Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Культура » Стріт-арт в Запоріжжі “за правилами”: в місті введуть політику вуличного мистецтва

Стріт-арт в Запоріжжі “за правилами”: в місті введуть політику вуличного мистецтва

Стріт-арт в Запоріжжі “за правилами”: в місті введуть політику вуличного мистецтва

Зліва – знак про охорону пам’ятки
Зліва – стріт-арт

Після скандальної історії з нанесення стріт-арту на архітектурні пам’ятки, в Запоріжжі створять реєстр будівель, на яких можна буде створювати малюнки.

Міський департамент культури та туризму разом з ініціативною групою розробляють Меморандум про художнє вуличне мистецтво. Рішення про його створення прийняли  на зустрічі керівники департаменту культури і туризму з профільними спеціалістами з різних галузей, що відбулася 16 травня. З Меморандумом можна ознайомитися за посиланням.

Відтепер будь-які графіті в Запоріжжі можна буде наносити тільки на фасади будівель, які не є пам’ятками архітектури. Їх також погодять необхідні інстанції.  

Ініціатива створення цього Меморандуму належить засновнику БФ “Покоління майбутнього”, громадському активісту Максиму Кравчуку:

“На мою думку, це дійсно добра ініціатива для нашого міста, про яку я вже неодноразово казав! Але, звичайно, це потрібно було впроваджувати ще кілька років тому, як у свій час зробив Дніпро, а не тоді, коли “клюнув півень”.

Зустріч ініціативної групи з в.о. міського голови Запоріжжя Анатолієм Куртєвим, 16.05.2023. Фото: Facebook/Максим Кравчук

Представники Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради обговорили з ініціативною групою Меморандум про художнє вуличне мистецтво в місті.

Зустріч ініціативної групи з Департаментом культури і туризму, 26.05.2023. Фото: Facebook/Туристичний Інформаційний Центр

У складі ініціативної групи: представники Департаменту культури і туризму, головний художник міста Артем Єрьоменко, начальник відділу звʼязків з громадськістю Нацполіції Ірина Сергієнко, громадський активіст Максим Кравчук, блогерка, співзасновниця “яктитам – мікромедіа” Катерина Маркова та митці: Людмила Кирилюк – художниця-муралістка; Денис Рузікулов – сучасний вуличний художни; Ганна Омелечко – сучасна вулична художниця;  Наталія Лобач – дизайнерка.

За словами директорки Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Катерини Сімонової, наразі меморандум не підписаний:

“Ми організували просто відкриту зустріч з істориками, архітектором, головним художником й бажаючими. Обговорили питання щодо цієї ситуації, яка склалася з “котиками”. Я наголошувала, що культурне обговорення й культурна дискусія – це завжди добре, тому що такі зустрічі народжуються саме після якихось таких історій”.

Екатерина Симонова, фото Суспільне мовлення

Нагадаємо, військовослужбовець із Запоріжжя Іван Мінченко створив петицію з вимогою звільнити з посади директорку департаменту культури та туризму Катерину Сімонову. Петиція з’явилася після скандалу зі стріт-артами із «бойовими котиками» на пам’ятниках архітектури Запоріжжя. Тоді Катерина Сімонова записала сториси у соцмережах, де висміяла негативну реакцію містян. За три дні петиція набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

Депутати Запорізької міськради не підтримали петицію про недовіру директорові департаменту культури та туризму Катерині Сімоновій. Автор петиції Іван Мінченко вимагав звільнення чиновниці.

А що в сусідньому Дніпрі?

У Дніпрі створили Меморандум про вуличне мистецтво ще у 2021 році. Цей суспільний договів став рекоменаціями для митців, які хочуть зберегти свої роботи у вуличному просторі. Правила благоустрою забороняють будь-які малюнки на фасадах будівель. До створення документу долучалися і представники влади, і самі художники.

Головний художник Дніпра Сергій Білий розповідав, що часто вуличне мистецтво суперечить правилам благоустрою. Тож у місті створили Меморандум для того, щоб знизити цей конфлікт. У ньому описані певні правила, при дотриманні яких художник розуміє, що його малюнок в тому чи іншому місці може прожити довше.

Стріт-арт в Дніпрі

Основні площини, на яких не можна малювати – це пам’ятки архітектури, цегляні стіни, поверхні з природного каменю, зупинки, об’єкти благоустрою тощо. Великі мурали, що вже існують на стінах міста, чіпати не будуть.

Як писав раніше Inform.zp.ua, у Запоріжжі в рамках громадського руху “Культурні сили України” на фасадах різних будівель міста стали з’являтися художні зображення з патріотичною тематикою. 

Серед запорожців, митців, культурологів та місцевих краєзнавців розгорілася дискусія про мистецьку цінність та доречність таких стріт-артів у місті. До того ж виявилося, що на деякі фасади будівель їх наносять без відповідного дозволу.