Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Економіка » Як зростатимуть зарплати запоріжців: прогноз НБУ на три роки

Як зростатимуть зарплати запоріжців: прогноз НБУ на три роки

Як зростатимуть зарплати запоріжців: прогноз НБУ на три роки

Гроші / Деньги

Конкуренція змусить роботодавців підвищувати зарплати. Реальна зарплата з урахування інфляції українців перевищить свій довоєнний рівень у 2025 році.

Про це повідомляє “Інфляційний звіт” Національного банку України.

Як зазначається у звіті, через невідповідності між попитом та пропозицією робочої сили на початку 2024 року, як і в 2023 році, зберігався тиск у бік підвищення заробітних плат як з боку претендентів на роботу, так і підвищення зарплат роботодавцями.

“Зарплати підвищувалися високими темпами, про що свідчать як непрямі показники оцінки доходів населення, так і підвищення зарплат у вакансіях та резюме на сайтах пошуку роботи”, – йдеться в документі.

Як зазначили в НБУ, подальше зростання зарплат у 2024 році внаслідок посилення конкуренції за працівників, особливо висококваліфікованих, підтверджується й планами підприємств. Крім дефіциту кадрів, на підвищенні зарплат позначилося й підвищення мінімальної зарплати (на 6% із січня та ще майже на 13% із квітня 2024 року).

Труднощі з пошуком кваліфікованих працівників роботодавцями в умовах пожвавлення економічної активності зумовлюватимуть подальше підвищення зарплат у приватному секторі. Тому вже у 2025 році реальні заробітні плати в економіці перевищать свій довоєнний рівень та підвищуватимуться надалі, зокрема завдяки посиленню конкуренції за робочу силу із закордонними роботодавцями, зазначили в НБУ.

На прогнозному горизонті м’яка фіскальна політика разом із подальшим підвищенням реальних заробітних плат у приватному секторі зумовлюватиме зростання приватного споживання темпами 5-9% на рік. Споживчий попит підживлюватиметься збільшенням зайнятості та поверненням мігрантів у країну.

За даними НБУ, середня номінальна зарплата в Україні у 2023 році зросла на 17,4%, а реальна (з урахуванням інфляції) на 3,7%.

НБУ прогнозує, що у 2024 році очікується зростання номінальної зарплати на 14,8%, реальної – на 8,1%.

У 2025 році номінальна зарплата зросте на 14,2%, реальна – на 6,5%, у 2026 році номінальна зарплата зросте на 8,6%, реальна – на 3,0%.

Нагадаємо, 183 мільйони гривень державної допомоги отримали у квітні внутрішньо переміщені особи, які проживають у Запорізької області. Водночас 33 тисячі запорізьких переселенців втратили право отримувати грошову допомогу.

Для внутрішньо переміщених осіб працюють «гарячі лінії»:  Урядова: 15-45, Запорізька обласна: 0 800 503 508.

Нагадаємо, Inform.zp.ua зібрав всю інформацію про тарифи на комунальні послуги. Скільки доведеться заплатити запоріжцям у травні за світло, газ, воду та вивезення сміття – читайте в цьому матеріалі.

Як писав раніше Inform.zp.ua, Кабмін розглядає варіант підвищення тарифу на електроенергію для населення через російські атаки на енергетичну інфраструктуру України.