілому ж по Україні попит на послугу перереєстрації транспортного засобу виріс на 34%, заявив начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик для марафону «Єдині новини». За його словами, у березні цього року було здійснено майже 184 тисяч реєстраційних операцій, а у квітні – понад 247 тисяч.

Впродовж останнього часу також значно збільшилась кількість перереєстрацій транспортних засобів за договором дарування. 

“За квітень було здійснено 656 таких операцій, а за аналогічний період березня всього 122. Це свідчить про збільшення попиту на 436%, в той час як на всій території України цей показник становить 477%”, – повідомляють в сервісному центрі МВС.

Такий попит там пов’язують із законом про мобілізацію.

Вилучення авто на потреби ЗСУ

З 18 травня в Україні набере чинності закон про мобілізацію. Згідно з ним, в українців можуть вилучати автомобілі на потреби ЗСУ. Кропивницька юристка Євгенія Захарченко розповіла Суспільному, що вилучатимуть не всі машини і не у кожног.

“Якщо у людини є лише один автомобіль, то його забирати не можна. Якщо їх декілька, то забиратимуть той, який більше підходить для оборонних потреб. Однак перед цим мають провести оцінку його ринкової вартості”. – пояснює юристка.

Право забирати транспорт матимуть працівники терцентрів комплектування, Служби безпеки України та Головного управління розвідки.

Список необхідних автомобілів складають Збройні сили України. В областях формуватимуть мобілізаційне замовлення, далі ТЦК та власник будуть оцінювати ринкову вартість машини, її технічний стан та складати акт прийому-передачі. Після цього транспорт ставитимуть на облік у терцентр комплектування і можуть вилучати.

Повернути машину власнику мають протягом 30 днів після оголошення демобілізації. Порядок компенсації збитків, заподіяних транспортним засобам, має визначити Кабмін.

Як перереєструвати авто

Для цього потрібно звернутися в Центр надання адміністративних послуг або в сервісний центр МВС. Перед відвідуванням сервісного центру необхідно отримати талон на отримання послуги. Вартість перереєстрації легкового авто орієнтовно 755 грн без видання номерного знаку.

Також ви можете забронювати необхідну комбінацію цифр або літер номерного знаку онлайн в Кабінеті водія, а згодом — закріпити цей номер на своє авто.

З грудня 2023 року функція перереєстрації авто запрацювала й в додатку “Дія”. У Мінцифри запевняють, що процедура перереєстрації займає близько 15 хв, виключає будь-які корупційні ризики, а документи на транспортний засіб можна отримати в найближчому відділенні “Укрпошти”.

Проте ця функція доступна лише для фізосіб і лише для трьох категорій транспортних засобів: легкові автомобілі, мотоцикли та мопеди. Для зміни власників мікроавтобусів, вантажівок чи іншої техніки доведеться звертатися до сервісного центру МВС.

Для переоформлення авто онлайн в “Дії” необхідно мати верифікований податковий номер, паспорт або посвідку на проживання, задеклароване місце проживання і технічний паспорт.

Вартість послуги з перереєстрації авто – 350 грн.

Щоб переоформити автомобіль через “Дію”, продавцю потрібно перейти в розділ “Сервіси”, обрати пункт “Водієві” та натиснути “Продати транспортний засіб”.

Далі треба заповнити дані про транспортний засіб, його вартість та вказати контактну інформацію про себе. Після підтвердження всіх даних у того, хто хоче переєструвати авто, з’явиться спеціальний QR-код, який повинен відсканувати людина, на яку переоформлюється транспортний засіб, та заповнити свою частину договору.

Працівники Сервісного центру МВС перевірять відомості про власника і транспортний засіб за відповідними реєстрами та базами даних. Готовий пакет документів надійде новому власнику у вибране відділення “Укрпошти”, а електронні документи на автівку підтягнуться в “Дії”. Та до сервісного центру все ж доведеться завітати, аби здати старі номери й техпаспорт. 

Читайте також:

18 травня цього року почне діяти новий закон про мобілізацію. Частина ухвалених змін стосується безпосередньо медичної системи.

У Запоріжжі відновили можливість оформлювати індивідуальні номерні знаки. Раніше цю послугу призупиняли через погіршення безпекової ситуації в місцях виготовлення.

З 1 травня в Україні відбулися зміни в Правилах дорожнього руху. Відтепер ближнє світло фар має бути ввімкнене поза населеного пункту на дорозі цілий рік. Раніше ця норма діяла тільки з 1 жовтня по 1 травня.