Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » “Запоріжжяобленерго” дало відповіді на популярні запитання про відключення світла у Запоріжжі

“Запоріжжяобленерго” дало відповіді на популярні запитання про відключення світла у Запоріжжі

“Запоріжжяобленерго” дало відповіді на популярні запитання про відключення світла у Запоріжжі

Ілюстративне фото/Иллюстративное фото

Після ракетних ударів ворога по українським енергооб’єктам, зокрема й в Запоріжжі, в енергосистемі стався дефіцит електроенергії. Запоріжці відчули це на собі, коли знову повернулися погодинні відключення електроенергії.

Inform.zp.ua зібрав відповіді “Запоріжжяобленерго” на найпопулярніші запитання щодо графіків відключень світла.

Чим допомагають погодинні відключення електроенергії?

Мета стабілізаційних відключень – це утримати баланс між виробництвом та споживанням електроенергії в об’єднаній енергосистемі України.Після атак росіян по енергооб’єктам України, вони не можуть виробляти достатню кількість електроенергії, а споживання залишається на тому ж самому рівні. Аби не було цього дисбалансу, його котрольовано знижують завдяки стабілізаційним відключенням.

Як формуються графіки відключень світла?

Їх формує кожен оператор розподілу електроенергії самостійно. Але енергетична компнанія “Укренерго” дивиться, яка наразі ситуація в енергосистемі, який рівень виробництва, який прогнозований рівень споживання на наступну добу, з урахуванням прогнозу погоди, потім доводить певні обсяги споживання електроенергії для кожної з областей. Вийти за ці обсяги не можна. Коли “Запоріжжяобленерго” бачить, що в якийсь з пікових періодів (найчастіше це години з 18:00 до 22:00, коли люди повертаються додому з роботи), тоді вводяться графіки погодинних відключень.

Чому графіки на наступну добу викладаються ввечері напередодні, а не раніше? 

Графіки погодинних відключень «Запоріжжяобленерго» вводить виключно після отримання від НЕК «Укренерго» лімітів енергоспоживання по області на наступну добу. Поки цієї інформації немає – відсутнє й розуміння, наскільки треба скоротити споживання електроенергії, скільки споживачів мають бути залучені до цього процесу і т. ін. Щойно отримуємо обмеження – а це відбувається ввечері, – ми формуємо графіки та публікуємо їх. В середньому, інтервал між отриманням лімітів та оприлюдненням графіків становить до 30 хвилин.

Чому не можна зробити графік на тиждень наперед?

«Укренерго» формує вищезгадане завдання на зменшення енергоспоживання (ліміти), виходячи з поточного стану Об’єднаної енергосистеми. В умовах повномасштабної агресії рф, здатної завдати нової шкоди українським енергооб’єктам, та мінливих погодних умов, від яких значною мірою залежить здатність сонячних, вітрових та гідроелектростанцій виробляти електроенергію, стан енергосистеми може змінюватися доволі динамічно. Тож формувати завдання на тиждень наперед неможливо.

Відповідно, немає сенсу й для обленерго розробляти графіки на тиждень/ місяць, адже будь-якої миті всі ці графіки можуть стати неактуальними та лише вводитимуть споживачів в оману. А у відключеннях електроенергії «про всяк випадок», тільки тому, що так написано в графіках на тиждень, не зацікавлений ніхто – ані енергетики, ані споживачі. Відключення – вимушений захід. Якщо знаходимо можливість тримати систему в балансі – не відключаємо, навіть якщо планували. І кожен споживач впливає на цей баланс. Запам’ятайте – потужні пристрої краще використовувати вдень, з 11 до 17. Зранку з 08:00 до 11:00 і ввечері з 18:00 до 22:00 варто самостійно вимкнути все зайве. Тоді і відключень буде менше, навіть запланованих.

Чому буває так, що в мене в будинку немає світла, а на іншому боці вулиці є?

Графіки складаються не за територіальним принципом, а за принципом підключення, тобто, від якої мережі заживлено. Тому може бути картина, коли з одного боку вулиці темно, а з іншого – ні, бо заживлено від іншої транформаторної підстанції.

Чому трапляється так, що світло в будинку вимикають двічі на день?

Це пов’язано з різними причинами. З початку цього року фахівці “Запоріжжяобленерго” також виконують планові ремонтні роботи. Тому може бути таке, що один будинок залишається без електроенергії двічі на день. Десь були графіки відключення світла, десь планові роботи, а десь – аварійні роботи.

На сайті “Запоріжжяобленерго” можна знайти інформацію про проведення планових робіт на декілька діб вперед, також оновлюється інформація про проведення аварійних робіт та публікуються графіки стабілізаційних відключень. Також оперативно інформацію про відключення електроенергії можна отримувати з телеграм-каналу ZOE_Alarm.

Ситуація погіршуватиметься

У Міністерстві енергетики РБК-України повідомили, що зараз енергосистема України втратила вже близько 9 ГВт генерації внаслідок російських обстрілів.

“І руйнація нашої енергосистеми врагом, на жаль, продовжується. На відновлення потрібна година. Тому ми розуміємо, що літо буде складним періодом, коли ми маємо акумулювати максимум сил, можливостей, фінансових ресурсів для відновлення генерації, де це можливо, і максимальної підготовки енергосистеми до зими”, – повідомили РБК-Україна в Міненерго.

Минулого року, за інформацією Міненерго, енергетикам вдалося відремонтувати близько 20 ГВт потужності, які були зруйновані або суттєво пошкоджені, та додати до системи ще 3 ГВт.

“У цьому році завдання ще складніше. Адже зруйновано у 2,5 рази більше ніж у минулому році”, – зазначили у відомстві.

Як писав раніше Inform.zp.ua, сьогодні, 6 червня, по Запорізькій області графіки погодинних відключень діятимуть з 16:00 до 24:00.