Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Криминал » Резонанс » «Референдум» у Мелітополі: як окупанти планували незаконне голосування

«Референдум» у Мелітополі: як окупанти планували незаконне голосування

«Референдум» у Мелітополі: як окупанти планували незаконне голосування

Окупаційна влада на непідконтрольних Україні територіях Запорізької області декілька місяців тому заговорила про так званий «референдум». У них були різні ідеї щодо незаконного голосування.

Редакція inform.zp.ua  вирішила пригадати, які були плани окупантів щодо так званого «референдуму».

Як окупанти планували провести «референдум» в Запорізькій області

Самопроголошений «губернатор» Запорізької області Євген Балицький заявляв, що так званий «референдум» по приєднанню до росії окупаційна влада планує провести на початку осені. Орієнтовною датою називали 11 вересня.

Пізніше з‘явилась інформація про те, що рашисти почали проводити перепис населення. Разом з тим російські військові почали погрожувати жителям Мелітополя, які відмовляються брати участь в опитуванні окупантів з приводу так званого «референдуму».

Потім окупанти почали створювати у Мелітополі виборчі комісії. Разом з тим вони захопили типографію у якій могли б друкувати бюлетені.

Як виявилось, жодні бюлетені їм не потрібні. Стало відомо, що окупаційна влада  вирішила провести «референдум» у форматі голосування на дому. Тобто, представники адміністрації окупантів мали б обійти квартири та опитати мешканців з приводу приєднання до росії.

Мер Мелітополя Іван Федоров заявив, що окупанти хочуть депортувати жителів міста, які проголосують проти приєднання до рф. На той момент, за словами міського голови, окупаційна влада вже готувала такий наказ.  

В Мелитополе оккупанты готовятся к псевдореферендуму

Окупаційна влада оголосила про початок «референдуму»

Як виявилось, представники окупаційної адміністрації не збирались дотримуватись термінів, які оголошували на початку. Самопроголошений «губернатор» Євген Балицький заявив, що на окупованій частині Запорізької області розпочинається так званий «референдум».

У той же час прес-секретар президента росії Дмитро Пєсков заявив російським ЗМІ, що «референдуми на окупованій частині України готує не росія». Буцім-то це виключно ініціатива місцевого населення.

Самопроголошений «мер» Мелітополя Володимир Рогов повідомив, що у місті відбулося голосування за проведення так званого референдуму. За його словами, у місто з «усіх» населених пунктів області приїхали «делегати», які представляють форум «ми разом з росією».  

референдум

У той же час, законний мер Мелітополя Іван Федоров розповів, що так званий «форум» – це масовка з інших тимчасово окупованих територій. Окупаційна влада привезла їх у місто аби створити картинку для пропагандистських ЗМІ.

Також міський голова Мелітополя додав, що насправді у тимчасово окупованому місті підтримують росію не більше 10% місцевого населення.

Реакція української влади на повідомлення про так званий «референдум»

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух заявив, що так званий «референдум» в регіоні неможливий з юридичної точки зору. Такі дії окупантів не відповідають нормам міжнародного права і є таким є не законними, як і аналогічні голосування у Криму і на Донбасі.

– Жодного референдуму бути не може за декількома причинами. По-перше, референдум – це волевиявлення громадян цієї країни. Таким чином, референдум на території України можуть провести виключно наші органи влади: органи центральної виборчої комісії і виборчі комісії на місцях. Тому з юридичної точки зору це неможливо, – розповів Старух.

Председатель Запорожской ОДА получил в октябре одну из самых маленьких зарплат среди его коллег
Александр Старух

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що через дії рф з проведення референдумів, Захід має збільшити постачання зброї Україні:

– Кремль перевіряє готовність світу «проковтнути» анексію та не бачить спротиву. Агресор має розуміти ціну кожного кроку. Червоні лінії мають бути окреслені, – каже Подоляк.

Михаил Подоляк, советник главы Офиса Президента

Президент України Володимир Зеленський також застеріг країну-агресора від проведення «рефендуму» на тимчасово окупованих територіях.   

– Якщо окупанти підуть шляхом цих псевдореферендумів, то для себе ж закриють будь-яку можливість переговорів з Україною і вільним світом, які російській же стороні однозначно будуть потрібні в певний момент, – заявив Зеленський.

Зеленский в своем обращении упомянул запорожские города под оккупацией
Владимир Зеленский

Мер Мелітополя Іван Федоров неодноразово повідомляв, що нині з міста виїхало понад 60% місцевого населення. Це також робить неможливим проведення легітимного референдуму.

Мэр Мелитополя рассказал, зачем оккупанты глушат мобильную связь в городе
Иван Федоров

Нагадаємо, Україна закликала світову спільноту убезпечити Запорізьку АЕС від російських окупантів. Світову спільноту просять відреагувати на дії окупантів на станції і надати гарантії безпеки.