Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Йодид калію від радіації: як його вживати запоріжцям, кому він заборонений і чи є аналоги

Йодид калію від радіації: як його вживати запоріжцям, кому він заборонений і чи є аналоги

Йодид калію від радіації: як його вживати запоріжцям, кому він заборонений і чи є аналоги

Йодид калію – профілактика від впливу радіоактивних речовин

Загрозливе посилення окупаційного терору в Енергодарі та збільшення ворожої військової техніки на майданчику ЗАЕС поставило людей перед можливою потенційною загрозою викиду радіоактивних речовин. Серед мешканців не тільки Запорізької області, а й всієї України зріс попит на йодну профілактику.

Щоб убезпечити людей від хибної інформації щодо профилактики йодом та пояснити, як діяти в разі викиду радіоактивних речовин у навколишнє середовище, ми зібрали найважливіше, що потрібно знати, щоб мати план на випадок радіоактивної загрози. 

В матеріалі ви можете дізнатись про правила прийому йодної профілактики; кому протипоказані препарати йоду; чи дієві пігулки, які продають в аптеках і дозування речовини для людей різного віку. 

Прийом препаратів йодиду калію дієвий тільки у випадку аварії на АЕС із підтвердженим викидом радіоактивних речовин із наявністю радіоактивного йоду за умов, що радіоактивна хмара гарантовано опиниться в регіоні вашого знаходження, – наголошують в Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки. 

Зазвичай, достатньо одного прийому препарату стабільного йоду. Однак повторний прийом може бути потрібний після 24 годин або повторного впливу.

Прийом препаратів йодиду калію дієвий тільки у випадку аварії на АЕС із підтвердженим викидом радіоактивних речовин

Як і коли приймати йодид калію? 

  • при завчасному прийомі препарату йоду за 6 і менше годин до надходження радіоактивних речовин 
  • безпосередньо до або протягом 30 хв від початку вдихання аерозолів радіоактивного йоду
  • захисний ефект стартує через 5 хв після прийому таблетки натщесерце та через 30 хв після прийому таблетки на повний шлунок.

Важливо пам’ятати! Через 2 години після потрапляння в організм радіоактивних речовин дієвість йодної профілактики різко знижується. 

Початок блокади пізніше 24-х годин після початку вдихання аерозолів завдасть більше шкоди, ніж користі. Оскільки це може подовжити біологічний період напіврозпаду радіоактивних речовин, що вже накопичились у щитовидній залозі.

Однієї дози йодиду калію вистачає приблизно на 2 доби, далі, при продовжені надходження до організму радіоактивного йоду, можливий повтор прийом.

Вживання алкоголю під час йодної профілактики категорично заборонено!

Рекомендована доза йодиду калію у 1000 разів перевищує добову потребу організму в йоді. Якщо препарат йодиду калію приймається заздалегідь, то рекомендовано вживати його після їжі. В разі терміновості введення в організм можна приймати препарат натщесерце.

Однієї дози йодиду калію вистачає приблизно на 2 доби

Скільки йодиду калію можна приймати?

Йодна профілактика (екстрена блокада щитовидної залози) проводиться тільки після офіційного оповіщення! Завчасна йодна профілактика шкідлива для здоров’я. Про це наголошують в Запорізькому обласному центрі контролю і профілактики захворювань МОЗ України. 

Препарати приймаються після їжі:

  • діти віком від 12 років і дорослі до 40 років, вагітні та годуючі груддю – 125 мг;
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг;
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг;
  • немовлята (з народження до 1 місяця) – 16 мг..

Початок йодної профілактики пізніше ніж через 14 годин після дії радіоактивних ізотопів йоду може завдати більшої шкоди, ніж очікувана користь.

Що станеться, якщо не прийняти йодид калію після радіоактивного викиду?

У разі поглинання щитоподібною залозою радіоактивних речовин це призводить до опромінення тканини залози. Такий варіант може спричинити її повільне руйнування, гіпотиреоз або суттєво підвищити ризик захворюваності на рак щитовидної залози в довгостроковій перспективі.

Кому не потрібно приймати препарати йоду:

  • наявність захворювань щитоподібної залози (в минулому та зараз);
  • підвищена чутливість до йоду;
  • герпетиформний дерматит;
  • гіпокомплементемічний васкуліт;
  • вроджена міотонія.
  • наявність захворювань щитоподібної залози, зокрема гіпертиреозу різної природи;
  • фурункульоз;
  • токсична аденома;
  • геморагічний діатез;
  • кропив’янка;
  • туберкульоз легень;
  • нефрит, нефроз;
  • піодермія.
Доступні в аптеках “йодні” таблетки містять мізерну кількість йодиду калію і не корисні для термінового захисту від радіації.

Чи допомагають аптечні препарати «вітамінки-біодобавки» із вмістом йоду?

Такі препарати містять лише добову дозу йоду, зазвичай це – 150 мкг. Для радіозахисного ефекту дорослій людині необхідно було б прийняти 850 таких пігулок одноразово.

Отже, доступні в аптеках “йодні” таблетки містять мізерну кількість йодиду калію і не корисні для термінового захисту від радіації. Водночас, приймаючи такі препарати на постійній основі тривалий час до виникнення загрози можна покрити дефіцит йоду і зменшити ризик поглинання радіоактивних речовин.

Чи може замінити таблетований йодид калію спиртова настоянка йоду, розчин Люголя чи Бетадин?

НІ. Розчини призначаються лише для нашкірного застосування. Проковтування настоянки або розчину можуть викликати серйозні опіки слизової та отруєння. 

Вони містять окрім йодиду калію ще й молекулярний йод, який не надходить відразу в кровотік і при вживанні всередину може визвати пошкодження та опіки тканин ШКТ, отруєння через токсичність йоду як галогену.

Що робити у випадку коли йоду немає?

Використовуйте найсуворішу аерозольну гігієну – протиаерозольні фільтри класу не нижче FFP3 для органів дихання, захист відкритої шкіри будь-якими полімерними (не пористими) матеріалами. 

Не споживайте забруднені продукти харчування та воду.

Також вам буде цікаво почитати: 

– Загроза аварії на Запорізькій АЕС: експерт розповів, що вплине на радіус зони ураження

– Обстріли АЕС, міжнародні заяви та “евакуаційне питання”: що відбувається навколо Запорізької АЕС

– Можливі сценарії розвитку подій при вивільненні радіоактивних відходів, “ядерний шантаж” та вплив радіації на екологію і здоров’я жителів України та сусідніх країн”.