В умовах планових відключень електроенергії важливо мати на озброєнні кілька рецептів, які не потребують використання газу чи електрики. З невеликою кількістю інгредієнтів та краплею креативності ви зможете готувати смачні та поживні страви навіть у таких умовах.
Inform.zp.ua підготував для вас добірку найкращих рецептів від Євгена Клопотенка, які допомагають залишатися ситими та задоволеними, незалежно від ситуації.
Сендвіч з шинкою, сиром та буряком
Інгредієнти для сендвіча:
- 1 середній буряк (у магазинах продається вже готовий буряк, тож нічого варити не потрібно)
- 4 шматки житного чи гречаного хліба
- 4 слайси свинячої грудки або буженина
- 4 слайси сиру
- ⅓ ч. л. зерен кмину
- 1.5 ст. л. гірчиці в зернах
Маринад для буряка:
- 2 ст. л. винного або яблучного оцту (6%)
- 1 зубчик часнику
- 100 мл води
Покроковий рецепт:
- Буряк наріжте слайсами та перекладіть у миску для маринування. Додайте 2 ст. л. винного або яблучного оцту 6%, вичавити 1 зубчик часнику та влийте 100 мл води, щоб повністю покривала буряк. Якщо у вас великий буряк, долийте ще води. Маринуйте його 30-40 хвилин. Оцет можете взяти столовий, але зауважимо, що він 9%, тому зменште кількість до 1,5 ст. л.
- Для одного сендвічу потрібно два шматочки хліба. Змастіть їх гірчицею та на кожен шматочок викладіть компоненти в такій послідовності: складений у два рази слайс сиру, 2-3 слайси буряка, а потім складену у два рази грудинку або буженину. Посипте її кмином. Він надасть легкого аромату та смаку кропу. Один великий бутерброд покладіть на інший. У вас має вийти сандвіч з великою начинкою всередині!
Сендвіч з крем сиру і оливок
Інгредієнти:
- 4 шматочки хлібу
- 250 г крем-сиру
- 1 банка оливок без кісточок (приблизно 300 г)
- дрипка італійських трав за бажанням
Покроковий рецепт:
- Наріжте 300 г оливок навпіл або колечками – за вашим бажанням. Змішайте 250 г крем-сиру з дрібкою італійських трав.
- Змажте хліб крем-сиром, зверху викладіть оливки та накрийте сандвіч іншим шматочком змащеного сиром хліба.
- Насолоджуйтеся поєднанням ніжного крем-сиру та пікантних оливок. Їсти рекомендую виключно із задоволенням!
Салат з тунцем і томатами
Інгредієнти:
- 2 томати
- 50 г оливок без кісточок
- 80 г тунца шматочками (приблизно 1 банка)
- 20 мл оливкової олії
- ⅓ ч. л. солі
Покроковий рецепт:
- Вимийте 2 помідори, наріжте їх навпіл, а потім кубиками приблизно 1 на 1 см. Візьміть 50 г оливок і розріжте їх навпіл.
- Дістаньте з банки 80 г тунця та подрібніть його на невеликі шматочки.
- У велику миску викладіть 80 г міксу салату, зверху помідори, оливки та тунець.
- Заправте салат 20 мл оливкової олії та ⅓ ч.л. солі, перемішайте та подавайте. За бажанням можете додати сік половини лимона.
Паштет з тунцем та оливками
Інгредієнти:
- 150 г консервованого тунця у власному соку
- 100 г оливок без кісточок
- 1 лимон
- 2 дрібки сухого орегано або суміші сухих пряних трав
- 5 гілочок петрушки
- 200 г крем-сиру
- 1 багет
- 1 ст. л. соняшникової олії (для смаження)
- сіль та перець до смаку
Покрокове приготування:
- Наріжте багет під кутом приблизно 45 градусів на скибочки завтовшки 1 см.
- Поріжте 100 г оливок без кісточок на маленькі кубики, якомога дрібніше. Так намазка матиме більш однорідну структуру.
- Лимон помийте і зріжте тонкі смужки цедри за допомогою спеціального ножа для цедри, економки або тертки з дрібними отворами. Пам’ятайте, що потрібно знімати тільки верхній жовтий шар цедри.
- Помийте 5 гілочок петрушки, відокремте листя від стебел і дрібно порізати ножем.
- Відкрийте банку з тунцем та злийте весь сік. Змішайте в мисці тунець, оливки, цедру лимона, зелень петрушки і 200 г крем-сиру. Перемішати виделкою, до отримання однорідної маси, посолити і поперчити до смаку.
- Намастіть паштетом шматочки багета і за бажанням прикрасьте невеликою кількістю лимонної цедри.
Паштет із сардин з маслом
Інгредієнти:
- 150 г сардин консервованих
- 150 г вершкового масла
- 1 ст. л. соку лимону
- цедра половину лимона
- 25 г петрушки
- сіль до смаку
Покроковий рецепт:
- Відкрийте банку з сардинами, витягнути рибу з масла і викладіть на паперовий рушник, щоб масло вбралося.
- Листя петрушки дрібно порубати.
- У не великій мисці змішайте вершкове масло, сардини, зелень, цедру лимона і сік лимона. Замісити виделкою до отримання однорідної маси. Можете використовувати звичайну вилку. Додайте сіль за смаком. Подавайте з грінками з житнього хліба.
Класичне тістечко картопля
Інгредієнти:
- 250 г цукрового печива
- 70 г какао
- 250 г згущеного молока
- 1 ст. л. рому
- 50 г волоських горіхів
- 50 г кокосової стружки
Покроковий рецепт:
- У чаші блендера перебийте 250 г печива до стану крихти. Ви також можете подрібнити його качалкою між двома листами пергаментного паперу. Насипте в чималу миску.
- Додайте 70 г какао, 250 г згущонки та 1 ст. л. рому, ретельно розмішати до однорідного розподілу інгредієнтів. Найкраще робити це руками, одягнувши перчатки.
- Сформуйте чималі кульки – з цієї кількості інгредієнтів їх вийде приблизно 6.
- Подрібніть 50 г волоських горіхів, висипати в миску, в іншу – кокосову стружку. Обваляйте половину тістечок в горіхах, другу – в стружці.
- Покладіть тістечка в холодильник на годину, щоб вони трішки стабілізувалися.
Нехай ці рецепти стануть вашим надійним помічником під час відключень!
Авторка: Анжеліка Ванько