Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » В Одесі та Запоріжжі зафіксовано спалахи ротавірусної інфекції

В Одесі та Запоріжжі зафіксовано спалахи ротавірусної інфекції

В Одесі та Запоріжжі зафіксовано спалахи ротавірусної інфекції

Медики

В Одесі і Запоріжжі виявили спалахи ротавірусної інфекції. У Запорізькій області зареєстровано 17 хворих, всі дорослі. Це 15 пацієнтів та 2 співробітники одного з медзакладів.

Про це повідомили в Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Протягом 19-25 січня в Одесі госпіталізували п’ятьох дітей з попереднім діагнозом “Гострий гастроентероколіт”. Під час лабораторного обстеження було виявлено ротавірус. 

Встановлено, що усі хворі діти відвідували один дошкільний заклад. На сьогодні провели обстеження контактних осіб, відібрали проби харчових продуктів, води та змивів, щоб встановити джерело гострої кишкової інфекції.  

Тривають протиепідемічні заходи й лабораторні дослідження. 

Також спалах ротавірусної інфекції було зафіксовано 20 січня у Запорізькій області. Зареєстровано 17 хворих, всі дорослі. Це — 15 пацієнтів та 2 співробітники одного з медзакладів закритого типу. У 16 випадках діагноз підтверджено лабораторно, 13 з них вже виписали, 3 залишаються на стаціонарі.

На сьогодні епідрозслідування триває, встановлено коло контактних осіб.

Минулого року в Україні було зареєстровано 3 000 випадків ротавірусної інфекції. 

Ротавірусна інфекція — одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини. Здебільшого виникає в холодну пору року, переважно з листопада до квітня. Інкубаційний період триває до 5 діб.

Джерело ротавірусів — хвора людина. Передавання відбувається контактно-побутовим шляхом.

Серед симптомів ротавірусу – різке підвищення температури тіла; нудота; біль і бурчання в животі; блювання; сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Діарея може тривати від 5 до 7 днів.

Також захворювання може проявлятися як ГРВІ — з нежитем, почервонінням у горлі, болем при ковтанні. 

Лікування гострої ротавірусної інфекції є неспецифічним і передбачає насамперед боротьбу із зневодненням. Основні методи профілактики ротавірусної інфекції — вакцинація та дотримання правил особистої гігієни. 

Нагадаємо, як писав раніше Inform.zp.ua, у Запорізькій області нещодавно зафіксували перший випадок захворювання вірусом нового типу – JN.1 «Дженні». Спеціалісти радять робити щеплення, аби не захворіти. До Запоріжжя незабаром прийде вакцина, адаптована під новий штам вірусу.