Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Влада Запоріжжя скасувала тендер на купівлю “зубів драконів”. Пояснюємо, чому так сталося

Влада Запоріжжя скасувала тендер на купівлю “зубів драконів”. Пояснюємо, чому так сталося

Влада Запоріжжя скасувала тендер на купівлю “зубів драконів”. Пояснюємо, чому так сталося

Линия обороны российской армии в Запорожской области

Закупівлю загороджувальних пірамід, так званих “зубів дракона”, для укріплення лінії оборони Запорізької області скасували. Це сталося через низку причин.

На лінію оборони в Запорізькій області хотіли закупити 45 тисяч бетонних пірамід на суму 88 млн гривень. Та невдовзі у ЗМІ поширилася інформація, що Управління капітального будівництва Запорізької ОДА скасувало відкриті торги із закупівлі предметів оборонного призначення. Очільник Запорізької військової адміністрації Іван Федоров підтвердив скасування тендеру та заперечив відсутність фінансування Кабміном.

“Дійсно, цей тендер був скасований. Були інші поважні причини, які з огляду на підступність ворога озвучити не можемо. Але запевняю, що всі закупівлі для підвищення обороноздатності Запорізького краю здійснюються в плановому порядку. Завдяки підтримці Президента України та Уряду наша область першою отримала всі необхідні фінансові ресурси. Проблем з фінансуванням немає”, – заявив Федоров.

Що сталося

За повідомленням ЗМІ, 15 січня місцева влада провела аукціон, на який прийшли три учасники. Запорізьке ТОВ «Алд інжиніринг та будівництво» запропонувало найкращу ціну – 70,2 млн грн. Однак замовник оголосив про скасування тендера через відсутність фінансування з державного бюджету.

Креслення «зубів дракона», які хотіла закупити влада Запорізької області

У службовій записці директора департаменту фінансів Запорізької ОДА Сергія Медвідя сказано: відповідно до постанови Кабміну від 29 грудня 2023 року №1415 «Деякі питання підвищення обороноздатності держави на період воєнного стану в Україні», обласні військові адміністрації є замовниками закупівлі робіт та послуг оборонного призначення. Водночас, як констатував посадовець, кошти на рахунки Запорізької обласної військової адміністрації з державного бюджету не надійшли. Також відсутній розпорядчий документ Кабміну щодо розподілу коштів з держбюджету Запорізькій області на вищезазначені цілі.

Також управління капітального будівництва Запорізької ОДА відмінило інший тендер щодо закупівлі обладнання для зведення взводно-опопрного пункту очікуваною вартістю 117 млн грн. Цього разу причина – відсутність заявок від потенційних учасників.

Для довідки:

«Зуби дракона» – тетраедри – загороджувальні елементи, які входять в систему оборони взводних опорних пунктів (ВОП). Зазвичай це фортифікаційна дерев’яна, бетонна конструкція або гранітна брила, зарита в землю рядами. Призначена для перешкоди просуванню танкових підрозділів противника. Їх також активно використовують російські окупанти на різних лініях оборони.

окупанти переривають узбережжя Азовського моря
Лінія оборони “зуби дракона”. Фото: УНІАН

Як писав раніше Inform.zp.ua, на нараді з керівниками структурних підрозділів Запорізької облдержадміністрації новий очільник Іван Федоров заявив про необхідність збільшення фінансування української армії.