Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Вибух дрона на Запорізькій АЕС: що відомо про атаку на станцію

Вибух дрона на Запорізькій АЕС: що відомо про атаку на станцію

Вибух дрона на Запорізькій АЕС: що відомо про атаку на станцію

Запорожская АЭС / Запорізька АЕС

Окуповану Запорізьку АЕС 7 квітня атакували декілька безпілотників, які вибухнули на території станції. Росіяни звинувачують в цьому Україну, а в ГУР спростовують причетність.

Про вибух дрона на ЗАЕС повідомили в Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

«Я закликаю утримуватися від дій, які суперечать 5 принципам МАГАТЕ і ставлять під загрозу ядерну безпеку», — заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Згодом в МАГАТЕ уточнили, що окуповану Запорізьку атомну електростанцію атакували декілька безпілотників.

Російські ЗМІ з посиланням на заяви «Росатому» писали, що перший безпілотник нібито влучив біля їдальні, три працівники станції дістали поранень. Після цього інший дрон начебто вдарив по куполу шостого енергоблока ЗАЕС.

Пресслужба ЗАЕС заявила, що критичних пошкоджень немає, радіаційний фон залишається в межах норми.

Фахівці МАГАТЕ виїжджали на огляд трьох постраждалих місць.

Один з безпілотників, як пишуть у МАГАТЕ, був націлений на обʼєкт спостереження та зв’язку. На інших місцях падіння уламків дронів фахівці побачили плями крові поряд із пошкодженим військовим транспортним засобом російських окупантів.

Команда МАГАТЕ не помітила будь-яких структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки та безпеки самої ЗАЕС.

Представник ГУР Андрій Юсов в коментарі «Українській правді» заявив, що Україна не причетна до атаки безпілотників по Запорізькій АЕС.

«Україна не причетна до жодних збройних провокацій на території незаконно окупованої росією ЗАЕС. Держава-агресор вкотре наражає на небезпеку ядерний об’єкт, цивільне населення та навколишнє середовище всієї Європи», ― заявив Юсов.

Водночас він закликав росію вивести війська з усіх об’єктів ЗАЕС.

Як писав раніше Inform.zp.ua, енергетики відновили роботу високовольтної повітряної лінії 330 кВ. Вона забезпечує резервну схему живлення Запорізької АЕС.