Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Зростає захворюваність на COVID: чи повернуть масковий режим та карантинні обмеження у Запоріжжі

Зростає захворюваність на COVID: чи повернуть масковий режим та карантинні обмеження у Запоріжжі

Зростає захворюваність на COVID: чи повернуть масковий режим та карантинні обмеження у Запоріжжі

Карантинні обмеження

У Запоріжжі зростає рівень захворюваності на грип, інші респіраторні захворюваності та COVID. Наразі застосування маскового режиму працює як рекомендація, а не обов’язкове для виконання обмеження.

Про це Inform.zp.ua розповів заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Мащак.

«Серед рекомендацій – авжеж застосування маскового режиму у людних місцях, особливо для вразливих категорій населення та людей старше 60 років. Якщо буде перевищено епідеміологічного порогу, то застосування масок буде обов’язковім для всіх та ми повернемось до карантинних обмежень. Наразі рівень захворюваності становить 40% від епідпорогу», – розповів Олександр Мащак.

За його словами, на сьогодні спостерігається динаміка зростання респіраторних захворювань, половина з них – на COVID.

При цьому, чим холодніше на вулиці, тим захворюваність вище. Наприклад, якщо порівняти начало осені та зиму, то захворюваність зросла у 1,5 рази.

За словами медиків, єдиним засобом профілактики цієї хвороби, або уникнення тяжких форм інфекції, є вакцинопрофілактика. Також не можна нехтувати простими правилами здорового образу життя.

«На першому місті – вакцинація. У Запоріжжі є вакцини як для дорослих, так і для дітей. Також головне – респіраторний етикет та індивідуальний захист. Не варто нехтувати такими простими правилами як здоровий сон, правильне харчування, вживання вітамінів», – говорить Олександр Мащак.

Наразі використовуються різні вакцини проти COVID-19 – COMIRNATI Tris (яка в першу чергу рекомендується для перших та других дох вакцинації), Omicron (яка рекомендується в першу чергу для бустерних доз) та COMIRNATI Tris дитяча (тільки для дітей всіх щеплень – першу, другу, бустерну).

Для отримання щеплення необхідно звернутись до будь-якого закладу охорони здоров’я первинної ланки, направлення від сімейного лікаря не потрібне.

Загальний рекомендований курс вакцинації для дорослих – це 3 щеплення, одне з яких бустерне. Четверта і п’ята доза – це сезонні бустери, які треба робити лише людям з групи ризику тяжкого перебігу COVID.

Для всіх вакцинованих дітей віком 12–17 років в Україні дозволили першу бустерну дозу вакцини проти COVID. Бустерна доза рекомендуюється через 6 місяців після завершення первинного курсу вакцинації.

Адреси пунктів щеплень від COVID у Запоріжжі.

Нині відомо, що заразитися коронавірусною інфекцією може будь-хто, а перебіг захворювання на COVID-19 залежить, насамперед, від імунітету людини.

Нагадаємо, у Запорізькій області минулого року було відібрано 34 проєкти для відновлення. На реконструкцію соціальної й критичної інфраструктури витратять 469 млн гривень державного бюджету.