Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Вакцинація від Covid-19: запоріжці можуть зробити другу бустерну дозу

Вакцинація від Covid-19: запоріжці можуть зробити другу бустерну дозу

Вакцинація від Covid-19: запоріжці можуть зробити другу бустерну дозу

Вакцинация от COVID-19

Міністерство охорони здоров‘я затвердило наказ, який запроваджує зміни щодо вакцинації від Covid-19. Тепер запоріжці зможуть зробити другу бустерну дозу.

Редакція inform.zp.ua вирішила розповісти хто і за яких умов може зробити бустер.

Хто може зробити бустерну дозу вакцини

Робити собі другу бустерну дозу може будь-яка повнолітня людина, щонайменше через 4 місяці після бустерної дози.

Можна використовувати інактивовану вакцину CoronoVac для бустерного щеплення після застосування інших вакцин. Якщо людина отримала курс акциною Comirnaty, Moderna або будь-якою іншою, то вона може отримати як перше, так і друге бустерне щеплення вакциною CoronoVac.

По-перше, ці схеми вакцинації безпечні, а по-друге, вони захищають від госпіталізації та ризиків смерті через коронавірусну хворобу.

Крім того, наказом від МОЗ зменшено мінімальні терміни між базовим курсом вакцинації та бустерною дозою. Тепер зробити бустер можна через 5 місяців після того, як людина завершила базовий курс. Раніше це дозволялось зробити щонайменше через 6 місяців.

COVID-19 в Запорожской области
COVID-19

Вакцинація дітей від Covid-19  

Наказ Міністерства охорони здоров‘я також дозволяє вакцинуватись дітям від 5 до 11 років. Здійснювати щеплення будуть вакциною Comirnaty (Pfizer). Згода опікунів або батьків є обов‘язковою для дітей віком 5-11 років. Раніше вакцинуватись могли лише діти від 12 років.

Крім того, Україна очікує на відповідну вакцину, яка буде оптимальною для щеплення дітей. Вакцинування дітей від 5 до 11 років передбачає інше дозування, ніж для тих, хто старше 12 років. Тим паче, відрізняється від дозування для дорослих.

Які норми вакцинування від Covid-19 діють зараз

Нині з приводу щеплення від коронавірусу діють такі норми:

  • Отримати базовий курс від Covid-19 повинні всі дорослі люди від 18 років. Це має бути одна доза вакцини Janssen або дві дози вакцин CoronaVac чи Pfizer.
  • Зробити перше бустерне щеплення радять всім людям старше від 18 років, через 5 місяців після основного курсу.
  • Вже через 4 місяці після того, як зробили бустерну дозу, дорослим з групи ризику тяжкого перебігу Covid-19, необхідно зробити друге бустерну щеплення. Інші дорослі також за бажання можуть отримати його.
Вакцинация от COVID в Запорожской области
Вакцинация бустерной дозой

В Україні наразі доступно 5 мільйонів вакцин Coronovac чи Phizer. За минулий тиждень по Україні виявили 37 нових підтверджених випадків захворювання на Covid-19. 90 інфікованих померли, а 6273 осіб шпиталізовано до медзакладів.

Нагадаємо, поліцейські задокументували наслідки ракетного удару по Запоріжжю. Вибухова хвиля пошкодила декілька приватних та багатоквартирних будинків.