Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Алергія на тополиний пух: як запоріжцям боротися з симптомами

Алергія на тополиний пух: як запоріжцям боротися з симптомами

Вулиці Запоріжжя заполонив тополиний пух. Люди, які мають на нього алергію, зараз відчувають закладеність носа, нежить, сльозотечу та інші симптоми.

Inform.zp.ua запитав у лікарів, як боротися з алергією на тополиний пух.

Симптомами алергії є:

  • сльозотеча, почервоніння очей, відчуття піщинок, болісна реакція на яскраве світло, хворобливість, припухлість повік.
  • закладеність носа, свербіж, нежить, часте чхання без відчуття застуди.
  • першіння в горлі, утруднення дихання, задишка.
  • свербіж шкіри, набряклість, кропив’янка.
    Захворюваність в Запоріжжі збільшується: як запобігти хворобам
    Ілюстративне фото

Тополиний пух – не алерген?

Та сам по собі тополиний пух не є алергеном, а лише вважається механічним подразником. Про це заявляла ще декілька років тому колишня  в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. 

“Він (тополиний пух – ред.) може потрапляти в очі чи до носа, але він — лише механічний подразник, а не алерген. А загострення алергії викликає цвітіння диких злаків, як то тимофіївки, яке в часі збігається з дозріванням насіння тополі. Саме пилок злаків розноситься вітром і викликає алергію”, – наголосила Супрун.

Тим не менше, колишня в. о. міністра охорони здоров’я зазначила, що деякі продукти життєдіяльності тополь таки здатні викликати алергію. Це – пилок, який виділяють з цвітінням “чоловічі дерева”, він розноситься у березні-квітні. А пух летить саме з “жіночих дерев”, і трапляється це пізніше.

Ілюстративне фото

Однак, за словами Супрун, це також не привід рубати тополі, адже від усіх алергенів людям все одно не позбутись.

“У здоровому місті не рубають тополі заради боротьби з алергіями. В ньому косять газони, садять дерева та кущі на кожній вулиці”, – додала колишня в. о. міністра охорони здоров’я.

Також Супрун розповіла, що алергія – це невиправдана реакція імунної системи на певний подразник. А згідно з деякими дослідженнями, ранній контакт з подразником може захистити людину від розвитку алергії в майбутньому.

“Тобто пилок тополь та інших рослин, який ми вдихаємо в ранньому дитинстві, захищає нас від алергії в майбутньому. З котиками та генетично зумовленою астмою, до слова, та сама історія – пухнастики зменшують ймовірність розвитку астми в дитини”, – стверджує Уляна Супрун.

Що радять лікарі?

Під час загострення алергії слід дотримуватись дієти, не вживати шоколад, яйця, морепродукти обмежити потенційно алергенні продукти (цитрусові, полуниця, горіхи, мед і т.д.), радить лікар-терапевт консультативно-лікувально-діагностичного відділення Дмитро Кука.

“Але повністю відмовлятися від потенційно алергенних продуктів не варто, тому що при сильному звуженні раціону продуктів буде мало і існує ризик того, що на них з’явиться алергія”, – зауважує лікар.

Лікування призначають індивідуально, виходячи з ознак патології. Часто призначають одночасно препарати місцевої та системної дії. Лікар пропише препарати, що допоможуть пережити алергію з якомога меншим дискомфортом.

Також під час цвітіння тополі варто щільно зачиняти вікна, вмиватися та промивати носа, аби зменшити контакт.

Ілюстративне фото

У години пік високої концентрації пилку в повітрі (частіше це ранкові години та у вітряні дні) обмежте по можливості активність, зводячи до мінімуму час перебування на свіжому повітрі.

Читайте також:

Команда запорізьких лікарів у співпраці з київським трансплантологом Владиславом Закордонцем провели пересадку нирки від матері до дитини. Операція врятувала життя дівчині.