Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Названа кількість переселенців у Запорізькій області

Названа кількість переселенців у Запорізькій області

Названа кількість переселенців у Запорізькій області

Переселенці

На території Запорізької області нині зареєстровано 228,5 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Це переважно ВПО із Донецької, в тому числі з Маріуполя, з Херсонської та Харківської областей.

Про це в ефірі Українського Радіо повідомив заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Євген Мироненко.

За його словами, нині область тимчасово не контролює близько 70% своєї території. Але “люди не хочуть їхати зі своєї землі й місто Запоріжжя вони визначають як наближене до свого”, зауважив посадовець.

“Наша область є унікальною серед усіх областей України в питаннях внутрішньо переміщених осіб, тому що понад 80% – це саме ті ВПО, які перемістилися із внутрішньої території Запорізької області. З Херсонської області у нас зареєструвалися 5 тисяч, з Харківської області – 1,7 тис, з Донецької – 23,4 тис, в тому числі 5,9 тис – із Маріуполя”, – говорить посадовець.

Євген Мироненко зазначив, що ситуація із цифрами непроста, кількість переселенців динамічно змінюється.

“Я почав розбиратися з цифрами, щоб розуміти, скільки людей реально є, хто вони, скільки жінок, чоловіків, літніх людей, осіб, які потребують додаткових послуг. Я дійшов до висновку, що із Запоріжжя, яке має близько 700 тисяч мешканців, десь 30% виїхало і 30% заїхало в місто. Це люди з півдня області, із сіл”, – розповів Євген Мироненко.

Нагадаємо, Впродовж січня-березня 2024 року у Запоріжжі послугами служби зайнятості скористалися понад 2,5 тисячі переселенців, з-поміж них 1456 мали статус безробітного. За цей період працевлаштувались 232 людини з числа переселенців.

Крім цього, 20 переселенців безоплатно отримали ваучер на навчання для підвищення свого професійного рівня. Ще 3 отримали мікрогранти для створення або розвитку власної справи.

Нагадаємо, після оновлення застосунку “Дія” стало можливим оформити довідку ВПО і грошову допомогу відразу на всю сім’ю в одній заяві.

Через застосунок “Дія” тепер можна подати заяву про оформлення довідки переселенця на всіх членів сім’ї, які покинули дім через війну разом із вами. Також можна оформити виплати на дітей, які народилися вже після переміщення.

Як писав раніше Inform.zp.ua, держава запровадила програму компенсацій роботодавцям, які працевлаштовують за направленням центрів зайнятості внутрішньо переміщених осіб.