Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Відбулась зустріч представників міст-побратимів Запоріжжя та Лахті

Відбулась зустріч представників міст-побратимів Запоріжжя та Лахті

Відбулась зустріч представників міст-побратимів Запоріжжя та Лахті

В роковини повномасштабного російського військового вторгнення до України в м. Лахті, Фінляндія відбулось відкриття фотовиставки «Війна в нашому домi: Запоріжжя». Проведення виставки було ініційоване запорізькою громадською організацією «Гуманітарно-інформаційний центр» та підтримано виконавчим комітетом Запорізької міської ради, мерією м. Лахті i YMCA України в Запорізькiй області.

В експозиції були представлені тематичні стенди, що висвітлюють війну Росії проти України, а також фотороботи, поділені на два етапи: «Запоріжжя без війни» i «Запоріжжя у війні».

Свої роботи для виставки надали запорізькі фотокореспонденти Дмитро Смольенко, Катя Клочко, Олена Тіта, ГУ ДСНС України в Запорізькій області, фотохудожники Олег Бурбовський, Ігор та Сергій Лаврови, львівський фотокореспондент Олег Огородник, фотокор «Радіо Свободна Європа» i «Радіо Свобода» Сергій Нужненко, запорізький військовий журналіст Олександр Павлов, французький фотожурналіст Рафаель Ягобзаде.

До складу запорізької делегації увійшли голова правління Гуманітарно-інформаційного центру м. Запоріжжя Костянтин Гургура, директор департаменту економічного розвитку Запорізької міської ради Наталія Новак, начальник управління культури департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергій Білов, керівник Гуманітарно-інформаційного центру Наталія Єльцова, запорізькі піприємці Сергій Касьянов та Олександр Лисенко, перекладач Марія Затонова.

У відкритті виставки, яке пройшло 21 лютого, взяли участь мер м. Лахті Пекка Тимонен, перший секретар Посольства України у Фінляндській Республіці Олена Цiвінська, засновник і голова правління Фінсько-Української асоціації національної оборони Кирил Ринне та голова правління Товариства українців в Фінляндії Василь Гуцул.

Звертаючись до присутніх, голова запорізької делегації Костянтин Гургура, висловив глибоку подяку жителям Лахті і, в цілому, фінському народу за ту підтримку i допомогу, яку вони надають українським громадянам і державі Україна.

«Наша делегація, – зазначив він окремо, – поставила перед собою за мету відновлення співпраці між нашими містами в різних сферах діяльності. З тим щоб побудувати взаємовигідні відносини, які допоможуть у подоланні кризових явищ в економіці, гуманітарній сфері i також стануть надійною опорою у період відновлення України після війни».

«Українці дуже миролюбні люди, – наголосила у своєму виступі Олена Цивінська, – і ми не обирали цю війну. Але сьогодні ми боремося за нашу незалежність та свободу, за наше щасливе майбутнє. Сьогоднішня зустріч та факт проведення цієї віставки говорить про солідарність між нашими народами у боротьбі проти загарбницьких планів Росії».

У своєму виступі мер Лахті Пекка Тімонен зазначив, що зустріч відбувається у рік сімдесятиріччя встановлення побратимських відносин між Запоріжжям та Лахті, пообіцяв усіляке сприяння у всіх починаннях та зробив напис із побажаннями запорожцям на українському прапорі.

Разом з фотовиставкою відбулись робочі зустрічі української та фінської сторін, присвячені розвитку ділового співробітництва у сфері освіти, культури, енергозберігаючих технологій та екології, питанням відновлення міської інфраструктури та відбудови Запорiжжя після війни. Зокрема, це плідна розмова з директором з економічного розвитку міста Лахті Маркусом Ланкиненом та директором з охорони навколишнього середовища Елiной Ойала.

Також запорізька делегація вівідала університет LUT/LUB, де ознайомилась з науково-дослідними проектами, зокрема з проектом «Вуглецево-нейтральний Лахті 2025».


Для довідки. Лахті – перше місто-побратим Запоріжжя. Договір про побратимство був підписаний в 1953 роцi з ініціативи фінської сторони. У 70-80-ті роки минулого століття Запоріжжя та Лахті активно співпрацювали – здійснювалися численні обміни делегаціями у різних сферах. Одна з перших вулиць нового на той момент Хортицького мікрорайону Запоріжжя, вул. Лахтинська, була названа на честь міста-побратима. В свою чергу, в Лахті на честь Запоріжжя назвали великий парк в центрі міста.