Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Насильство історією: російські окупанти нав’язують альтернативну історію школярам і студентам на ТОТ Запорізької області

Насильство історією: російські окупанти нав’язують альтернативну історію школярам і студентам на ТОТ Запорізької області

Насильство історією: російські окупанти нав’язують альтернативну історію школярам і студентам на ТОТ Запорізької області

Фейк

Якщо в перший рік окупації запорізьких територій російські окупанти більше займалися знищенням регіональних українських медіа, засновували свої пропагандистські ЗМІ і придушували залишки активного і видимого спротиву українців проти російських загарбників, то з початку другого року повномасштабної війни і продовження окупації українських територій, російські агресори дуже зосередилися на  українській молоді і дітях. Спочатку цієї кампанії тотального перепрошивання українців під головні наративи російської пропаганди залучали молодь через окремі проєкти типу “Медіатополь” і запрошеннями до участі у “масштабних молодіжних фестивалях”. Зараз же в пропагандистських ЗМІ все більше, якщо не сказати, суцільно, розміщуються звіти про “активності” російських окупантів серед школярів і навіть дітей дошкільного віку. 

З нового, 2024 року, одна з помітних тенденцій, – переучування школярів і студентів “правильній історії”. Це історія  і про “славетну перемогу під час Великої Вітчизняної війни (Другої світовой війни, – авт.)”, правонаступником якої зробила себе нинішня Росія на чолі з диктатором Путіним і яку системно впроваджують у систему шкільної і вищої освіти. І новітня історія, зокрема, історія війни Росії проти України, яка почалася в 2014 році, а також історія двох років повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ближче до травневого “Дня перемоги” по-російськи, таких “історичних” ініціатив і пропагандистських новин про це стало більше. Ми оглянули тільки кілька таких прикладів в нескінченному потоці пропаганди, у якому ризикують захлинутися молоді українці на ТОТ.

Так, з березня 2024 року в пропагандистських медіа почали з’являтися новини про круглі столи на тему на кшталт “про фальсифікацію історії в Україні”. За інформацією окупаційних телеграм-каналів, приймали в цьому участь “викладачі, громадські діячі, представники молодіжних та громадських організацій”, які обговорювали “питання підміни історичних фактів київською хунтою з подачі західних країн”. Серед них був Денис Левченко, “начальник відділу політичних партій і громадських організації департаменту внутрішньої політики” окупаційної влади Запорізької області і Дмитро Куліков, російський пропагандист, який пише колонки на РІА Новості про те, як швидко США і Захід деградують і розваляться. Ключові слова учасників цієї “конференції”: “фальсифікація світової історії”, “укронацисти”, “Україна – форма нацифікованої організації” тощо. 

Конференція про фальсифікацію історії в Україні”. Скрін - пропагандистський телеграм-канал “За!ТВ”
Конференція про фальсифікацію історії в Україні”. Скрін – пропагандистський телеграм-канал “За!ТВ”

У ці ж дні Денис Левченко був модератором на ще одному заході, вже для молоді і школярів. Мова – про “загальноросійську відеоконференцію «Росія: Віра, Батьківщина, Героїзм» у рамках духовно-освітнього проєкту «Аксіома Життя – Росія». За даними пропагандистських телеграм-каналів і ЗМІ, у залі зібрали 120 школярів та студентів середніх спеціальних навчальних закладів, а також підключили онлайн “близько 40 шкіл Запорізької області”. Частина школярів у залі була вдягнена у військову форму, з якими говорили про “збирачів земель руських від великих князів до теперішнього часу, про важливість сучасного періоду возз’єднання руських земель та повернення до Росії за В.В. Путіна наших історичних земель: Криму, Херсонської та Запорізької областей, а також Донецької та Луганської Народних Республік”. 

Українські діти одягнені у мілітариську форму на пропагандистському заході. Скрін - пропагандистський телеграм-канал “За!ТВ”
Українські діти одягнені у мілітариську форму на пропагандистському заході. Скрін – пропагандистський телеграм-канал “За!ТВ”

Серед тих, хто організував цю “відеоконференцію” – медіахолдинг “Вєтєранские вєсти” з Саратова, який очолює російський військовий, що воював в Чєчні, Вячеслав Калінін, а ще – федеральна народна рада за підтримки “громадської експертної ради із затвердження традиційних духовно-моральних цінностей” РФ.

А ще у березні пропагандисти просто марили темою “Кримської весни”, бо цього року виповнилося 10 років з момента окупації Росією Криму. Приймали участь у цьому “святкуванні”  і “амбасадори” вже відомого нам руху “Юг Молодой”.  Активісти руху провели” історичну вікторину” до 10-річчя Кримської весни у Мелітополі, в якій українська молодь змагалася “у знаннях подій Кримської весни та пам’яток півострова”. Після вікторини російське товариство “Знання”  посадило студентів Мелітопольського держуніверситету дивитися пропагандистський фільм “Історія приєднання Криму”. Про це активно прозповідало окупаційне телебачення “ЗА!ТВ”.

Власне, “За!ТВ” розповідало і про те, що “ювілей Руської весни”, або “повернення Криму до рідної гавані” відзначили і в окупованому Бердянську. Там, на “святкування” зігнали учнів Бердянського машинобудівного коледжу, яким “своє напутствіє виказали члени місцевої організації “Союза радянських офіцерів”. А в Мелітополі в цей день провели автопробіг. Пропагандист Андрій Хорьков, обіймаючи березки, розповів,  що в ньому взяли участь до 40 автівок, в тому числі, за участі молодіжних рухів. Гнала авто і не тільки Юлія Чичеріна, яка яро підтримує війну в Україні і запам’яталася тим, що на камеру зірвала з будівлі Енергодарської міської ради український прапор на початку окупації міста.

