Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Арешт ТРЦ “City Mall” у Запоріжжі: що відомо про справу та чому це сталося

Арешт ТРЦ “City Mall” у Запоріжжі: що відомо про справу та чому це сталося

Арешт ТРЦ “City Mall” у Запоріжжі: що відомо про справу та чому це сталося

Фото: Inform.zp.ua

Суд арештував майно торгово-розважального центру “City Mall” у Запоріжжі, що входить до груп компанії Arricano, яку підозрюють у роботі в анексованому Криму після 2014 року.

ТРК “City Mall” – найбільш популярний торговельно-розважальний комплекс в Запоріжжі, який запрацював у 2011 році. Його площа складає 23 400 кв. м, із паркінгом на 800 місць. Після початку повномасштабного вторгнення і закриття ТРК “Аврора”, “City Mall” залишився найбільшим торгівельним центром у Запоріжжі. Але у березні 2023 року суд наклав арешт на майно групи компаній, яка володіє ТРК “City Mall”.

Рестораны сети McDonald's в Запорожье временно не будут работать

Про це стало відомо з реєстру Агенства з розшуку та менедженту активів.

У представництві ТРЦ “City Mall” відмовилися давати коментарі про арешт на запит журналістів Inform.zp.ua. А група компаній Arricano Real Estate Plc на момент написання матеріалу не дала відповіді щодо підтвердження інформації про арешт ТРЦ.

Ще раніше, наприкінці 2023 року Arricano заявляла, що “жодна з компаній групи ані на пряму, ані опосередковано не має бізнес-інтересів або активів на території російської федерації або на території України, яка була незаконно окупована, в тому числі АР Крим”. 

Проте сталося, як сталося, а суд арештував активи компанії. Окрім запорізького ТРЦ, майно “Сонячної Долини” в Кривому Розі також арештоване у рамках справи проти Arricano. Управляючою компаній та девелопером цих ТРЦ є Arricano Real Estate Plc. Цю компанії підозрюють у роботі в тимчасово окупованому Криму після анексії півострова у 2014 році. Через це суд арештував активи групи компаній. 

Слідкуємо за руками

Arricano Real Estate PLC володіє чотирма торгово-розважальними центрами у Києві, Запоріжжі та Кривому Розі. Також компанія будує три об’єкти нерухомості та планує додаткові інвестиції в економіку України. Так-так, тож Arricano ще й спеціалізується на будівництві нових об’єктів, що й робила раніше. Проте для чого нам ця інформація, та до чого тут Крим, запитаєте ви. Розповідаємо.

Ще задовго до війни в Україні Arricano вирішили розширити свою мережу та зайти до Криму. Тоді це були старі добрі часи, коли на півострові ще не було “руської весни” та зелених чоловічків біля військових об’єктів. Але саме тоді, коли російські військові у 2014 році вже розпочинали анексію Криму, в березні того ж року в Сімферополі відкрився новозбудований ТРЦ “Південна галерея”. 

ТЦ “Південна галерея”
Фото з мережі Інтернет

“Ми враховували потреби кримчан, ми пообіцяли, що цей торговий центр ми відкриємо, що він буде сучасним, що він буде безпечним, зручним для покупок. Це новий рівень можливостей для кримчан придбати необхідні їм товари”, – говорив на відкритті ТРЦ в Сімферополі в березні 2014 року в.о. генерального директора Arricano Ярема Ковалів.

А за декілька тижнів у Криму стався псевдореферендум. Згідно якому, територія півострова опинилася під російською окупацією. Відповідно, всі українські органи влади там ставали безсилими та мусили виїхати на підконтрольну Україні територію, щоб не стати колаборантами. Те ж саме стосувалося й бізнесу. Так мало б бути. Та чи стало? 

Повернемося до сімферопольського ТЦ “Південна галерея”, який збудували на замовлення Arricano. Його будував санкт-петербурзький ТОВ “Вояж-Крим”. Він потрапив під санкції України. Президент України Володимир Зеленський у 2023 році затвердив санкції щодо десятків юридичних і фізичних осіб. Глава держави своїми указами ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України. Під санкції потрапив замовник будівництва ТРЦ “Південна галерея” ТОВ “Вояж-Крим”.

Працює чи не працює – ось, в чому питання

Власник 12.5% акцій компанії Arricano, гендиректор і власник Dragon Capital Томаш Фіала заперечував роботу компанії в окупованому Криму.

Томаш Фіала.
Фото: Dmitriy Larin

“Компанія Arricano не працює в Криму і, відповідно, я не володію ніякими частками компаній, які мають бізнес в Криму”, – говорив чеський бізнесмен Фіала. 

Він вважав інформацію про продовження роботи компанії Arricano в Криму неправдивою та “чорним піаром”.

“Вважаю, що такий чорний PR вже не вперше є реакцією на мою публічну підтримку свободи слова і заклику до змін, необхідних для більш швидкої євроатлантичної інтеграції України”, – йдеться в його заяві на сайті Dragon Capital.

Проте в той же час команда Фіали намагалася узгодити з мажоритарним акціонером Arricano вихід компанії, проте тоді не отримала такої можливості.

18 березня цього року стало відомо, що Arricano викуповує свої акції у Dragon Capital для введення в компанію нового американського інвестора.

Журналісти “Крим.Реалії” у своєму розслідуванні за 2021 рік підтверджували, що ТРЦ “Південна галерея” продовжував працювати. То, може, хоча б після початку повномасштабного вторгнення український торговий центр припинив би свою роботу на окупованій території, подумаєте ви. А ось і ні. Inform.zp.ua підтвердив роботу ТРЦ станом на березень 2024 року з власних джерел в Криму та з інформації на сайті торгового центру.

Це означає, що орендарі платять ренту, а компанія замовника сплачує податки владі півострова, підконтрольній Росії.

“Сплачуючи податки до бюджету Республіки Крим, будь-яке українське підприємство або підприємство, контрольоване українською компанією і там знаходиться, відповідно, здійснює підтримку фінансову окупаційної адміністрації. Коли ви платите, грубо кажучи, один рубль податків, там 0,01 копійки, не важливо скільки, це йде на підтримку окупаційної адміністрації”, – вважає адвокат Костянтин Лікарчук.

Суд постановив

Підприємець з Естонії Хіллар Тедер, що має бізнес в Криму, вибудував схему з фірм-прокладок, через які продовжував здійснювати контроль над бізнесом і отримувати від нього прибуток, стверджується в розслідування журналістів. Замовником будівництва “Південної галереї”” стало російське ТОВ “Вояж-Крим”. Його засновником є ТОВ “Зелене місто”. У свою чергу, один із засновників “Зеленого міста” — українська фірма “Грандінвест”, а кінцевим бенефіціарним власником “Грандінвесту” є компанія Arricano.

Суд довів, що діяльність ООО «Вояж-Крым», яке фактично підконтрольне власникам групи компаній Arricano, пов`язана зі сплатою податків, зборів та інших платежів до відповідних бюджетів країни-агресора. При цьому, ООО «Вояж-Крым» за 2022 рік здійснило відповідні оплати на користь бюджету рф на суму 196 млн руб.

Як писав раніше Inform.zp.ua, у Запоріжжі в ТРЦ “City Mall” замість магазину “Ашан” відкриють “Сільпо”. Вже в квітні простір будуть адаптовувати під новий супермаркет.