Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Новини » Історії трьох запорізьких космонавтів, які увійшли в історію

Історії трьох запорізьких космонавтів, які увійшли в історію

Історії трьох запорізьких космонавтів, які увійшли в історію

До Всесвітнього дня авіації та космонавтики розповідаємо про запоріжців, які хотіли й змогли підкорити космос.

Їх троє. Але землю з орбіти довелося побачити тільки одному, передає “МИГ”.

Григорій Нелюбов: другий дублер Юрія Гагаріна

Він народився у в Криму, але шкільні роки провів у Запоріжжі. У 1954 році закінчив середню школу №50. У дев’ятому класі вступив до Запорізького аероклубу, який закінчив в 1954 році, освоївши літак Як-4 і налітавши 50 годин.

У 1960 році його зарахували слухачем-космонавтом в загін космонавтів центру підготовки космонавтів ВВС. Потім Нелюбов проходив загальнокосмічну підготовку, після якої отримав кваліфікацію «космонавт ВВС».

Через це він був зарахований до групи для підготовки до першого пілотованого польоту на космічному кораблі «Восток» разом з Валерієм Биковським, Юрієм Гагаріним, Андріяном Ніколаєвим, Павлом Поповичем і Германом Титовим.

Користується популярністю легенда, що рішення про те, хто з трійки кандидатів полетить в космос першим, брав одноосібно глава держави Микита Сергійович Хрущов на основі представлених біографій і фотографій. Нібито він відкинув Германа Титова за «неросійське» ім’я, а Нелюбова за прізвище: мовляв, першого повинні все любити.

Під час відомого космічного польоту 12 квітня 1961 року він став другим дублером пілота космічного корабля «Восток» Юрія Гагаріна.

Григорій Нелюбов покінчив своє життя у 1966 році, потрапивши під поїзд. У нього дві могили. Одна знаходиться в селищі Кемерово Приморського краю, де й служив в останні дні свого життя льотчик-космонавт. Друга – в Запоріжжі на Капустяному кладовищі. 

Григорій Нелюбов. Фото: Музей космонавтики

 

Петро Колодін: відсторонений від польоту за два дні до старту

Народився 23 вересня 1930 року в Запорізькій області. У 1946 році закінчив семирічну школу села Ново-Василівка Приазовського району.

Петро Колодін був у післегагарінському наборі космонавтів. Він починав підготовку до польоту на станцію «Салют» в складі основного екіпажу.

А потім громом серед ясного неба гримнуло рішення Держкомісії – за десять годин до старту, призначеного на 6 червня: екіпаж від польоту відсторонюється.

Такі різкі зміни відбулися ось чому: напередодні медики виявили у Валерія Кубасова (капітана корабля) затемнення в легенях. І, запідозривши у нього захворювання на туберкульоз, відсторонили космонавта від польоту.

У записнику одного радянського журналіста в той час можна прочитати наступне: “Пам’ятаю, Петя Колодін прийшов до мене в готель міцно напідпитку і плакав, повторюючи:” Я вже ніколи не полечу … Слава, я вже ніколи не полечу … “Так і сталося: військовий інженер-ракетник Петро Колодін в космос так і не полетів “.

Петро Колодін

Олег Скрипочка: три виходи у відкритий космос

Народився 24 грудня 1969 року в Ставропольському краї. У 1987 році закінчив середню школу №28 з фізико-математичним ухилом в Запоріжжі.

Під час навчання займався у запорізькому експериментальному загоні юних космонавтів ім. В.М. Комарова.


З 16 січня 1998 року по 26 листопада 1999 го проходив загальнокосмічну підготовку в центрі космонавтів ім.Ю.А.Гагаріна й успішно склав усі іспити. 1 грудня 1999 року рішенням міжвідомчої кваліфікаційної комісії йому було присвоєно кваліфікацію «космонавт-випробувач». У 2000 році був призначений на посаду космонавта-випробувача загону космонавтів корпорації «Енергія». 11 червня 2011 року перейшов до загону космонавтів центру підготовки космонавтів.

Здійснив два космічні польоти:

– стартував 7 жовтня 2010 року як бортінженер корабля «Союз ТМА-М» і бортінженер МКС за програмою 25-й і 26-й основних експедицій – разом з Олександром Калері й Скоттом Келлі.

Під час польоту зробив три виходи у відкритий космос. Загальна тривалість польоту склала 159 діб;

– стартував 18 березня 2016 року як бортінженер корабля «Союз ТМА-20М» – разом з командиром корабля Олексієм Овчініним і бортіженером Джеффрі Уїльямс.

Тривалість польоту склала 172 діб.

Герой Російської Федерації. Льотчик-космонавт Російської Федерації. Почесний громадянин Запоріжжя [місто і свою 28-ю школу відвідував у 2011 році].

Олег Скрипочка