Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Зниження рівня води у Каховському водосховищі: чим це небезпечно для Запорізької АЕС

Зниження рівня води у Каховському водосховищі: чим це небезпечно для Запорізької АЕС

Зниження рівня води у Каховському водосховищі: чим це небезпечно для Запорізької АЕС

Фото: Maxar Technologies

Неконтрольоване скидання води на тимчасово окупованій Каховській ГЕС призводить до стрімкого зниження води в Каховському водосховищі та загрожує безпечній роботі та на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС.

Зараз рівень води у водосховищі становить 13,8 метра за нормального значення 16 метрів, необхідного для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки, – заявив Петро Котін.

Він додав, що попередніми днями рівень падав ще більше – до 13,7 і навіть 13,6 м. Таке зниження рівня води в Каховському водосховищі є новою загрозою від окупантів для ЗАЕС.

На даний момент ставок-охолоджувач достатньо наповнений і поки що води для потреб ЗАЕС вистачає, однак у разі погіршення ситуації та подальшого зниження рівня води це стане великою проблемою для станції. І застеріг: “Рівень 12,8 м буде аварійним, а 12 м – критичним”.

Сподіваюся, що присутня там місія МАГАТЕ контролює ситуацію та не допустить критичного стану, – додав Котін.

Нагадаємо, аналітики Національного громадського радіо вважають, що зниження рівня води загрожує сільськогосподарському виробництву на лівобережній частині Херсона та проблемам із питною водою в окупованих Бердянську, Мелітополі, Енергодарі.

Також під загрозою є система охолодження на Запорізькій атомній електростанції. Наприкінці минулого тижня Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що йому відомо про потенційний ризик, пов’язаний із падінням рівня води у водосховищі, пише NPR.