На честь десятиріччя окупації Криму російські окупанти провели в Мелітополі ще одну “акцію”, до  якої залучили українських дітей: на базі “міністерства з молодіжної політики” окупаційної адміністрації Запорізької області “юні активісти та волонтери у рамках всеросійської акції «Прапор єдності» розгорнули масштабний триколор. А ще  представники «Юнармії» та всеросійського студентського корпусу рятувальників поклали вінки та квіти до підніжжя братської могили”. Все це також активно знімав, писав і показував медіахолдинг “За!Медіа”.

Залучення української молоді до демонстрації російської символіки. Скрін - пропагандистський телеграм-канал “За!ТВ”
Залучення української молоді до демонстрації російської символіки. Скрін – пропагандистський телеграм-канал “За!ТВ”

У квітні фокус уваги знову перемістився на “правильну історію” про “велику перемогу”. Наприклад, на ТОТ Запорізької області знову активізувалася діяльність пропагандистського молодіжного руху “Волонтери перемоги”. Сутність їх діяльності: “збереження пам’яті про героїчну боротьбу наших предків та надання допомоги тим, хто нам дорогий, і кому потрібна підтримка”. Спільнота, кажуть вони про себе, працює у напрямках: “Велика перемога”, “Моя перемога”, “Зв’язок поколінь” і інші типи перемог, які корелюються з  ключовими російскими наративами про  Другу світову війну. “Волонтери” постять якісь історії, про які розповідають молоді люди і закликають приєднуватися до них.

Використання молоді для пропаганди російських наративів про Другу світову війну. Скрін - пропагандистський телеграм-канал “За!ТВ”
Використання молоді для пропаганди російських наративів про Другу світову війну. Скрін – пропагандистський телеграм-канал «Волонтеры победы»

Крім того, російські окупанти проводять виставки з прикладами зманіпульованої історії, яка ніби не стосується напряму Другої світової війни, але спрямована на дискредитацію країн заходу (читай, України як “маріонетки Заходу”). Так от, на початку квітня в Мелітополі відкрилася  “виставка про військові злочини НАТО на території колишньої Югославії”. Організували це за участі федеральної та регіональної громадських палат. Власне, ключовий посил виставки: “Як блок НАТО бомбив Югославію, так тими же ракетами бомбить “територію Російської Федерації”.

Сюру до цієї стратегії конструювання альтернативної реальності на ТОТ додають новини на кшталт відкриття меморіалу Владлена Татарського, злочинця, пропагандиста, якого підірвали в кафе російського Санкт-Петербургу у квітні минулого року. А також “новин” на пропагандистських телеграм-каналах, що “у річницю смерті Максима Фоміна (Владлена Татарського, – авт.) у Мелітополі відбувся показ документального фільму «Вічний Владлен», а будівлю Мелітопольського багатопрофільного коледжу прикрасив мозаїчний портрет Татарського”. До речі, на портреті з ледве впізнаваним обличчям злочинця є напис: “Все буде, як ми любимо”. Це – частина його знаменитого спіча у стінах Кремля в день злочинного оголошення про приєднання до РФ чотирьох українських областей «Всіх вб’ємо, всіх, кого треба, пограбуємо. Все буде, як ми любимо».

Мозаїчний портрет Владлена Татарському на стіні мелітопольського коледжа. Скрін - пропагандистський телеграм-канал “За!ТВ”
Мозаїчний портрет Владлена Татарському на стіні мелітопольського коледжа. Скрін – пропагандистський телеграм-канал “За!ТВ”

Тепер цим ідеалам навчають українських школярів і студентів на ТОТ Запорізької області. Власне, це офіційно підтверджує і заступник директора Мелітопольського багатопрофільного коледжа Абдурахман Гергєєв, який каже, що з Татарського молодь має брати приклад і “йти у світле майбутнє”. А ще в цьому сюжеті виступає юний Ігор Курганевич, “активіст молодіжного руху “Юг Молодой”, який з усмішкою навчено розповідає, що “Владлен Татарський – це, на жаль, не перша і не остання жертва фашистських ублюдків,  …і всіх їх чекає тільки одне – петля Нюрнберзького процесу”.

Ба більше, Татарського включили і в “Уроки о важном”, які проводили для українських дітей 9-11 класів, зокрема, в окупованій Кам’янці-Дніпровській Василівського району, школі №2. Тут теж учням “намагалися передати важливі ідеї патріотизму і вірності своїм ідеалам”.

Власне, мелітопольські, бердянські студенти і студентки є постійним об’єктом пропаганди з боку окупаційної влади. Денис Левченко, начальник відділу політичних партій і громадських організації департаменту внутрішньої політики окупаційної влади, про якого ми вже згадували, активно відвідує виші, які загарбали окупанти, і читає там лекції про “нацистів”, до яких відносять і українців на ТОТ, які не підтримують війну проти України. Чергову лекцію в середині квітня пропагандисти провели в Мелітопольському держуніверситеті, розповідаючи маячню про те, що “студенти навчалися в український час, тому питання німецьких злочинів у роки війни висвітлювалося мало, особливо після 2014 року”. Разом з цим, всіх учасників і учасниць “лекції” не забули налякати тим, що боротьба з геноцидом и реабілітацією нацизма – і зараз на особливому контролі у силових структур. А якщо вважати, що  під цю статтю може потрапити майже кожен, а диктаторські закони РФ впроваджує і на  тимчасово окупованих територіях, можна говорити про те, що геноцидна політика проти українців з боку РФ проводиться кожного дня з моменту, як російські окупанти зашли на українські землі у 2014 році.


Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews


Читайте також: В поліції розповіли деталі обстрілу Запоріжжя та Запорізького району цими вихідними