Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Економіка » Якими пільгами в Запоріжжі можуть скористатися УБД та що потрібно, щоб їх отримати

Якими пільгами в Запоріжжі можуть скористатися УБД та що потрібно, щоб їх отримати

Якими пільгами в Запоріжжі можуть скористатися УБД та що потрібно, щоб їх отримати

Статус учасника бойових дій

З початком війни в Україні для ветеранів на військовослужбовців, які отримали статус учасника бойових дій (УБД) держава розробила систему підтримки, яка містить у собі й низку пільг. УБД та члени їх сімей мають право на безоплатне лікування, навчання, відпочинок та проїзд, на знижки по оплаті “комуналки” та ін. Присвоєння статусу УБД та наявність посвідчення не означають автоматичне надання пільг, тому нумо розбиратися які є пільги та як їх отримати.

Пільги для УБД в Запоріжжі

Згідно з чинним законодавством УБД в Запоріжжі мають змогу отримувати безоплатну медичну допомогу, в тому числі й стоматологічне відновлення зубів та щелепи, протезування кінцівок, фізіотерапію. Крім того, УБД можуть отримати пільги на оплату комунальних послуг, отримати житло та земельні ділянки, а також безоплатно навчатися та отримувати стипендію, а також безоплатний проїзд у громадському транспорті та ін.

Важливо! Статус УБД, який був отриманий в АТО, надає право отримувати такі ж самі пільги, як і статус учасника бойових дій, який військові отримали після 24 лютого 2022 року.

Які медичні пільги є для УБД у Запоріжжі та області

Кожен військовий, який має статус УБД, може отримати:

  • за наявності рецепта безоплатні ліки, препарати для підтримки імунітету та різноманітні медичні вироби на кшталт комірця Шанца та ін.;
  • безоплатні стоматологічні послуги, зокрема протезування зубів (за виключенням встановлення коронок та протезів з дорогоцінних металів);
  • компенсацію за лікування та відновлення у санаторіях чи оздоровчих закладах курортного типу або безоплатне лікування в цих закладах;
  • безоплатне протезування втрачених кінцівок у спеціалізованих Центрах протезування чи на базі обласних лікарень;
  • безоплатне медичне обстеження раз на рік;
  • безоплатну диспансеризацію раз на рік;
  • якщо УБД змінює місце роботи чи виходить на пенсію, він все одно має право на користування поліклініками та госпіталями, до яких він був прикріплений за попереднім місцем роботи;
  • обслуговування в медзакладах та аптеках за пріоритетним принципом;  
  • першочергову госпіталізацію за потреби.

Які є пільги на житло, земельні ділянки та оплату “комуналки” в Запоріжжі для УБД

Для підтримки учасників бойових дій держава розробила програму надання житла та земельних ділянок, яка містить в собі й пільгові кредити на будівництво.

По-перше, законодавством гарантовано:

  • забезпечення житлом тих УБД, які зазнали поранень чи каліцтва;
  • покращення житлових умов за такої потреби, тобто надання кращого житла УБД та їх родинам (наприклад надання власної квартири замість кімнати в гуртожитку);
  • надання землі для будівництва житла, а також для садівництва і городництва;
  • безоплатний ремонт житла, в тому числі придбання будівельних матеріалів та надання палива за необхідності;
  • позачергове право на вступ до житлових кооперативів та садівницьких товариств, отримання місць на стоянках, будівництво чи отримання гаражів.

По-друге, УБД мають право на отримання на пільгових умовах позик на будівництво приватних житлових будинків, на їх реконструкцію або капітальний ремонт. Ці позики можна витрачати на будівництво чи ремонт подвірних будівель та дачних будинків.

Важливо!Пільгові умови позики означають, що погашати їх як одразу, так і з 5 року після закінчення будівельних робіт. Термін, за який потрібно погасити позику – 10 років.

