Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Здоровье » Вакцинація від Covid-19: запоріжці можуть зробити другу бустерну дозу

Вакцинація від Covid-19: запоріжці можуть зробити другу бустерну дозу

Вакцинація від Covid-19: запоріжці можуть зробити другу бустерну дозу

Вакцинация от COVID-19

Міністерство охорони здоров‘я затвердило наказ, який запроваджує зміни щодо вакцинації від Covid-19. Тепер запоріжці зможуть зробити другу бустерну дозу.

Редакція inform.zp.ua вирішила розповісти хто і за яких умов може зробити бустер.

Хто може зробити бустерну дозу вакцини

Робити собі другу бустерну дозу може будь-яка повнолітня людина, щонайменше через 4 місяці після бустерної дози.

Можна використовувати інактивовану вакцину CoronoVac для бустерного щеплення після застосування інших вакцин. Якщо людина отримала курс акциною Comirnaty, Moderna або будь-якою іншою, то вона може отримати як перше, так і друге бустерне щеплення вакциною CoronoVac.

По-перше, ці схеми вакцинації безпечні, а по-друге, вони захищають від госпіталізації та ризиків смерті через коронавірусну хворобу.

Крім того, наказом від МОЗ зменшено мінімальні терміни між базовим курсом вакцинації та бустерною дозою. Тепер зробити бустер можна через 5 місяців після того, як людина завершила базовий курс. Раніше це дозволялось зробити щонайменше через 6 місяців.

COVID-19 в Запорожской области
COVID-19

Вакцинація дітей від Covid-19  

Наказ Міністерства охорони здоров‘я також дозволяє вакцинуватись дітям від 5 до 11 років. Здійснювати щеплення будуть вакциною Comirnaty (Pfizer). Згода опікунів або батьків є обов‘язковою для дітей віком 5-11 років. Раніше вакцинуватись могли лише діти від 12 років.

Крім того, Україна очікує на відповідну вакцину, яка буде оптимальною для щеплення дітей. Вакцинування дітей від 5 до 11 років передбачає інше дозування, ніж для тих, хто старше 12 років. Тим паче, відрізняється від дозування для дорослих.

Які норми вакцинування від Covid-19 діють зараз

Нині з приводу щеплення від коронавірусу діють такі норми:

  • Отримати базовий курс від Covid-19 повинні всі дорослі люди від 18 років. Це має бути одна доза вакцини Janssen або дві дози вакцин CoronaVac чи Pfizer.
  • Зробити перше бустерне щеплення радять всім людям старше від 18 років, через 5 місяців після основного курсу.
  • Вже через 4 місяці після того, як зробили бустерну дозу, дорослим з групи ризику тяжкого перебігу Covid-19, необхідно зробити друге бустерну щеплення. Інші дорослі також за бажання можуть отримати його.
Вакцинация от COVID в Запорожской области
Вакцинация бустерной дозой

В Україні наразі доступно 5 мільйонів вакцин Coronovac чи Phizer. За минулий тиждень по Україні виявили 37 нових підтверджених випадків захворювання на Covid-19. 90 інфікованих померли, а 6273 осіб шпиталізовано до медзакладів.

Нагадаємо, поліцейські задокументували наслідки ракетного удару по Запоріжжю. Вибухова хвиля пошкодила декілька приватних та багатоквартирних будинків.


Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie, ГО “Львівський медіафорум”, Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.