Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Ядерна безпека Запорізької АЕС: що може зробити місія МАГАТЕ

Ядерна безпека Запорізької АЕС: що може зробити місія МАГАТЕ

Ядерна безпека Запорізької АЕС: що може зробити місія МАГАТЕ

Рафаэль Гросси, глава МАГАТЭ

Фахівці місії МАГАТЕ, які залишаться на Запорізькій АЕС протягом кількох днів, мають оцінити фактичну ситуацію на станції та надати розширену інформацію та рекомендації щодо забезпечення ядерної безпеки.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі марафону Єдині новини.

Місія МАГАТЕ має заявити про те, що наявність військових, наявність зброї на станції справді є загрозою ядерній безпеці. Це очевидно, – наголосив Галущенко.

Він зазначив, що місія відбулася з ініціативи та на запрошення України. Місія унікальна, тому що аналогів в історії МАГАТЕ немає. Місії проходили на об’єкти, контрольовані державами.

Ключовою буде частина місії, яка наразі залишилася на станції. Планується, що він буде там 3-4 дні. Ми маємо багато спільних підходів до технічних питань, які потрібно оцінити на станції. Фактично фахівці МАГАТЕ визнають порушення ключових основоположних принципів ядерної безпеки через дії, що здійснюються окупантами, – зазначив Герман Галущенко.

Рекомендації та звіти МАГАТЕ мають бути надіслані Україні, яка експлуатує організації ЗАЕС – “Енергоатому”.

І ми маємо виконати ці рекомендації, усунути наслідки варварських дій окупантів. Але для цього ми повинні мати доступ до станції. Вона має бути повернена під контроль України, – наголосив міністр.

Нагадаємо, місія МАГАТЕ відвідала територію Запорізької АЕС. Але під час перевірки міжнародної організації не було виконано жодної з домовленостей між гендиректором агентства та президентом України.