Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Освіта » НМТ-2024: як на Запоріжжі готуються до тестування

НМТ-2024: як на Запоріжжі готуються до тестування

НМТ-2024: як на Запоріжжі готуються до тестування

Випускники, які планують вступати до закладів вищої освіти, зазвичай мають складати іспити в кінці свого навчання. Цьогоріч, як і попередні роки під час війни, школярі складатимуть Національний мультипредметний тест (НМТ).

Одинадцятикласниця вільнянського ліцею “Світоч” Маргарита Скопець розповіла журналістам Inform.zp.ua, як готується до тестування.

Дівчина планує вступати до вищого навчального закладу на факультет іноземних мов, тож зараз більшість свого часу приділяє навчанню та підготовці до іспитів.

Маргарита Скопець. Фото з особистого архіву героїні

Від початку повномасштабного вторгнення у 2022 році для випускників запровадили новий формат тестування по закінченню школи – національний мультипредметний тест (НМТ). По факту він є аналогом ЗНО, але сам іспит за наповненням легше, ніж звичне ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання), каже Маргарита.

“На ЗНО учні мали повноцінний тест, де було по троху завдань з кожної теми, а НМТ це просто рандом та фортуна. І плюс до того, ЗНО здавали в різні дні кожен предмет, а на НМТ все одразу робиш, це гірше, як на мене”, – розмірковує учениця.

НМТ у 2024 році планують провести протягом 14 травня — 19 липня, повідомляють в Українському центрі оцінюванні якості освіти. Тестування міститиме два блоки: основний, до якого увійдуть три обов’язкові навчальні предмети, і додатковий, що міститиме завдання з одного навчального предмета на вибір. Обов’язкові  — українська мова, математика та історія України, на вибір — українська література, іноземна мова (англійська, іспанська, німецька, французька), біологія, фізика, хімія та географія.

Інфографіка: УЦОЯО

Випускники мають скласти чотири іспити в один день у два етапи. Під час першого етапу, який триватиме 120 хвилин, потрібно буде виконати завдання з української мови та математики, а під час другого, теж тривалістю 120 хвилин, —  з історії України та навчального предмета на вибір, вказаного під час реєстрації для участі в НМТ. Між етапами буде 20-хвилинна перерва. 

Іспит, як і в минулі роки, онлайн-тестування планують провести в укритті, аби не відволікатись на можливі повітряні тривоги. 

Сучасним випускникам не звикати до онлайн-формату проведення іспитів. Адже декілька років поспіль вони не виходили на офлайн навчання: спершу – через пандемію коронавірусу, а останні два роки – через війну. 

Одинадцятикласниця Маргарита застала онлайн-навчання у 2020 році, коли вона ще навчалася у сьомому класі. Тоді її школу закрили на карантин, й довелося вчитися дистанційно до початку нового навчального року. Останні шкільні роки Маргарити припали на воєнні часи, коли почалося повномасштабне вторгнення. Через освітню реформу, школу, де вчилася учениця, зробили “9-річкою”, тоді довелося переводитися до ліцею “Світоч”, що у Вільнянську. Навчальний заклад від початку великої війни працює тільки в онлайн-форматі.

“Після початку дистанційного навчання мій рівень знань підвищився, бо я зараз знаходжусь за кордоном, і більшість часу просто вчусь, тому що інших занять немає”, – розповіла Маргарита.

Вчитель
Вчитель. Ілюстративне фото

Для підготовки до іспиту з англійської мови дівчина займається з репетитором, адже цей предмет важливий для неї, аби вступити на омріяну спеціальність в університет.

“До іспитів готуюся за допомогою інтернет-ресурсів. В основному це вебінари з ютубу, книги з інформацією та збірники тестів. Спочатку вчу інформацію, а потім проходжу тести за темами на сайті «Освіта.UA». Практика – це дуже важливо, адже тільки після проходження тестів виходить зрозуміти, чи засвоєна інформація, чи треба ще раз повторити”, – ділиться одинадцятикласниця.

Маргарита розповідає, що для неї є пріоритетом підготовка саме до іспитів. Тому домашні завдання, що задають у школі, вона робить, коли є час та бажання.

Дівчина зізнається, що зазвичай багато часу виділяє на навчання та підготовку.

“Зазвичай з ранку до обіду я маю зум уроки в школі. Час на підготовку до НМТ у мене переважно вночі, буває, що одразу після зум уроків сідаю щось вчити до НМТ, і продовжую вночі вже. Якщо це вихідний день, то можу зранку і до ночі щось робити”, – каже вона. 

Одинадцятикласниця впевнена, що отримає непогані результати на тестуванні, тому йде до своєї мети далі.

Як писав раніше Inform.zp.ua, для початку очного навчання дітей в школах Запорізької області необхідні обладнані укриття в кожному навчальному закладі. Новий очільник Запорізької ОВА Іван Федоров розповів, що роблять зараз для поновлення роботи шкіл.