Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Криминал » Резонанс » Російський терор на ЗАЕС: країну-агресора усунуть з міжнародних організацій

Російський терор на ЗАЕС: країну-агресора усунуть з міжнародних організацій

Російський терор на ЗАЕС: країну-агресора усунуть з міжнародних організацій

запорожская аэс

Запорізька атомна електростанція в Енергодарі знаходиться під окупацією російських загарбників сім місяців. Окупаційний терор ЗАЕС та міста-супутника призвів до того, що на атомний станції вже не один раз траплялись аварійні ситуації. 

Міжнародна спільнота у відповідь на терор росіян українського населення має діяти рішуче і виключити росію з міжнародних організацій.

Таку думку висловив Григорій Плачков, – очільник Державної інспекції ядерного регулювання (2017-2021).

Не спрацювала архітектура ядерної безпеки. Її не зупинили, ані міжнародні договори, ані Женевські конвенції. Якщо росія так себе поводить, світ вже немає іншого виходу, як виключати цю країну-окупанта з поважних міжнародних організацій,- сказав Плачков.

Водночас він наголосив, що тиснути на росію необхідно всіма доступними важелями впливу. Треба відсторонювати державу-терориста від прийняття рішень у таких організаціях як Міжнародна організація з ядерних об’єктів та ООН.

Одним із проявів ядерного тероризму росіян є викрадення співробітників Запорізької АЕС. В тому числі і генерального директора ЗАЕС Ігора Мурашова. 

Це найвища посадова особа на атомній електростанції, від рішень якої залежать основні безпекові питання, – каже Плачков.

Григорій Плачков, – очільник Державної інспекції ядерного регулювання (2017-2021)

Посадовець зазначає, що вони отримують повідомлення про знущання над персоналом станції, а також про намагання росії перевести ЗАЕС під юрисдикцію федерації. 

Також їм відомо, що перший і другий енергоблоки Запорізької АЕС заміновані.

Єдине, що можна спрогнозувати, вони намагаються зробити все, щоб ЗАЕС працювала на потреби Криму чи об’єднану систему росії,- сказав експерт.

Що відомо про небезпеку навколо ЗАЕС?

Війська рф використовують ЗАЕС у якості “щита” від контратак українських бійців. росіяни знають, що ЗСУ не можуть і не стрілятимуть у відповідь, оскільки в такому разі існує велика ймовірність влучити у ядерний реактор або високорадіоактивні відходи на сховищі.

Пропаганда рф систематично звинувачує Україну у завданні ударів по Запорізькій АЕС. При цьому «командувач» окупаційного гарнізону ЗАЕС генерал рф в.васильєв 8 серпня пригрозив використати заміновані об’єкти станції.

Катастрофа на Запорізькій атомній станції може забруднити радіацією 2 млн. км2, а радіаційну поразку отримає 1 млн. чоловік і не тільки в Україні. Із Запорізької області рекомендують вивезти вагітних та дітей, адже вони найбільше можуть постраждати.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко каже, що зона відчуження у разі аварії на АЕС в Енергодарі може бути майже в 10 разів більшою, ніж у Чорнобилі. Тому вся територія Запорізької області може бути непридатною для життя десятками років.

Чому погрози росії підірвати атомну станцію — не більше, ніж “ядерний шантаж” 

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) впевнені, що російські війська використовують ЗАЕС для посилення в Європі страху ймовірності ядерної катастрофи. Також для зменшення бажання західних держав надавати військову підтримку українському контрнаступу.

Андрій Клименко, керівник “Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» висунув свої припущення щодо ядерної ситуації навколо ЗАЕС та маніпулюваннями росіян “підривом АЕС”.

Маємо справу з шантажем. Мета — змусити Європу натиснути на Україну щодо припинення вогню. І паралельно на президента Ердогана. Ще одна мета — посіяти паніку та викликати нові хвилі біженців в Україні, — зауважив Клименко. 

Українська влада багато разів закликала світове товариство жорстко відреагувати на створення росією ядерних загроз на ЗАЕС і терор мирних мешканців. Зокрема через те, що окупанти вдались до мінування атомно станції, зберігання на проммайданчику військової техніки та снарядів. А також погроз залишити “випалену землю”, тобто умисного підриву АЕС.