Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Чоловік із Запорізької області допомагав окупантам охороняти викрадених українців

Чоловік із Запорізької області допомагав окупантам охороняти викрадених українців

Чоловік із Запорізької області допомагав окупантам охороняти викрадених українців

Ілюстративне фото

Мешканець Пологівського району Запорізької області після початку повномасштабного почав служити окупантам. Він охороняв викрадених українців з тимчасово окупованих територій.

Про це стало відомо з вироку Хортицького районного суду Запоріжжя. 

У жовтні 2022 року Андрій Кошель з Пологівського району погодився працювати у незаконному правоохоронному органі в Токмаку. Раніше чоловік працював інспектором відділу охорони Оріхівської виправної колонії.

Як вказано в матеріалах справи, Кошель “добровільно та ініціативно” зайняв посаду сторожового чергової частини ізолятора тимчасового тримання. Фігурант оформляв затриманих, передавав їм передачі, виводив на прогулянки.

Серед людей, яких окупанти незаконно утримували в токмацькому ізоляторі, щонайменше десятеро людей в подальшому були депортовані росіянами за межі ТОТ.

А інших людей зі знущаннями та погрозами видворяли на підконтрольну Україні територію.

Хортицький районний суд Запоріжжя визнав Кошеля винуватим за ч.7 ст.111-1 (колабораційна діяльність), ч.1 ст.111-2 КК України (пособництво державі-агресору). Фігуранту призначили покарання у вигляді 14 років позбавлення волі.

Як поводилися з викраденими українцями

В матеріалах справи наведені свідчення мешканки Луганської області, яку доставили в Токмак. Її 31 січня депортували на підконтрольну територію. За словами жінки, їй зв’язали руки скотчем, одягли на голову мішок та погрузили до “Газелі”. Тривалий час їхали ґрунтовими дорогами. Потім привезли до якогось посту та дали наказ бігти.

Проте, не встигли люди відбігти, як отримали наказ повернутися. Все це окупанти знімали на відео, насміхаючись над людьми. Потім утримуваним дали забрати речі та вивели в “сіру зону”. Люди добиралися до першого українського блокпосту по замінованій території посадками, під обстрілами.


Раніше Inform.zp.ua писав, що троє запоріжців обманювали людей на гроші, обіцяючи дати роботу за кордоном. Шахраям оголосили про підозру.