Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Освіта » НМТ-2024: як запорізькі випускники складатимуть іспити 

НМТ-2024: як запорізькі випускники складатимуть іспити 

НМТ-2024: як запорізькі випускники складатимуть іспити 

Ілюстративне фото

Третій рік поспіль під час повномасштабної війни українські випускники шкіл складатимуть тести, аби довести рівень своїх знань та вступити до вищого навчального закладу. Як і в попередні роки, школярі складатимуть Національний мультипредметний тест (НМТ).

Розповідаємо, як відбуватиметься тестування НМТ для учнів цього року у Запоріжжі.

За інформацією директорки Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Людмили Бухаріної, цьогоріч у Запорізькій області очікується 7 761 випускників. Для тих, хто прагне після закінчення школи навчатися у закладах вищої освіти, варто скласти НМТ.

Коли проходитиме іспит

Для випускників шкіл у 2024 році проведуть національний мультипредметний тест (НМТ). Тестування проходитиме під час основних і додаткових сесій:

  • основні: 14 травня – 25 червня;
  • додаткові: 11–19 липня.

Зареєструватися для проходження тестування в основний період можна було до 11 квітня. 

Для тих, не зміг зареєструватися під час основного періоду із поважних причин чи отримали відмову, 10–15 травня буде можливість зареєструватися для проходження НМТ на додаткову сесію. У цьому випадку зміни даних можна буде внести до 19 травня.

З 8 травня для зареєстрованих учасників основних сесій НМТ з’явиться можливість завантажити зі своїх персональних кабінетів запрошення, де буде зазначено дату, час і місце проведення НМТ.

Інформацію про результати основних сесій НМТ за шкалою 100–200 балів буде розміщено в персональних кабінетах учасників до 2 липня, додаткових сесій – до 26 липня.

Як проходитиме НМТ

Кожен учасник/учасниця має виконати завдання із 4-х навчальних предметів, три з яких є обов’язковими (українська мова, математика та історія України), а один – на вибір із переліку (українська література, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, хімія, фізика, географія).

Випускники мають скласти чотири іспити в один день у два етапи. Під час першого етапу, який триватиме 120 хвилин, потрібно буде виконати завдання з української мови та математики, а під час другого, теж тривалістю 120 хвилин, —  з історії України та навчального предмета на вибір, вказаного під час реєстрації для участі в НМТ. Між етапами буде 20-хвилинна перерва. 

Іспит, як і в минулі роки, онлайн-тестування планують провести в укритті, аби не відволікатись на можливі повітряні тривоги. 

Сучасним випускникам не звикати до онлайн-формату проведення іспитів. Адже декілька років поспіль вони не виходили на офлайн навчання: спершу – через пандемію коронавірусу, а останні два роки – через війну. 

“З міркувань безпеки ми не публікуватимемо інформації про те, де на території України відбудуться тестування, ні на сайтах Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, ні на наших офіційних сторінках у соцмережах. Наполегливо рекомендуємо учасникам не розголошувати, де й коли проходитиме тестування, адже від цього може залежати безпека і їхня, і організаторів НМТ”, – зауважують на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Як студенти з окупованих територій можуть вступити до ВНЗ на магістратуру

Єдиний вступний іспит (ЄВІ) планують замінити на співбесіду з іноземної мови, заявив представник МОН під час засідання Координаційного штабу з питань деокупованих територій.

Під час попередніх нарад обговорювалася пропозиція проводити ЄВІ для студентів із тимчасово окупованих територій в обмеженому дистанційному форматі.

Однак за інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, провести ЄВІ в такому форматі для зазначеної категорії осіб немає змоги. Це пов’язано з тим, що організувати належну ідентифікацію учасників та гарантувати дотримання принципів академічної доброчесності при такому проведенні вступних випробувань – неможливо.

Тому наразі МОН розглядає можливість дозволити замінити складання ЄВІ на співбесіду з іноземної мови, яку проводитимуть заклади вищої освіти в дистанційному режимі. Тобто повернути ті норми, які діяли торік.

Це стосується громадян, які:

• декларують, що перебувають на ТОТ і в поточному році завершують здобуття ступеня бакалавра;

• планують вступати для здобуття вищої освіти ступеня магістра в тому самому закладі освіти на спеціальності, які не передбачають складання єдиного фахового вступного випробування.

Раніше Inform.zp.ua писав, як запорізька школярка готується до НМТ.