Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Підтоплення Запорізької області: що відбувається з водою у Дніпрі

Підтоплення Запорізької області: що відбувається з водою у Дніпрі

Підтоплення Запорізької області: що відбувається з водою у Дніпрі

ДніпроГЕС у Запоріжжі. Фото: Олег Власов

На середину та кінець квітня припадає пік підняття рівня води у річці Дніпро. Під загрозою затоплення прирічкових населених пунктів опинилася й Запорізька область.

В Україні зараз відбувається те, що називають весняним водопіллям. Від повені можуть постраждати або вже постраждали Волинська, Житомирська, Дніпропетровська, Київська, Рівненська, Полтавська, Черкаська та Чернігівська області.

Наповненню річок Дніпра, Десни, Сейму, Прип’яті, Горині та Західного Бугу сприяли рясні дощі та підвищення рівня підземних вод. 

Потоп на набережній Запоріжжя. Фото: Олександр Архіпов.

Для врегулювання рівнів води та уникнення підтоплень гідроелектростанціями на Дніпрі та Дністрі продовжують здійснювати контрольовані скиди із дотриманням безпекових норм. За прогнозами, пік проходження весняного водопілля очікується наприкінці квітня.

На фоні тотального зневоднення у світі подібне явище виглядає надприродно. Хоча фахівці запевняють, що природа має певну циклічність. Подібне явище відбувається раз в десять років. Так, весна 2013 року також відзначалась високою водністю, – пояснюють в Укргідроенерго.

Карта гидрометеорологических предупреждений. Источник: Укргидрометцентр

Яка ситуація в Запорізькій області?

Жителі Запоріжжя помітили стрімке скидання води через Дніпровську ГЕС. 

Відео: Катерина Годун

Науковий співробітник сектору охорони природи Національного заповідника “Хортиця” Михайло Муленко говорить, що це природний процес. Залишки води зливають з інтенсивністю майже 7000 кубічних метрів за секунду. Для цього відкривають шандори — гідротехнічні затвори греблі.

В Укргідрометцентрі інформують, що 19-20 квітня, внаслідок пропуску весняного водопілля через водосховища Дніпровського каскаду можливе початкове затоплення заплавних ділянок вздовж Каховського водосховища у ряді прирічкових населених пунктів у Запорізькій області. В регіоні оголошений ІІ рівень небезпеки – помаранчевий.

Затопило туристичний пляж. Фото: Єва Міронова

Українців попереджають, що колір води в кранах через водопілля може змінитися:

Під час паводка може тимчасово зрости такий показник водопровідної води, як кольоровість. Тобто вода у цей період може мати злегка жовтуватий колір. Цей показник впливає на якість води лише візуально і не свідчить про її небезпечність, – запевняють у Водоканалі.

Що кажуть екологи?

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко в ефірі телемарафону заявила, що однією з причин великої води є не тільки природні явища. За її думкою, причиною водопілля стало й порушення правил користування прибережними смугами, водоохоронними смугами, заплавами.

Та еколог Олег Листопад запевнює, що повінь – це цілком нормальне явище. 

Нічого надзвичайного не відбувається. Нормальна повінь. Набагато страшніше, коли повені немає, – відзначив він.

Водночас еколог наголошує, щоб уникнути збитків через повноводдя, людям необхідно селитися нижче “червоних” ліній. 

ДСНС має «накреслити» такі лінії, термін — до 2024-го, відповідно до зобов’язань перед ЄС, там таке давно працює. Побудувався нижче — ні тобі страховки, ні компенсацій, – розповів фахівець.

Він зазначає, що “великій воді” не треба заважати рухатися своїм природним шляхом. А щоб не було жертв і великих збитків, треба запроваджувати системи раннього оповіщення.


Читайте також:

Які екозвички варто повернути у своє життя.

Інтерв’ю з екологинею про вплив війни на екологію.