Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Посівна під обстрілами: як працюють запорізькі фермери. ФОТО

Посівна під обстрілами: як працюють запорізькі фермери. ФОТО

Посівна під обстрілами: як працюють запорізькі фермери. ФОТО

Посівна у Запорізькій області

Запорізькі фермери вже посіяли 10 тисяч га ранніх зернових культур: ярої пшениці, гороху, вівса. Паралельно готують грунт для посіву майже 125 тисяч гектарів кукурудзи та соняшнику. Цьогоріч погодні умови сприяли початку посівної раніше звичних строків. 

Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація.

Восени минулого року аграрії посіяли 116 тисяч озимих зернових культур, з яких матимемо понад 190 тисяч тонн продовольчої пшениці. Цього достатньо, аби забезпечити хлібом всю Запорізьку область та навіть реалізувати продукцію за межі регіону.

Посівна у Запорізькій області
Посівна у Запорізькій області

Фермери зізнаються: бракує людей, які мають навички роботи з сучасною технікою.  Для розвʼязання проблеми долучають навчальні заклади. Наприклад, торік вже випустили 300 спеціалістів, які готові стати за роботу.

У Запорізькій області є 1,8 млн га ріллі, 20 % з них – на підконтрольній Україні території. При цьому частина землі лишається замінованою. Працівники ДСНС щоденно працюють над розмінуванням, аби аграрії мали більше землі для засіву.

Посівна у Запорізькій області
Посівна у Запорізькій області

Нагадаємо, у Запоріжжі ціни на борошно, макарони та яйця порівняно з минулим роком стали меншими. Проте вартість деяких овочів зросла, фахівці пояснюють це зниженням пропозицій від фермерів.

Порівняно з минулим роком знизилися ціни на борошно, макарони, гречану крупу та соняшникову олію. Причина такого здешевлення продуктів – достатня кількість врожаю та падіння інфляції.

Раніше Inform.zp.ua писав, що з березня 2024 року запорізькі пенсіонери будуть отримувати підвищені пенсії. Додаткові кошти будуть складати від 100 до 1500 гривень, залежно від ситуації пенсіонера.