Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Репортаж » Понад тисячі маскувальних сіток: запорізький волонтер про захист військових, донати та допомогу на годину на день

Понад тисячі маскувальних сіток: запорізький волонтер про захист військових, донати та допомогу на годину на день

Понад тисячі маскувальних сіток: запорізький волонтер про захист військових, донати та допомогу на годину на день

Як волонтери плітуть маскувальні сітки

З березня 2022 року запорізькі волонтери центру “Паляниця” почали допомагати військовим. Понад 2 роки запоріжці плетуть маскувальні сітки, які допоможуть зберегти життя тих, хто на передовій, та роблять «кікімори» для снайперів. Робота у тилу не припиняється, бо потреба у маскувальних сітках досі на часі.

Кореспонденти Inform.zp.ua побували у філії волонтерського центру «Паляниця» та дізналися про особливості створення маскування для військових, та скільки треба часу на створення однієї маскувальної сітки.

Маскувальні сітки
Маскувальні сітки

Як розповів волонтер Володимир Піддубчак, коли війна тільки розпочалася, у Шевченківському районі Запоріжжя було близько 40 волонтерів, які долучилися до створення маскувальних сіток. Тоді волонтерам надали приміщення для роботи та вони не сплачували комунальні послуги. Окрім допомоги військовим, волонтери збирали та роздавали гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям – це були продукти та засоби гігієни. Проте вже у вересні приміщення довелось віддати. Наразі волонтерам надали інше приміщення у Шевченківському районі Запоріжжя, тож офіс дещо перемістився.

волонтер Володимир Піддубчак
волонтер Володимир Піддубчак

На сьогодні у Шевченківському районі налічується близько 20 волонтерів, які допомагають центру «Паляниця». Хтось приходить на цілий день, хтось на годину-півтори, щоб допомогти.

Більшість волонтерів – вчителі, які ведуть уроки онлайн, та допомагають після закінчення уроків. Також допомагають пенсіонери та переселенці, які приїхали до Запоріжжя.

Матеріали для створення маскувальних сіток доводиться закуповувати за донати. Один рулон спеціальної тканини коштує близько 3 800 грн, також потрібна основа для сіток та канати, які вплітаються по периметру. З одного рулону тканини вийде близько 15 маскувальних сіток.

Матеріали для маскувальних сіток
Матеріали для маскувальних сіток
Спеціальна тканина для маскувальних сіток
Спеціальна тканина для маскувальних сіток
Волонтери плітуть маскувальні сітки
Волонтери плітуть маскувальні сітки

Запорізькі волонтери передали маскувальні сітки для військових у різні міста України, зокрема для військових під Роботине, Оріхів, Гуляйполе, а також Харківський та Донецький напрямки.

Запити на маскувальні сітки волонтери отримують постійно, тому робота не припиняється.

«Ми навіть не встигаємо всім допомогти, запити надходять постійно. Дійшло до того, що ми надаємо по 5 маскувальних сіток на руки по черзі та формуємо умовну чергу серед військових. Спочатку – для одних військових, потім – для інших. Іноді військові чекають, поки ми зробимо маскувальні сітки. Для роботи нам ми було добре залучити ще 10 людей», – говорить Володимир Піддубчак.

Процес створення маскувальних сіток
Процес створення маскувальних сіток

У філіалі приблизно виробляють 40 маскувальних сіток розміром 6 на 3 метри на місяць. За 26 місяців було виготовлено 1040 маскувальних сіток. І це лише в одному філіалі волонтерського центру.

Загалом у Запоріжжі діє 5 таких філіалів волонтерського центру, де небайдужі запоріжці допомагають військовим. Проте людей все одно не вистачає. Коли є нарізана тканина та всі матеріали, можливо за день сплести три маскувальні сітки.

На матеріали для 5 філіалів волонтерського центру необхідно 150 тис грн. Одна маскувальна сітка по собівартості виходить у 600-700 грн.

Матеріали для створення маскувальних сіток
Матеріали для створення маскувальних сіток
Як волонтери плітуть маскувальні сітки
Як волонтери плітуть маскувальні сітки

«Були б люди, були б донати, ми могли би зробити більше. У нас є можливість та бажання допомагати, є місце, де ми працюємо. Іноді не вистачає людей, не вистачає тканини, або немає донатів, щоб закупити матеріали. Якщо є бажання у когось долучитися – чекаємо у команду. Це може бути допомога півтори години на день, на годину, на пів години – але це теж дуже вагома допомога», – розповів волонтер.

Як волонтери плітуть маскувальні сітки
Як волонтери плітуть маскувальні сітки

 

Як волонтери плітуть маскувальні сітки
Як волонтери плітуть маскувальні сітки

Для тих, хто має змогу допомогти та долучитися до волонтерів:

Монобанк https://send.monobank.ua/jar/8s4sqYx2tq

Карта Приватбанку 5168 7456 1192 5352 — Бережний Олександр Олександрович

Прямий платіж на фонд в гривні: БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ВОЛОНТЕРСЬКИЙ ЦЕНТР “ПАЛЯНИЦЯ” ЄДРПОУ 44779418, Адреса: УКРАЇНА, 69035, ЗАПОРIЗЬКА ОБЛАСТЬ, М.ЗАПОРІЖЖЯ, ВОЗНЕСЕНIВСЬКИЙ Р-Н, ВУЛ. ЖАБОТИНСЬКОГО ЛЕОНІДА, БУД. 47-А, БАНК: ЗАПОРIЗЬКЕ РУ АТ КБ “ПРИВАТБАНК”

Телефон для охочих допомагати плести маскувальні сітки – 067-633-88-91. Адреса не вказовується з міркувань безпекки.

Маскувальна сітка для військових
Маскувальна сітка для військових

Нагадаємо, дівчина із Запоріжжя почала займатися волонтерством та всіляко підтримує українських військових. На сьогодні Оксана Торубарова закуповує автівки для військових у Польщі та Литві та самотужки приганяє автомобілі до Запоріжжя. Дівчина розповіла Inform.zp.ua про те, як все починалося, які автівки необхідні військовим та чи важко тривалий час бути за кермом в дорозі.

Як ми писали раніше, ситуація на Запорізькому напрямку залишається складною. Українські військові щодня відбивають атаки окупантів. В оснащенні допомагають волонтери, водночас автівки та деяке озброєння військові вимушені придбати вланим коштом.