Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Що зміниться в Запоріжжі з червня: здорожчання електроенергії, відключення світла, компенсація оренди житла для ВПО

Що зміниться в Запоріжжі з червня: здорожчання електроенергії, відключення світла, компенсація оренди житла для ВПО

Що зміниться в Запоріжжі з червня: здорожчання електроенергії, відключення світла, компенсація оренди житла для ВПО

В Україні з червня 2024 року очікуються зміни у тарифах на електроенергію, допомозі ВПО, мобілізації та в освітніх процесах.

Inform.zp.ua розповідає, яких нововведень варто очікувати.

Тариф на електроенергію зросте

Кабмін ухвалив рішення про підвищення тарифу на світло. З 1 червня почне діяти єдина ціна за світло – це 4,32 гривні за кіловат-годину.

Нова ціна 4,32 грн діятиме на всі кіловати. Тобто тариф підняли на 60%. І діятиме він до 1 травня 2025 року. Це означає, що якщо лічильник «накрутив» умовні 150 кВт*год на місяць, то суми у платіжках зростуть із 396 до 648 грн. Такі споживачі з 1 червня до 30 вересня платитимуть по 4,32 грн за кіловат. А з 1 жовтня до 30 квітня – залежно від обсягу споживання.

Тариф на електроенергію в Запоріжжі може зрости удвічі: подробиці
Ілюстраційне фото

Нова вартість за світло встановлена до 1 травня 2025 року.

Як зазначили в Міненерго «нічний тариф» на електроенергію, за наявності двозонного лічильника, становитиме 2,16 грн за кВт/год.

Крім того, протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт год (при споживанні ними в цей період до 2000 кВт/год електроенергії на місяць).

Місячний обсяг до 2000 кВт*год в опалювальний період тарифікуватиметься по 2,64 грн за кіловат.  Якщо лічильник покаже більше 2000 кВт*год, то доведеться заплатити за тарифом 4,32 грн, причому за весь спожитий обсяг (без дешевих кіловатів до 2000 кВт*год).

Відключення світла

В Україні очікується ускладнення ситуації в енергосистемі через дефіцит електроенергії. У червні ситуація може погіршитися.

Про це в ефірі “Суспільного” повідомив голова компанії “Укренерго” Володимир Кудрицький. Він пояснив, що причина – у трьох факторах:

– плановий ремонт двох блоків атомних електростанцій;

– наслідки російських обстрілів об’єктів енергетики 31 травня і 1 червня;

– прогнозоване зростання споживання через спеку, оскільки українці почнуть вмикати кондиціонери.

Дефіцит в енергосистемі Україні стався внаслідок ракетних ударів ворога по українським електростанціям.

“З 22 березня по 8 травня росіяни п’ять разів цілеспрямовано атакували всі великі теплові та гідроелектростанції. Через значні пошкодження вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до початку атак. Для подолання дефіциту в енергосистемі залучаються імпорт та аварійна допомога з країн Європи. Але через масштабність пошкоджень – цих заходів не вистачає для підтримки балансу в енергосистемі, особливо у години максимального споживання. Тому Диспетчерський центр «Укренерго» змушений застосовувати заходи обмеження споживання і для промислових, і для побутових споживачів”, – пояснили в “Укренерго”.

За словами голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького, потепління дещо знизило рівень споживання електроенергії в Україні. І це, ймовірно, дасть можливість не відключати споживачів упродовж ночі та вранці. Вимушені обмеження триватимуть ще упродовж місяців – і влітку, і восени та взимку.

Військовий квиток у Резерв+

Протягом найближчих тижнів, із впровадженням QR-коду, інформація стане важливим військовим документом. Завдяки цьому коду вона матиме таку саму юридичну силу, як і військовий квиток або приписне свідоцтво.

Наразі додаток “Резерв+” дозволяє змінювати лише контактні дані. Незалежно від очікувань користувачів, не всі персональні відомості можна змінювати згідно з законом, що набрав чинності 18 травня.

Міноборони ставить перед собою завдання розробити мобільний додаток, що буде виступати як електронний кабінет військовозобов’язаного. Після оновлення інформації, військовозобов’язані можуть ознайомитися з даними про себе в реєстрі “Оберіг”. Наразі ця інформація набула інформативного характеру.

Оновити дані призовника Резервер+
Резерв+. Ілюстративне фото

На сьогодні прикордонники не розглядають мобільний застосунок “Резерв+” під час перетину кордону, оскільки він використовується громадянами лише для оновлення своїх даних. Прикордонники перевіряють лише паперовий військовий квиток з відповідними відмітками.

Уже незабаром в застосунку “Резерв+” зʼявиться електронний військовий квиток. Його можна буде показувати правоохоронцям за вимогою.

Субсидія на оренду житла для ВПО

З червня внутрішньо переміщені особи можуть отримувати субсидію на оренду житла. 

За проєктом, субсидія призначатиметься лише у випадку, якщо витрати сім’ї на оренду перевищують 30% їхніх доходів. Цей показник може змінюватися залежно від реального рівня доходів.

Запорожье аренда жилья цены
Аренда жилья в Запорожье

Планується встановити соціальний стандарт площі орендованого житла на кожну особу і на сім’ю, а також середню ціну за оренду 1 квадратного метра житлової площі. Ці дані використовуватимуться для розрахунку субсидії, повідомляла раніше в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. Проте як саме отримуватимуть переселенці цю субсидію в Мінсоцполітики не повідомили.

Складання НМТ

Третій рік поспіль під час повномасштабної війни українські випускники шкіл складатимуть тести, аби довести рівень своїх знань та вступити до вищого навчального закладу. Як і в попередні роки, школярі складатимуть Національний мультипредметний тест (НМТ).

Основна сесія розпочалася 14 травня та триватиме до 25 червня. Додаткова сесія почнеться 11 липня та завершиться 19 липня.

Ілюстративне фото

Кожен учасник/учасниця має виконати завдання із 4-х навчальних предметів, три з яких є обов’язковими (українська мова, математика та історія України), а один – на вибір із переліку (українська література, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, хімія, фізика, географія).

Випускники мають скласти чотири іспити в один день у два етапи. Під час першого етапу, який триватиме 120 хвилин, потрібно буде виконати завдання з української мови та математики, а під час другого, теж тривалістю 120 хвилин, —  з історії України та навчального предмета на вибір, вказаного під час реєстрації для участі в НМТ. Між етапами буде 20-хвилинна перерва. 

Іспит, як і в минулі роки, онлайн-тестування планують провести в укритті, аби не відволікатись на можливі повітряні тривоги. 

Сучасним випускникам не звикати до онлайн-формату проведення іспитів. Адже декілька років поспіль вони не виходили на офлайн навчання: спершу – через пандемію коронавірусу, а останні два роки – через війну.