По-третє, УБД має ряд пільг на оплату “комуналки”:

  •  75% знижки на газ, електроенергію, водопостачання та обслуговування дому, навіть якщо це ОСББ.
  •  для УБД, які мають інвалідність, розмір знижки становить 100% на оплату комунальних послуг та квартплати;
  • якщо УБД проживають у будинках, що не мають центрального опалення, вони мають знижку 75% на газ чи інше паливо, яке використовується для обігріву приміщень (в тому числі вугілля чи брикети палива);

Важливо! Є деякі правила при проведенні розрахунків плати за опалення. Пільги надаються на 21 кв. метр опалювальної площі на особу, яка постійно мешкає у приміщенні та додатково 10,5 кв. метра на родину.

За умови, що родина повністю складається з непрацездатних осіб, то площа, на яку надається знижка подвоюється, тобто становить 42 кв. метри на кожну особу та 21 кв. метр на родину.

Пільговий проїзд в Запоріжжі для УБД

В Запоріжжі, пільги на проїзд мають різні категорії громадян, в тому числі й УБД.

Для УБД пільги на проїзд можна розділити на дві частини.

 

  1. Безоплатний проїзд у громадському транспорті в межах міста (безлімітно на день, місць, рік тощо).
  2. Безоплатний проїзд в обидва боки у міжміському транспорті (залізничному, водному чи автотранспорті) раз на два роки або зі знижкою 50% раз на рік.

Пільги на навчання у ВНЗ та інших закладах освіти для УБД

Якщо військовослужбовець, який має статус УБД, має бажання отримати нову професію чи підвищити кваліфікацію, він має право:

  • отримати від держави повну або часткову оплату навчання з державного або місцевого бюджету;
  • отримати довгостроковий кредит для здобуття освіти на пільгових умовах;
  • отримувати соціальні стипендії за умови денної форми навчання та відсутності заборгованості під час складання сесії;
  • отримати безоплатно підручники та доступ до інтернету у ВНЗ чи іншому навчальному закладі;
  • безплатне проживати у гуртожитку, якщо він є у відповідного навчального закладу.

Пільги для членів родин УБД в Запоріжжі

Члени сімей УБД також мають пільги на оплату комуналки, пільги при зарахуванні у дитсадки та на бюджетну форму навчання у ВНЗ або переведення на неї, якщо член родини набув статус УБД. Також члени сімей УБД мають право на безоплатне та першочергове оздоровлення та відпочинок в оздоровчих таборах.

Крім того, члени родин УБД мають право на безоплатне проживання у гуртожитку під час навчання у ВНЗ або інших навчальних закладах за умови, що це денна форма навчання. Вони мають право отримувати соціальну стипендію якщо навчаються на денному відділенні та не мають заборгованостей.

Важливо! Керівництво областей має власні пільгові програми допомоги УБД, які не передбачені дійсним законодавством, тому дізнатися про них можна в гуманітарному штабі при ОВА. В Запорізькій області це програма перепідготовки УБД та військових з інвалідністю, яка триває до 6 місяців. 

Як скористатися пільгами для УБД в Запоріжжі: алгоритм дій та необхідні документи

Військові, які набувають статус УБД та їх родини у більшості випадків вважають, що пільги їм “увімкнуть” автоматично, але це не так.

Для того, щоб скористатися пільгами для УБД, потрібно:

  • отримати посвідчення УБД:
  • звернутися до ПФУ та обов’язково:
  • подати заяву про внесення УБД до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги;
  • подати заяву про встановлення пільг для УБД, що краще зробити або у сервісному центрі ПФУ або онлайн через дію чи сайт ПФУ (особистий кабінет).

Важливо! В середньому ці заяви обробляють десь 7-10 робочих днів, тому через 2 тижні з моменту подання заяв УБД можете звертатися до ПФУ для перевірки, чи надано йому пільги. Також цю інформацію можна дізнатися онлайн в особистому кабінеті на сайті ПФУ чи на порталі Мінсоцполітики в підрозділі субсидії. Якщо пільги відсутні, можна зателефонувати на гарячу лінію ПФУ +380 800 609 580 та отримати пояснення.


Читайте також: Запоріжці можуть здати донорську кров для військових: як це зробити