Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Запорізьку АЕС окупували росіяни рік тому: як це було

Запорізьку АЕС окупували росіяни рік тому: як це було

Запорізьку АЕС окупували росіяни рік тому: як це було

4 березня 2022 року російські війська захопили найбільшу і найпотужнішу атомну станцію Європи — Запорізьку АЕС. Тоді ж загинуло три людини і відбулися перші руйнування.

Про це розповів президента «НАЕК» Енергоатом » Петро Котін у своєму зверненні до працівників ЗАЕС.

Публікуємо текст його відеозвернення:

Нескорені атомники нашої славної Запорізької АЕС, колеги, друзі!

4 березня назавжди закарбується в пам’яті українських атомників як страшна, Чорна дата. Рівно рік тому в цей же день російські окупанти захопили Запорізьку АЕС, найбільшу і найпотужнішу в Європі. Обірвалися три людських життя, відбулися перші руйнування…

Атомна перлина України, її гордість, 4 березня 2022 року ЗАЕС стала першою у світі атомною станцією, на яку напала ворожа армія та обстріляла її з танків! Потім цинічно перетворили на військову базу і почали використовувати для безпрецедентного ядерного шантажу Європи і всього світу. На очах всієї планети Запорізьку АЕС безсоромно намагаються вкрасти у нашої країни…

На жодній атомній станції планети працівникам не доводилося відчувати такої зневаги і шаленого тиску-морального і фізичного, викрадень і тортур…

Нескінченно довгий і невимовно страшний рік. Рік, протягом якого довелося дізнатися ще й ціну жадібності, підлості і зради. І це неймовірно боляче-впадати у відчай у тих, хто багато років поспіль були поруч, були колегами, соратниками, друзями. А потім не витримали і втратили гідність. Це теж непоправні втрати, і вони печуть усім нам.

Але більшість з вас-вистояли. Витримавши. І залишилися вірними своїй країні і своєму покликанню – давати людям світло і тепло і безперервно стояти на сторожі ядерної та радіаційної безпеки. Тих, хто поруч. І всього людства.

Я, Енергоатом, вся Україна, вся Європа та й весь світ захоплюються вашою гідністю, витримкою, мужністю. Вашою непохитністю і вашою силою. Ви зразок для кожного з нас. пишаємося і щиро дякуємо Вам, наші незламні Вартові світла!

Енергодар – це Україна, ЗАЕС-це Україна! 💙💛

Як писав раніше Inform.zp.ua, порушуючи всі правила пожежної безпеки, окупанти на Запорізькій АЕС продовжують зберігати військову техніку в машинних залах енергоблоків. Вікна станції забарикадували мішками з піском, а на території ЗАЕС облаштували кулеметні позиції.