Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » “Скандальні” котики: у Запоріжжі розгорілася дискусія щодо нових муралів на будівлях міста

“Скандальні” котики: у Запоріжжі розгорілася дискусія щодо нових муралів на будівлях міста

“Скандальні” котики: у Запоріжжі розгорілася дискусія щодо нових муралів на будівлях міста

Фото: телеграмм-канал “Устная история войны за Независимость Украины 2014-2022 года”

У Запоріжжі в рамках громадського руху “Культурні сили України” на фасадах різних будівель міста стали з’являтися художні зображення з патріотичною тематикою. Над їх створенням працюють одеські художники LBWS, які відомі своїм проектом catsukraine.

Серед запорожців, митців, культурологів та місцевих краєзнавців розгорілася дискусія про мистецьку цінність та доречність таких стріт-артів у місті. До того ж виявилося, що на деякі фасади будівель їх наносять без відповідного дозволу.

Художники LBWS відомі своїми зображеннями бойових котиків, які вже з’явилися в таких містах як Харків, Одеса, Київ, Миколаїв. У Запоріжжі художники запланували створення мінімум п’яти робіт за допомогою балончиків з фарбою. Мурали з’явилися на будівлі обласної бібліотеки, театрі імені Магара і будинках на проспекті Соборному.

Граффити на Запорожской областной библиотеке
Фото: телеграмм-канал “Устная история войны за Независимость Украины 2014-2022 года”
Граффити на театре им. Магара
Фото: телеграмм-канал “Устная история войны за Независимость Украины 2014-2022 года”
Фото: телеграмм-канал “Устная история войны за Независимость Украины 2014-2022 года”

У місті також почали працювати художниці-сестри Фельдман. Вони вже створили мурал із запорізькими козаками на будівлі патрульної поліції Запорізької області.

Мурал на здании Патрульной полиции Запорожской области
Фото: телеграмм-канал “Устная история войны за Независимость Украины 2014-2022 года”

Стріт-арт без дозволу

Ініціативу зі створення муралів організували під керівництвом міського Департаменту культури і туризму, які допомагають шукати локації для майбутніх стріт-артів. За творчу частину відповідають самі художники з “Культурних сил України”.

Ми зв’язуємося з певними інстанціями, погоджуємо ці місця, отримуємо дозвіл і починаємо безпосередньо працювати, – розповів представник Департаменту культури і туризму Запорізької міськради Микита Гапонов.

Директор Департаменту культури та інформаційної політики Запорізької обласної Військової адміністрації Владислав Мороко розповів, що для проекту обирали будівлі, які не є пам’ятками архітектури.

Але відомий запорізький краєзнавець та екскурсовод Роман Акбаш повідомив, будинок по проспекту Соборному, 228, на якому нанесли стріт-арт, і є пам’яткою архітектури. Така ж ситуація і з будинком по проспекту Соборному, 171, де намалювали бойових котиків на арці будинку.

До речі, знайшов художника, який намалював своє графіті біля знака про охорону на пам’ятці архітектури. Взагалі не обговорював його здібності або цінність його робіт. Я ж не професійний мистецтвознавець, останній раз напевно ще в школі малював. Просто запитав, Чи бачив він у себе перед очима охоронний знак. Ну, а що-може людина не бачив, не в курсі був. Але ні – він бачив, він в курсі, – написав Акбаш на своїй сторінці в фейсбук.

Слева – знак об охране памятки
Слева – стрит-арт

Тим часом у відділі охорони культурної спадщини Запорізької міськради заявляють, що ініціатори створення стріт-артів з мерією цього не погоджували.

Ніхто нічого не погоджував. Це дичина. І на Магара, і на 228-му, і на 171-му.з нашим відділом ці дії не узгоджувалися. До нас нічого не надходило, але якби і надійшло, я б не дозволяв. Там плитка, це все потрібно зачищати, – сказав представник міського відділу охорони культурної спадщини ігор Кислицин в коментарі 061.

Представниця руху” культурні сили України”, в рамках якого і створювалися мурали, запевнила, що їх зафарбують на тих об’єктах, які є пам’ятками архітектури.

Несмак або оригінальний арт-об’єкт?

Тут думка жителів Запоріжжя з приводу нових муралів в місті розділилися. Одні виступають за те, що нові графіті піднімають бойовий дух, а інші називають мурали “кричущою несмаком”.

Раніше Inform.zp.ua писав, що 25 пам’яток культурної спадщини Запоріжжя внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.