Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Новини » Як запоріжцям пережити літню спеку в червні: поради лікарів та лайфхаки

Як запоріжцям пережити літню спеку в червні: поради лікарів та лайфхаки

Як запоріжцям пережити літню спеку в червні: поради лікарів та лайфхаки

Колаж: Inform.zp.ua

В Запоріжжі протягом наступного тижня показники термометрів вдень будуть підійматися до +32 градусів. Під час такої спекотної погоди може погіршуватися самопочуття.

Inform.zp.ua зібрав лайфхаки, які допоможуть запоріжцям почуватися влітку комфортно.

Поступове охолодження приміщення

Якщо ви знаходитесь в приміщенні та маєте можливість увімкнути кондиціонер – це гарне рішення в боротьбі зі спекою. Водночас в МОЗ радять поступово охолоджувати кімнату. 

“Не вмикайте кондиціонер одразу на дуже низьку температуру, якщо ви щойно прийшли з вулиці. Знижуйте її поступово, бо через переохолодження можна застудитися”, – йдеться в повідомлені. 

Однак варто бути також обережними з кондиціонерами та вентиляторами. Краще не сидіти навпроти прямих потоків холодного повітря. Адже це може спровокувати запалення м’язів. 

Пити більше рідини

Влітку потреба в більшому споживанні рідини постає ще гостріше. Оскільки в спекотні дні організм втрачає більш рідини, водний баланс треба підтримувати. Однак не варто пити дуже холодні напої, адже МОЗ стверджують, що такий підхід може викликати судоми шлунка. 

Під час спеки краще надати перевагу звичайній очищеній воді, ніж алкогольним та солодким напоям. Адже ці рідини навпаки прискорюють втрату організмом рідини. Також такі напою не можуть допомогти повністю втамувати спрагу.

Що краще їсти під час спеки 

Літо – це сезон фруктів та овочів, тому саме таким продуктам краще надавати перевагу в спекотну погоду. Адже продукти з великими вмістом води (ягоди, кавун, огірки, томати, селеру та болгарський перець, темно-зелені листові овочі) будуть більш корисним під час високої температури ніж смажена та жирна їжа.  

Холодний душ

Холодний душ під час спеки також може бути корисним, щоб знизити температуру тіла. Водночас не варто одразу вмикати сильно холодно воду. Знижуйте температуру поступово, щоб тіло могло звикнути. 

Якщо ви знаходитеся не вдома, то водою можна покрапати собі на чоло або зап’ястя. Це також допоможе трохи охолонути під час високих температур повітря.

Також вдома можна зробити собі охолоджувачі, набравши в пляшку прохолодної води або змочивши тканину. Такі охолоджувачі можна прикладати до тіла, але вони не мають бути крижаними та викликати дискомфорт.

Оскільки в Запоріжжі заборонено купатися на міських пляжах, то в непікову температуру можна піти з родиною в басейн. Це не лише спосіб врятуватися від спеки, а й гарне дозвілля.

Уникати перебування на вулиці

Під час пікових температур в МОЗ радять взагалі обмежити перебування на вулиці. Якщо ж вам треба вийти на сонце, то обов’язково захищайте шкіру сонцезахисним кремом. На засобах завжди написаний рівень захисту від сонця (SPF), чим вища позначка, ти кращий бар’єр створює крем. Також необхідно захищати голову від прямих сонячних променів, як дитинстві, так і зараз необхідно носити капелюх.

Тривале перебування на сонці може призвести до втоми. Тому краще зупинятися в тіні та робити собі паузи для відпочинку. Тут варто згадати про попередні пункти з споживанням води та охолодженням тіла. 

Що вдягнути під час спеки

Є застаріла думка, що світлі кольори кращі під час спеки ніж чорні. Однак згідно з дослідженням 1980 року, коли спостерігали за бедуїнами в пустельних районах Північної Африки, колір не головний показник комфортного одягу. У спекотну погоду варто обирати одяг саме за його тканиною. У спекотні місяці чудово підходять льон і бавовна, які дають шкірі дихати та відводять зайву вологу.

Відносно довжини одягу, то довгий одяг захищає шкіру від сонячних променів, проте запобігає достатньому охолодженню. Професор фізіології й ергономіки в Університеті Лафборо Джордж Гавеніт каже:

“Чим менше одягу ви носите, тим більше є можливостей для теплообміну між шкірою й повітрям”.

Також одяг можна намочити, якщо обставини дозволяють це зробити. Адже під час випаровування вода буде забирати тепло тіла, охолоджуючи його. 

Обережне поводження під час спеки в автомобілі

Якщо спека наздогнала вас в автомобілі, то краще ввімкнути охолодження в транспорті. МОЗ наголошує, що ніколи не можна залишати дітей та тварин в закритій автівці під час спекотної погоди:

“У дуже спекотні дні варто бути уважними до свого здоров’я та стану людей навколо. Якщо вам або комусь із тих, хто поряд із вами, раптом стало зле – не зволікайте, звертайтеся по медичну допомогу”.

Закрийте вікна та жалюзі вдень

Щоб утримати тепло в приміщенні варто закрити вікна та жалюзі. Таким чином прямі сонячні промені не будуть потрапляти в кімнату та температура повітря не буде сильно підійматися. 

Вимкніть джерела тепла

Електроніка, освітлювальні прилади та інша побутова техніка виділяють тепло, тому намагайтеся менше використовувати їх у спеку. Зокрема, лампи розжарювання виділяють значну кількість тепла.

Закупитися охолоджувальними дрібничками 

На маркетплейсах продаються портативні вентилятори невеликого розміру, які звичайно не дають достатнє охолодження, але можуть допомогти в спекотні дні. Також є електронні зволожувачі повітря, які можна поставити в кімнаті. Зараз продаються й розпилювачі, якими можна охолодити обличчя та їх зручно носити з собою. 

Термоси та термочашки теж найкращі помічники в спекотну погоду, адже можуть деякий час зберігати ваші напої прохолодними.