Свято Масниця або Масляна зазвичай припадає на кінець зими або початок весни. Цьогоріч початок святкувань припав на знаменний для українців день – 24 лютого.
Це свято називають по-різному. Найчастіше — Масляна, Масниця, Колодій та Сирний тиждень. Це свято має язичницькі коріння, під час якого водять хороводи, проводять ігри та готують вареники та млинці.
Традиції поколінь
Зазвичай Масниця починається за 56 днів до Великодня і відзначається тиждень напередодні Великого посту. Масниця у 2025 році розпочалася 24 лютого та триватиме до 2 березня.
В Україні готують насамперед не млинці, а вареники з сиром, политі сметаною – це головна страва свята. Млинці, які з’являються в цей час на столі – це здебільшого налисники.
Більшість дослідників української календарної обрядовості погоджуються з тим, що основною стравою на Масляну (Масницю) були вареники з сиром. Андрій Зюбровський, к.і.н., старший науковий співробітник відділу історичної етнології Інституту народознавства НАН зазначив, що це підтверджують свідчення старожилів, зафіксовані сучасниками та даними етнографів кінця ХІХ — початку ХХ століття.

Також один з традиційних обрядів Масляної – це поховання Колодія, воно відоме в кількох локальних варіантах. Спочатку розігрували народження, а потім і поховання дерев’яної ляльки – колодки, це уособлювало прощання з образом зими.
Загалом українська Масниця – це не лише проводи зими та зустріч сонця, а й заклик до загального примирення, злагоди та всепрощення. Тому останній день тижня Масниці називається Прощеною неділею, коли потрібно забувати всі образи і самому просити вибачення.
Як святкували Масницю в Запоріжжі
Традиційно основні гуляння проводилися на острові Хортиця на території історико-культурного комплексу “Запорозька Січ”.

Для глядачів організували традиційне спалювання опудала Масляної, як образу зими, що минає. Також учасникам свята подавали млинці, сирники та сирні запіканки.

Інколи відсвяткувати Масляну запрошували запоріжців на території кінного театру “Запорізькі козаки”. Для відвідувачів готували театралізовані дії, старовинні українські обряди, виступи кінного театру, майстер-класи, Козацькі забави. На вуличних ярмарках та бенкетах можна було поласувати традиційними смаколиками смаколиками.
Також інколи святкування Масниці відбувалися й на бульварі Примаченко (колишня назва – площа Маяковського). Там проходили Козацькі забави та розваги, а також організовували крафтовий маркет. Також показові виступи шкіл бойових мистецтв, лицарські бої, стрільба з лука, майстер-класи та випробування від козаків, а також виготовлення та спалення опудала Зими.
Для запоріжців також готували розваги та виступи артистів. На ярмарку можна було скуштувати млинці та смаколики, мед, джем, сир та іншу крафтову продукцію від виробників.
За часів пандемії традиційні народні гуляння проходили з карантинними обмеженнями.
У селі Геленджик Вільнянського району у садибі зеленого туризму «Дивосвіт» раніше збиралось до тисячі туристів із Запоріжжя та інших регіонів. Але за “ковідних” часів гостей було менше. Як завжди були конкурси, розваги, млинці та каша, приготовлена на вогнищі.
За традицією, на Масляну запалили святкове багаття: палили опудало, яке символізує Зиму. Всі охочі могли зробити маленьку ляльку із соломи, кинути її у велике вогнище і спалити разом з нею свої страхи і переживання.

Під час повномасштабного вторгнення на Масляну запорізькі активісти спалили опудало Путіна. Перед тим, як зрадити вогню опудало глави держави-агресора, його побили бейсбольною битою.

Цьогоріч про будь-які заходи щодо святкування свята Масниці у Запоріжжі не оголошували. Ми звернулися до адміністрації Національного заповідника “Хортиця”, аби дізнатися інформацію щодо цього. Там повідомили, що запоріжців запрошуватимуть на святкування на Козацькому колі. Інформацію про це ми опублікуємо окремою новиною на сайті Inform.zp.ua.
Inform.zp.ua працює, щоб ви знали правду. Ми щодня збираємо важливі новини про Запоріжжя, окуповані території та життя в регіоні. Якщо наша робота важлива для вас, підтримайте редакцію донатом — ваша допомога дозволить нам продовжувати писати для вас!
Підтримати: за посиланням